Hudba: Šporcl už má Vianoce

Už aj svetoznámy český huslista Pavel Šporcl má svoj vianočný album. Volá sa Christmas on the Blue Violin (čiže Vianoce na modrých husliach, ktorými je Šporcl známy).

20.12.2017 12:00
debata

Nahral ho s rovnako slávnou Kráľovskou liverpoolskou filharmóniou, ktorú dirigoval Sebastian Lang-Lessing. Poslucháči tu nájdu viac či menej známe vianočné melódie, piesne a tradičné koledy špeciálne zaranžované pre sólové husle so sprievodom orchestra.

Český huslista Pavel Šporcl. Foto: Universal
Pavel Šporcl Český huslista Pavel Šporcl.

„Kráľovská liverpoolska filharmónia nepochybne patrí k najlepším orchestrom na svete. V minulosti som s ňou už viackrát spolupracoval, ale nahrávali sme spolu úplne po prvý raz. Bola to veľmi obohacujúca skúsenosť. Podobne ma nadchlo muzicírovanie s vynikajúcim a aj vo svete dobre známym dirigentom Sebastianom Lang-Lessingom. Chcel by som zmieniť aj podobne medzinárodne uznávaného producenta Jona Cohena, ktorý má na svojom konte už niekoľko nádherných vianočných platní. Sám som sa tiež veľmi aktívne zapojil do aranžovania skladieb, hlavne svojho husľového partu,“ dodal k nahrávaniu v Liverpoole Pavel Šporcl.

Na jeho novom albume Christmas on the Blue Violin okrem Rolničiek, čarovnej Tichej noci či Schubertovej skladby Ave Maria nájdeme aj krásnu skladbu s názvom Modlitba, ktorá je najnovšou vlastnou kompozíciou huslistu. „Hudba spája národy. V čase adventnom a vianočnom jej prostredníctvom odpradávna zdobíme sviatky. Jej krása umocní sviatočnú atmosféru nielen v koncertných sálach, ale aj v našich domovoch. A preto som urobil túto nahrávku s vianočnými koledami a piesňami z rôznych kútov sveta, ktoré mám rád,“ povedal husľový virtuóz.

Starostlivý otec troch detí – Lily, Violety a Sophie, ktoré vychováva spolu s manželkou, herečkou Bárou Kodetovou, prezradil aj to, ako vyzerajú vianočné sviatky u nich doma. „S rodinou každý rok slávime klasické vianočné sviatky. Dodržujeme tradície, spievame spolu koledy, muzicírujeme aj s dcérkami a užívame si, že sme spolu.“

Šporcl je práve na veľkom turné, ktoré sa začalo 4. decembra v Českých Budějoviciach a skončí sa 22. decembra v Karlových Varoch. Na dvanástich koncertoch v jedenástich českých mestách sa na jednom pódiu stretne sedemdesiat umelcov. Všetky koncerty diriguje Jan Kučera, šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestra a hosťujúci dirigent Národného divadla. V Prahe budú dva koncerty, a to 19. a 20. decembra vo Fore Karlín. Špeciálnym hosťom týchto dvoch koncertov bude popredná česká harfistka Jana Boušková. Záznam z prvého koncertu vo Fore Karlín nakrúti Česká televízia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Šporcl