Paul McCartney: obyčajný fenomén

Aký je Paul McCartney, bývalý člen The Beatles?

21.01.2018 16:00
Paul McCartney Foto: ,
Sir Paul McCartney - spevák a skladateľ na archívnom zábere.
debata (4)

Phillip Norman, novinár a scenárista, spracoval rozhovory s jeho blízkymi aj priateľmi a spolu s ich výpoveďami odkrýva zložitý vzťah hudobníka s Johnom Lennonom, zachytáva jeho traumu z rozpadu kapely, aj vzťahy s osudovými ženami. Výsledkom je prvá biografia schválená samotným Paulom McCartneym.

O živote hudobníka boli napísané desiatky kníh, takmer všetky sa však sústreďujú na jeho úlohu v príbehu The Beatles. Zdanlivo najotvorenejšia a najprístupnejšia celebrita súčasného sveta v skutočnosti dokonale klame telom. Na svojej "obyčajnosti” vybudoval také pevné a vysoké hradby súkromia, že sa mu v tom vyrovná len Bob Dylan.

Príchod Paula na svet – 18. júna 1941 v Liverpoole – sprevádzali komplikácie. Zdalo sa, že nedýcha a pôrodník sa chystal vyhlásiť ho za mŕtveho. Našťastie to nestihol a írski rodičia sa radovali z prvého potomka. Paulova matka Mary zarábala ako pôrodná asistentka, otec Jim bol obchodný cestujúci, ktorý hral na trúbku v džezovej kapele.

Z Paula sa v škole vykľul ľavák. A hoci v tom čase sa ľavorukosť považovala za takmer postihnutie, ktorého treba liečiť, s ľavou rukou zvládol úhľadný rukopis, neskôr kreslenie, maľovanie aj hru na gitare. Spieval v kostolnom zbore, chodil na súkromné hodiny klavíra, ale najviac ho naučil otec na pianíne v obývačke.

Keď mal Paul trinásť a jeho brat Michael o dva roky menej, mama podľahla rakovine prsníkov. "Najhoršie zo všetkého bolo vidieť otca plakať. Musel som to vydržať a stiahol som sa do ulity,” spomína v knihe Paul. Zo smutných spomienok na matku ho liečili najmä hity Elvisa Presleyho.

Slúchadlá a rádio

Jediné rádio, na ktorom mohol počúvať obľúbené Rádio Luxembourg, bol prístroj v drevenej škatuli, napevno inštalovaný v obývačke. Tu si však otec púšťal gramofónové platne s obľúbenou klasikou. Vynašiel sa a svojim synom popod podlahu natiahol káble vedúce od rádia k slúchadlám v ich izbách. Paul si piesne z rádia spieval a zapisoval si texty. "Bez tých slúchadiel by možno žiadni Beatles neexistovali,” spomína brat Michael.

Pod vplyvom Elvisových piesní a gitary vymenil Paul mesiac po smrti matky trúbku – narodeninový darček od otca – za akustickú gitaru Zenith. Keďže bol ľavák, struny natiahol v opačnom poradí. Cvičil každú chvíľu, dokonca aj na toalete. Pri hraní začal aj spievať. Už však nenapodobňoval Elvisa ani Little Richarda.

S o dva roky starším Johnom Lennonom, ktorý býval len sto metrov od neho, sa zoznámil na slávnosti v kostole, kde hrala jeho kapela Quarrymen. Keď John počul Paula hrať na gitare a piane, prizval ho do kapely. Paul a John na prvý pohľad neboli takí rozdielni, ako sa mohlo zdať. Obaja milovali rock'n'roll, túžili ho hrať ako ich americké idoly. Obaja boli sčítaní, radi a dobre kreslili. Mali rovnaký zmysel pre humor, aj keď Paulov bol o niečo láskavejší. Boli medzi nimi aj rozdiely – Paul rozumel showbiznisu, Johna zaujímala len hudba. McCartney sa stal hovorcom kapely v čase, keď táto funkcia ešte ani neexistovala. Navrhol tiež prvé javiskové uniformy – čierne nohavice, bielu westernovú košeľu a kovbojské motýliky. No hlavnou novinkou, ktorú do kapely v roku 1958 priviedol, bol George Harrison, jeho kamarát z gymnázia. Keď Ringo Starr nahradil bubeníka Petea Besta, štvorica s názvom The Beatles, ktorej názov vznikol v roku 1960, bola kompletná.

Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George... Foto: SITA/AP, Anonymous
Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney. Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney.

Skutočnosť, že Brian Epstein objavil The Beatles, sa spravidla označuje za najšťastnejšiu náhodu v histórii zábavného priemyslu. Dvadsaťsedemročný gay viedol oddelenie gramoplatní v suteréne rodinného obchodného domu NEMS v centre Liverpoolu. Fanúšikovia The Beatles si v jeho obchode s platňami podávali kľučku a tak sa zašiel aj on pozrieť do klubu Cavern. Hneď v prvej chvíli pochopil, že musí po skupine siahnuť skôr, ako to urobí niekto iný. Napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti s manažmentom popových kapiel. The Beatles miloval platonickou láskou (aj keď skutočne zamilovaný bol do Johna), hovoril im moji chlapci, hoci sa už dávno premenili na mužov. Stál nielen za ich premenou na elegantných mladých mužov v tvídových sakách a viazankách, ale aj za nahrávaním prvých platní.

Zatiaľ čo koncom roka 1962 boli obyčajnou skupinou s jedným singlom, v roku 1963 po príchode druhého singla Please Please Me sa už o nich začalo hovoriť. Vďaka účesom s ofinou vyčesanou dopredu, v sakách s chýbajúcimi chlopňami a bez zvyčajného hlavného speváka robili v hudobnom svete revolúciu. V ospalej a poriadkumilovnej Británii beatlemánia hraničila s davovou psychózou. V obave, že ich sláva sa pominie tak rýchlo, ako prišla, dreli ako kone. Producent George Martin žiadal nový singel každé tri mesiace a nový album každého pol roka. Nahrávanie sa muselo vojsť medzi nekonečné britské, európske a americké turné, nakrúcanie filmov, rozhovory a fototermíny.

Boby a „tráva“

S kapelou a jej členmi išli ruka v ruke aj problémy. V čase, keď sa Paul zamiloval do herečky Jane Asherovej, liverpoolska fanúšička Anita Cochraneová vyhlásila, že má s hudobníkom syna. Keď nepochodila u Paulovho otca Jima, vybrala sa za Brianom Epsteinom. Aby nepokazil imidž Beatles, nepátral po pravde – dal jej päťtisíc libier za podpísanie vyhlásenia, že nebude tvrdiť, že Paul McCartney je otcom spomínaného dieťaťa. Peniaze strhol Paulovi z honorárov.

Ani drogy sa kapele nevyhýbali. Marihuanu prvýkrát vyskúšali s Brianom na konci druhého amerického turné v auguste 1964. V apartmáne hotela sa stretli s Bobom Dylanom, ktorý „trávu“ na stretnutie priniesol. Prekvapilo ho, že nepoznajú drogu, ktorú v tom čase užívali všetci americkí muzikanti. Jej fajčením nič neriskovali, pretože ju nepoznali ani policajti. Stačilo vyhlásenie, že je to neškodná bylinková cigareta. V marihuanovom opojení vznikla pieseň Got to Get You into My Life aj väčšina filmu Pomoc! Pravidlom však bolo, že skladali čistí. Až keď sa im pieseň podarilo dokončiť, dopriali si „joint“. Druhá droga, ktorá sprevádzala ich život, mala na The Beatles opačný, rozvratný účinok. Zatiaľ čo John a George sa stali oddanými priaznivcami LSD a k tejto spolupatričnosti sa pridal aj Ringo, Paul LSD odmietal, hoci neskôr túto drogu vyskúšal aj on.

Keď koncom sedemdesiatych rokoch polícia začala záťah na užívateľov LSD, Paul sa ako prvý z The Beatles, a prvá hviezda pop-music, verejne priznal k požitiu LSD. Po tom, čo sa John, Paul a George upísali Hnutiu duchovnej regenerácie a verejne vyhlásili, že skončili s LSD, v roku 1967 odišli meditovať do Indie. Tu dostali správu, že ich manažér sa predávkoval barbiturátmi a zomrel.

