Gorillaz a Dua Lipa zavedú na festivale Sziget nové pravidlá

Rok čo rok sa pomedzi jeho hustý lesný porast prechádzajú státisíce ľudí z celého sveta, aby si vychutnali atmosféru jedného z najväčších európskych kultúrnych podujatí.

21.02.2018 12:00
Speváčka Dua Lipa na archívnom zábere. Foto: ,
Najnovším prírastkom festivalu Sziget je aj britská speváčka Dua Lipa.
debata (1)

Nie je to však len samotné prostredie zeleného Ostrova slobody na rieke Dunaj, ktoré budapeštiansky festival Sziget pravidelne mení na vyhľadávané letné útočisko. Ťahákom sú najmä hudobníci svetového formátu, ktorí zdobia aj tohtoročný festivalový program. Najnovšími prírastkami sú speváčka Dua Lipa a návštevníci z virtuálneho sveta – britská skupina Gorillaz.

Štvorica animovaných postavičiek z Gorillaz – 2D, Murdoc Niccals, Noodle a Russel – sa do srdca Budapešti vracia po ôsmich rokoch. Projekt hudobníka Damona Albarna a umelca Jamieho Hewletta ani tentoraz neprichádza s prázdnymi rukami. Na festivale predstavia svoj posledný štúdiový album Humanz – svojskú víziu postapokalyptického sveta, v ktorom sa rozhodnú vybudovať nový svetový poriadok. Ako inak ako veľkou párty. Nové pravidlá však nenastolia len známi kreslení čudáci.

New Rules. Tak sa volá aj letný hit vychádzajúcej popovej hviezdy, britskej speváčky Dua Lipy. Pieseň o prekonávaní rozchodu, ženskej súdržnosti a znovuobjavovaní sebavedomia získala pozitívne ohlasy nielen zo strany verejnosti, ale aj kritiky. Tá v prípade 22-ročnej speváčky hovorí o novom emancipovanom hlase v ženskom pope. Nálepku „pop“ víta aj samotná speváčka. „Je skvelý čas byť popovou interpretkou a nehanbiť sa za to. Keď sa ma ľudia spýtajú, aký druh hudby robím, bez problémov poviem pop. Dnes ho už nedefinuje len prázdna pozlátka. Pop je ,cool‘,“ priznala speváčka pre magazín Gigwise.

Rodáčka z Londýna sa v trinástich rokoch presťahovala do Kosova, odkiaľ pochádzali jej rodičia. Po jej naliehaní však nakoniec prikývli na návrat a Dua Lipa si v Londýne začala budovať nielen hudobnú, ale aj modelingovú kariéru. Agenti odporučili mladučkej tínedžerke zhodiť na váhe, čím výrazne utrpelo jej sebavedomie. Srdce si vylievala do hudby. Najskôr do cover verzií obľúbenkýň ako Pink či Nelly Furtado, neskôr aj do vlastnej tvorby, ktorú zverejňovala na SoundCloude či YouTube.

Mladý talent si všimol aj manažér speváčky Lany Del Rey Emile Haynie a Lipa onedlho podpísala kontrakt so spoločnosťou Warner Music Group. Časté prirovnávanie s Lanou Del Rey prikladá speváčka obyčajnej nevedomosti. Sama svoju hudbu definuje ako temný pop. Ako prezradila pre Gigwise, nie je to niečo, čím by chcela účelovo pútať pozornosť: „Temnotu považujem len za istý druh pravdivosti. Mám pocit, že v mnohých popových skladbách ľudia nehovoria o skutočnom živote.“ Dua Lipa momentálne boduje aj v nomináciách na Brit Awards, o ktorých sa rozhodne už v stredu večer. Je vôbec prvou ženskou interpretkou, ktorá v cenách bojuje s piatimi želiezkami v ohni.

Prvú vlnu interpretov zverejnil festival Sziget už koncom januára. Headlinerom podujatia, ktoré sa bude konať od 8. do 15. augusta, bude nepochybne aj americký raper Kendrick Lamar, ktorý rozvíril vody svetového hip hopu svojou minuloročnou nahrávkou Damn. Ďalšími potvrdenými účinkujúcimi sú aj Arctic Monkeys, Mumford & Sons, The Kooks, Stormzy či Liam Gallagher.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Sziget #Gorillaz #Dua Lipa