Zomrela speváčka írskej skupiny Cranberries Dolores O'Riordanová

Vo veku 46 rokov náhle zomrela speváčka írskej rockovej skupiny The Cranberries Dolores O'Riordanová. Informovala o tom írska televízna a rozhlasová stanica RTE.

15.01.2018 18:41 , aktualizované: 19:51
koncert Cranberries, Dolores Foto: ,
Dolores O'Riordan zmenila imidž, no hlas jej ostal rovnaký.
debata (24)

Jej hovorkyňa Lindsey Holmesová uviedla, že O'Riordanová náhle skonala v pondelok v Londýne, kde nahrávala. Príčina jej smrti bezprostredne známa nebola. Hovorkyňa dodala, že speváčkina rodina je správou zdrvená.

Pesničkárka, ktorá v posledných rokoch trpela bipolárnou poruchou, sa levím podielom zaslúžila o svetovú slávu skupiny, ktorá počas prvých desiatich rokov po svojom vzniku v roku 1989 predala 40 miliónov albumov.

O'Riordanová dodala kapele, ktorá do jej prijatia nebola nijako zvlášť výrazná, nový náboj nielen „anjelským“ vokálom, ale aj tvrdou autorskou prácou. „Bývala som s dievčaťom, ktoré chodilo s chlapíkom, ktorý spievaval s The Cranberries, keď sa ešte volali The Cranberry Sauce. Povedala mi, že hľadajú speváčku a možno by som mala ísť a stretnúť sa s nimi,“ povedala O'Riordanová v rozhovore pre portál songwritingma­gazine.co.uk o tom, ako sa dostala ku kapele.

Prvými hitmi The Cranberries sa stali piesne Dreams a Linger. Úspech debutového albumu Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993) kapela mnohonásobne prekročila nasledujúcou platňou No Need To Argue (1994), z ktorej sa predalo okolo 17 miliónov kusov a obsahovala hity ako Ode To My Family, Zombie či Dreaming My Dreams. Tie kraľovali rádiám aj na Slovensku. Úspešná bola aj tretia nahrávka so skladbami ako Salvation či Free to Decide. V rokoch 1999 a 2001 skupina vydala ďalšie dva albumy.

V roku 2003 O'Riordanová ukončila spoluprácu s kapelou. „V roku 2003 sme už boli dosť unavení, chceli sme sa posunúť ďalej a venovať sa iným projektom a takisto svojim rodinám. Vedeli sme ale, že sa chceme raz s Cranberries na pódiá vrátiť,“ povedal v rozhovore pre české Metro gitarista skupiny Noel Hogan. „Presťahovala som sa do Ontaria, relaxovala v divokej prírode, stala sa dobrou matkou, pomáhala som v miestnej škole, maľovala som olejovými farbami a mnoho ďalších vecí,“ spomínala na obdobie po odchode z kapely O'Riordanová v časopise Sedmička. The Cranberries sa dali opäť dohromady v roku 2009.

Skupina The Cranberries sa v roku 2012 predstavila naživo aj v Bratislave. „Najočakávanejším bodom koncertov určených skôr na spomínanie než na spoznávanie je tradične prídavok a práve ten bol v sobotu najsilnejším bodom koncertu. Počas notoricky známej Zombie zo stoličiek povstávala celá sála a zborové „in your heeead“ v podaní zaplnenej Incheby navodila zimomriavky ani nie pre to, čo sa odohrávalo na pódiu, ale skôr pod ním,“ písala vtedy Pravda o atmosfére na koncerte.

V televíznej sezóne 2013/2014 bola speváčka porotkyňou v írskej verzii speváckej súťaže The Voice. V roku 2016 sa Dolores O'Riordanová stala súčasťou kapely s názvom D. A. R. K. Spolu s ňou boli jej členmi aj niekdajší basgitarista už nefungujúcich The Smiths Andy Rourke a newyorský hudobník Olé Koretsky. Ďalej však spolupracovala aj s The Cranberries. Posledným albumom, ktorý spoločne nahrali je Something Else z minulého roka. Na platni, ktorá bola prvou po piatich rokoch od nahrávky Roses skupina nanovo nahrala svoje najväčšie hity v spolupráci s Irish Chamber Orchestra.

O'Riordanová sa v roku 1994 vydala za niekdajšieho tour manažéra kapely Duran Duran Dona Burtona. Po dvadsiatich rokoch manželstva sa ich vzťah skončil rozvodom. Spolu mali tri deti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #The Cranberries #Dolores O'Riordan