Timberlake sa svet na Super Bowle zachrániť nepokúsil

Keď sa povie Justin Timberlake a finále Super Bowlu, mnohí si pravdepodobne vybavia slávne polčasové vystúpenie z roku 2004, počas ktorého americký hudobník nechtiac odkryl prsník speváčke Janet Jacksonovej. Keď v nedeľu po 14 rokoch dostal ďalšiu šancu zabaviť divákov počas najväčšieho amerického športového sviatku, mohol v rámci hesla „klin sa klinom vybíja“ ponúknuť divákom program, vďaka ktorému si na faux pas ani nespomenú. Stal sa však pravý opak a štadión v Minneapolise videl niečo, čo sa na Super Bowle len tak nevidí. Videl normálnu šou.

05.02.2018 17:55
Justin Timberlake Super Bowl Foto: ,
Justin Timberlake počas finále v Super Bowle.
debata

Pred dvoma rokmi vzbudila počas finále Super Bowlu kontroverzie šou speváčky Beyoncé, ktorá v rámci polčasového vystúpenia vzdala poctu nielen hnutiu Black Lives Matter, ale aj bývalej americkej radikálnej strane Čierni partneri. Minulý rok, len krátko po oficiálnej inaugurácii Donalda Trumpa za prezidenta USA, zase hlavná hviezda večera – Lady Gaga – citovala americký sľub vernosti: „Jeden nedeliteľný národ, pred Bohom, so slobodou a spravodlivosťou pre všetkých.“ Finále Super Bowlu je najsledovanejším podujatím v americkej televízii, ktoré každoročne priláka viac ako 100 miliónov divákov. Nie je preto prekvapením, že príležitosť verejne poukázať na problémy sužujúce spoločnosť radi využívajú aj pozvaní umelci. V tohtoročnej šou by však diváci napriek očakávaniam hľadali politickú angažovanosť len ťažko.

Spevák, skladateľ, herec aj hudobný producent. To všetko sú profesie, ktoré sa spájajú v osobe jedného z najúspešnejších amerických hudobníkov Justina Timberlakea. Držiteľ šiestich cien Grammy vydal 2. februára svoj posledný album Man of the Woods. Práve z neho pochádza aj skladba Supplies, ktorá púta pozornosť nielen svojím textom, ale aj vizuálne „nabitým“ videoklipom. Timberlake sa v ňom pasuje za ochrancu žien či slabších sociálnych skupín a ostro vystupuje proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Nanešťastie, pôvodný plán sa minul účinku a v klipe v konečnom dôsledku vyznieva ako bizarný hrdina „béčkových“ akčných trhákov.

Timberlake počas Super Bowlu nechal svoje spasiteľské ja doma. Pomedzi jeho najznámejšie hity a neodmysliteľné tanečné kreácie sa tak najzapamätateľnej­ším momentom stala obyčajná, no o to úprimnejšia pocta zosnulému hudobníkovi Princeovi. Toho mal pôvodne pripomínať spievajúci hologram, no nakoniec sa ako projekcia objavil na obrovskom plátne a spoločne s Timberlakeom zaspievali skladbu I Would Die 4 U.

Tohtoročná polčasová šou možno neponúkla prekvapujúce momenty či megalomanstvo, ktoré by na druhý deň zdobilo titulky novín. Nepriniesla ani silné politické gestá, ktoré by však, s očakávateľnou každoročnou periodicitou, len strácali na sile. Napriek tomu patrila k momentom, ktoré sú hodné zaznamenania. Veď normálnosť a umiernenosť sú v prípade najsledovanejšieho programu tou najväčšou, a vítanou, recesiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prince #Super Bowl #Justin Timberlake #Man of the Woods