Brodsky Quartet servíruje Beethovena

Vášnivo vrelými koncertmi hlboko zasiahnu srdcia poslucháčov, tvrdia svorne odborníci i laici o súbore Brodsky Quartet.

22.02.2018 14:00
Brodsky Quartet Foto:
Brodsky Quartet.
debata

Pravdivosť týchto slov si mohlo overiť aj slovenské publikum, keď špičkové britské sláčikové kvarteto hosťovalo pred dvoma rokmi v Bratislave. Vtedy hudobníci očarili interpretáciou Šostakovičových komorných skladieb. Od štvrtkového večera budú potvrdzovať svoje majstrovstvo vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. V priebehu troch vystúpení uvedú neskoré kvartetá Ludwiga van Beethovena. Trojlístkom ich koncertov vyvrcholí februárová časť festivalu Konvergencie.

„Rozhodnutie uviesť Beethovenove neskoré kvartetá bolo po Šostakovičovi a Bartókovi prirodzeným vyústením. Oboch skladateľov totiž Beethoven inšpiroval a ovplyvnil tak výrazne, že sa rozhodli venovať tomuto žánru a do tvorby investovali veľa času. Obaja považovali tieto Beethovenove skladby za vrcholné komorné diela nielen pre sláčikové kvarteto, ale za vrchol komornej tvorby vôbec,“ hovorí pre Pravdu umelecký riaditeľ festivalu komornej hudby a violončelista Jozef Lupták.

Ako bizarné až nezrozumiteľné odmietali Beethovenovi súčasníci jeho meditatívnosťou i výrazovými extrémami pulzujúce neskoré kvartetá, ale v úzkom kruhu znalcov im tlieskali. Hudbu absolútnej slobody, ktorá lieči, komponoval jeden z najvýznamnejších skladateľov histórie na sklonku svojho života. Génius, ktorý začal pomaly strácať sluch už ako dvadsaťpäťročný, ich písal v absolútnom tichu. „Počul ich len vo svojom vnútri, nemal šancu ich počuť naozaj. Žil vo vlastnom svete, stále viac oddelený od vonkajšieho prostredia, ktoré vnímal len cez nejaké vibrácie. Tým si vysvetľujem aj skutočnosť, že väčšina poslucháčov ich v dobe vzniku nepochopila,“ pokračuje Jozef Lupták.

„Je to kombinácia mágie, odohrávajúcej sa bez slov, a diskusií o rôznych možnostiach interpretácie,“ prezrádza huslista Daniel Rowland o spôsobe práce súboru Brodsky Quartet. Mimochodom, hrá na vzácnom nástroji, ktorý vyrobil Lorenzo Storioni v roku 1793 v Cremone. O hudbe aj živote hudobníkov sa možno pozhovárať s ním i s jeho kolegami Ianom Beltonom (husle), Paulom Cassidym (viola) a Jacqueline Thomas (violončelo) zajtra podvečer (piatok 23. februára) v bratislavskej Kaviarni Berlinka SNG. Na neformálnom stretnutí s názvom Čaj s Brodsky Quartet, ktoré sa začína o 17.30 h, budú servírovať aj ukážky z Beethovenovej tvorby.

„Bol to pre nás špeciálny víkend,“ spomína Daniel Rowling na bratislavské vystúpenie spred dvoch rokoch vo videopozvánke, ktorá avizuje tohtoročné koncerty Brodsky Quarteta na Konvergenciách. Vzťah medzi nimi a publikom bol vraj nesmierne intenzívny, čo sa mimoriadne často zas nestáva. Verí, že vzácny súzvuk medzi interpretmi a poslucháčmi nastane aj tentoraz. Aj preto zaraďuje súbor koncerty v Bratislave medzi highlighty svojich bohatých koncertných ciest. „Navyše Brodsky Quartet plánuje v dohľadnej dobe Beethovenove neskoré kvartetá aj nahrávať,“ dodáva umelecký riaditeľ festivalu komornej hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brodsky Quartet