Karel Černoch: Chameleón so zamatovým hlasom

Jeho zbraňou bol jeden z najvýraznejších hlasov, aký česká hudobná scéna kedy mala. Obdivovali ho Karel Gott, Petr Muk, ale aj stálice rockovej scény ako Petr Janda. Niet sa čo čudovať, Karel Černoch sa nikdy nezmestil do jedného žánru. Koncom decembra od jeho smrti uplynie 10 rokov.

30.12.2017 09:00
debata (1)

"Vy by ste mali, mládenec, spievať na javisku,“ poznamenal raz na adresu mladého rekvizitára na Barrandove Jan Werich. Jeho uznanlivé slová patrili rodákovi z pražského Smíchova, ktorý profesiu v známych filmových štúdiách uprednostnil pred učením za tlačiara. Dôvodom bolo najmä zlé kádrové zázemie, ktoré zdedil po svojom otcovi podnikateľovi. Možno to však boli práve slová legendárneho českého herca, ktoré Karla Černocha posmelili a nasmerovali k mimoriadne úspešnej kariére.

Už jeho dospievanie formovala gitara, počúvanie rádia Luxembourgh a v neposlednom rade dar v podobe takmer trojoktávového zamatového hlasu. Hudbu valcoval rokenrol a Karel Černoch si predsavzal, že bude ako jeho vzor – Elvis Presley. Jeho hudobné začiatky sa spájajú práve s Barrandovom, kde sa stretával nielen s hereckými, ale aj so speváckymi hviezdami. Jeho kolegom rekvizitárom bol aj Miki Volek, jeden z priekopníkov rokenrolu v Československu. V tomto prostredí vzniká prvá amatérska kapela, v ktorej Černoch účinkuje, no zlom priniesla najmä skupina Juventus. S ňou nahral svoje prvé hity ako Nářek převozníka, Zrcadlo, Páteční či Ona se brání.

V knihe Já bejval divnej kluk (2005), v ktorej ho vyspovedal básnik a publicista Jaroslav Holoubek, si Černoch spomína na pocit, keď prvýkrát počul svoju pieseň v rádiu. Mal vtedy chuť kričať z okna: „Všetci počúvajte, to som ja! Kto bol vtedy Karel Černoch v dlhom zástupe mladíkov s gitarami a odhodlaním stať sa ďalším Elvisom, jedným z idolov bigbítových rokov šesťdesiatych?“ Vtedy ešte netušil, že ho o pár rokov čaká významný míľnik, ktorý súvisel s najznámejším festivalom populárnej piesne. Bratislavská lýra mala moc vytvoriť zo spevákov hviezdy za jednu noc, no rovnako ich dokázala aj potopiť, najmä ak celkom nezapadali do predstáv režimu. Skladbu Píseň o mé zemi, s ktorou v roku 1969 vyhral súťaž, vyhodnotili pohlavári ako protest proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy a Černocha čakalo šikanovanie a následný zákaz činnosti.

Napriek nepriazni režimu sa mu v 70. rokoch podarilo uchytiť na divadelných doskách, 80. roky mu zase otvorili dvere ako estrádnemu hercovi, keď tvoril známu dvojicu spolu s Jiřím Wimmerom. Karel Černoch si takisto začal hľadať cestu k novému hudobnému žánru – country, ktoré ho sprevádzalo po zvyšok kariéry. Naspäť na výslnie sa mu však naplno podarilo dostať až po revolúcii, keď v sebe objavil vášeň pre muzikály. Medzi jeho pamätné úlohy dodnes patrí Jean Valjean v muzikáli Les Misérables (Bedári, 1992). Černoch sa na chvíľku nechal zlákať aj na podnikateľské chodníčky, no neskôr sa opäť vrátil k hudbe. Jeho cestu však nečakane skrížila zákerná choroba. Rakovine hrubého čreva podľahol 27. decembra 2007 vo veku 64 rokov.

3-krát Karel Černoch

  • V roku 2004 prekonal vážnu autonehodu, pri ktorej zomrel jeho spolujazdec, spevák Patrik Stoklas.
  • Na spev sa dali aj jeho deti Marek Černoch a Tereza Černochová.
  • Mal mnoho koníčkov – potápanie, fotografovanie, zberateľstvo, varenie, ale aj techniku a počítače.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #Karel Černoch