Ženy a koniec kapely

O rok neskôr sa John aj Paul dali dokopy so ženami, ktoré – každá iným spôsobom – zničili ich vzťah a prispeli k zániku skupiny. George objavil indické náboženstvo a stratil zmysel pre humor, John vymenil sympatickú manželku za japonskú avantgardnú performerku a uletel s ňou mimo reality. Paul zostával verný prekrásnej Jane Asherovej, stále mal na hlave dokonalý beatlesovský účes, nosil obleky podľa najnovšej módy z Carnaby Street, podpisoval autogramy a usmieval sa. Po návrate z druhého meditačného pobytu v Indii sa Paul s Jane zasnúbili. Nič však nenasvedčovalo tomu, že sa blíži svadba. Ona sa venovala divadlu, on hudbe, ona odmietala drogy a netajila sa názorom, že majú naňho zlý vplyv. Netušila, že po celý čas ich spoločného života v dome na Cavendish Avenue udržuje paralelný vzťah s herečkou a modelkou Maggie McGivernovou. A potom ešte s Newyorčankou Franciou Schwartzovou, ktorú zamestnal v tlačovom oddelení ich firmy Apple.

Keď v máji 1968 priletel Paul do USA odštartovať činnosť americkej divízie Apple Corps, počas tlačovky sa do prvého radu nekompromisne pretlačila Linda Eastmanová. Emancipovaná americká fotografka prestížnych časopisov Life a Rolling Stone ho zaujala rok predtým, a tak ju požiadal, aby mu dala telefónne číslo. Keďže termín odletu sa blížil a nemali sa kedy stretnúť, sprevádzala ho v limuzíne na letisko.

Ani vtedy ešte ženatý John sa nedal zahanbiť. Rozbehol vzťah s Yoko Ono, manželku Cynthiu a päťročného Juliana poslal k vode. Dôsledky Johnovho nového vzťahu sa naplno prejavili pri nahrávaní ďalšieho albumu, keď do štúdia 2 na Abbey Road dorazila aj Yoko. A pretože John nemohol mať žiadne privilégiá, onedlho dostala do štúdia pozvánku aj Jane Asherová. Prvýkrát za päť rokov, čo boli s Paulom spolu. Keď to medzi nimi začalo škrípať, v štúdiu ju nahradila Francia.

Yoko nenechala s Johnom osamote nikoho ani zopár sekúnd, čo neskôr vysvetľovala Johnovou patologickou žiarlivosťou. Hoci to John nikomu nepovedal, rozhodol, že Yoko sa stane piatym členom kapely. Napriek tomu, že o pop-music vedela pramálo. To jej však nebránilo kriticky sa vyjadrovať k tvorbe ostatných. Pohoda, ktorá sprevádzala dovtedajšie nahrávania, bola nenávratne preč. George Martin, už ako producent na voľnej nohe, sa nedokázal zmieriť s prítomnosťou Yoko, s jej ustavičným vyrušovaním a poznámkami, ktorými odvádzala Johnovu pozornosť od práce. A hádky medzi Paulom a Johnom pribúdali…

Na pozadí celého škandálu Johna a Yoko si médiá Paulovu novú priateľku všimli až neskôr. Fanúšičky však Lindu zaregistrovali. Kritizovali, že si zo všetkých krások vybral ženu s nemoderným účesom a oblečením. Jej plachosť interpretovali ako rezervovanosť a samoľúbosť. Napriek tomu si ju, vo štvrtom mesiaci tehotenstva, 11. marca 1969 Paul zobral. K dcére Heather z prvého manželstva Lindy zakrátko pribudla dcéra Mary a neskôr syn James.

Ustavičné nájazdy fanúšičiek na ich dom v Cavendish, ktoré písali nenávistné odkazy na jeho steny a kradli veci z domu (najlepší úlovok boli Paulove nohavice, ktoré si striedali), prinútili najvernejšieho Beatla konať. Keď John za manažéra kapely vymenoval Allena Kleina, Paula to popudilo natoľko, že s Lindou zmizol z Londýna. Usadil sa na svojej škótskej farme a nahral prvý sólový album. Bezradné obdivovateľky zatiaľ šírili fámy o jeho smrti…

Linda a rakovina

Vydanie sólového Paulovho albumu bol začiatok konca The Beatles. Pochopili to vydavatelia aj fanúšikovia. Platňa McCartney však bola pre poslucháčov rozčarovaním, aj recenzie boli zmiešané.

Zatiaľ čo John začal v lete 1970 navštevovať psychoterapeuta a vyháňal svojich démonov z detstva, Paul sa po mnohých rokoch priznal, že v ňom rozchod s The Beatles zanechal pocit veľkej neistoty, vytrhnutia z práce a zbytočnosti… Zlé recenzie na jeho sólový album ho viedli k presvedčeniu, že vo veku 27 rokov prežil svoju užitočnosť. Bol príliš deprimovaný na to, aby ráno vstal, oholil sa a prezliekol. Začal fajčiť legálne aj nelegálne cigarety jednu za druhou, po fľaši whisky siahal hneď po prebudení. Linda s dvoma malými deťmi na krku nikdy nenaznačila úzkosť, ktorú cítila. Naopak, pritiahla ho ku koňom, na ktorých začal jazdiť, a majstrovanie okolo domu bolo tou správnou terapiou.

Ďalším albumom The Wings prevalcovali hitparády tak, že sa vyrovnali aj samotným The Beatles. Paulovo múdre hospodárenie a investície do hudobných katalógov iných tvorcov mu vyniesli väčšie bohatstvo než ktorémukoľvek z bývalých spoluhráčov. Jeho majetok sa odhadoval na miliardu libier. Dlhoročné povesti o jeho prehnanej šetrnosti vybledli pod jeho častou účasťou na dobročinných koncertoch. Všetko vyvrcholilo založením umeleckej akadémie pre mladých spevákov, hudobníkov a skladateľov v Liverpoole. Z jeho manželstva s Lindou, ktorý všetci považovali za omyl, sa stal najvytrvalejší a najšťastnejší vzťah na popovej scéne. Napriek tomu, že jej militantné vegetariánstvo a boj za práva zvierat neboli všetkým sympatické.

Vyzeralo to tak, že dosiahol úplne všetko, nielen v pop-music, ale v tvorivej sfére všeobecne. Jeho klasické oratórium hrali v Liverpoolskej katedrále a do repertoára ho preberali symfonické orchestre na celom svete. Jeho obraz vystavovala Kráľovská akadémia umenia v Londýne a zozbierané básne vychádzali v pevnej väzbe. V roku 1997 prestal prekážať aj jeho dlhý zoznam drogových deliktov a McCartney bol pasovaný za rytiera.

No tesne pred šesťdesiatkou sa jeho život vykoľajil z dokonalej dráhy úspechu. V roku 1998 po dlhom boji s rakovinou pŕs zomrela Linda. Všetko, čo tento najpôsobivejší vdovec robil na verejnosti, dokazovalo, že bola jeho životnou láskou a nikto nemôže zaujať jej miesto. O štyri roky neskôr sa však oženil s dobročinnou aktivistkou a bývalou modelkou Heather Millsovou. O šesť rokov ho čakal dramatický rozvod. Médiá čoskoro odhalili, že kariéra modelky, zmarená nehodou, pri ktorej prišla o nohu, neprebiehala v oslnivej haute couture, ale v lacných katalógoch spodnej bielizne. Určité obdobie, ktoré vo svojom životopise vynechala, bola pravidelným hosťom večierkov pre podnikateľov z Blízkeho východu. Ani Paulove deti neboli s novým vzťahom spokojné, v súlade s dobrou výchovou však macochu nikdy verejne nekritizovali.

Paul McCartney a Nancy Shevell počas ich... Foto: SITA
Paul McCartney, Nancy Shevell Paul McCartney a Nancy Shevell počas ich svadobného dňa.

Možno aj v dôsledku dlhotrvajúcich sporov o majetok, stresov z rozvodu v novembri 2007 Paul podstúpil angioplastiku. Keď pár v roku 2008 rozviedli, vydýchol si nielen Paul, ale aj jeho deti. Hviezdna popularita hudobníka naďalej pokračuje a zdá sa, že je na ceste k happy endu. Jeho svadba s Nancy Shevellovou sa odohrala v októbri 2011 v Londýne – na radnici, kde si bral aj Lindu. Vydávala sa v šatách značky Stella McCartney a oficiálnu svadobnú fotografiu im robila Mary McCartneyová. Nancy sa zdá byť dobrou voľbou – je elegantná, diskrétna, nezávisle bohatá a zbavená ctižiadostivé­ho ega.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney #The Beatles