Radio_Head Awards 2017 ukázali vzácnu rovnosť

Čím viac hudby v športových stánkoch, tým menej športu, žartovalo sa počas štvrtkového odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards za rok 2017, ktoré sa tento rok po prvý raz konalo v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Pokým minulý rok v poslucháčskej ankete Rádia_FM dominoval predovšetkým folklór a vzájomná tolerancia, tohtoročné oceňovanie poznačila vzácna rovnosť víťazov a idey slobody.

17.03.2018 10:23
Michal Kaščák Foto:
Sošku za prínos do hudby si odniesol Michal Kaščák.
debata

Získať najväčší počet nominácií nemusí pri hudobných cenách nič znamenať. Svoje o tom vie nielen raper Jay-Z, ktorý z tohtoročných cien Grammy odišiel naprázdno, ale aj favoriti jedinej slovenskej hudobnej ankety Radio_Head Awards. Po tri želiezka v ohni mali skupiny Bad Karma Boy, Modré hory a producent Petijee, žiadne z nich sa im však premeniť nepodarilo. Výsledky jubilejného desiateho ročníka tohto podujatia hovoria jednoznačne. Dvanásť rôznych víťazov pri dvanástich hlavných kategóriách je výbornou správou a svedčí hlavne o tom, že konkurencieschop­nosť a kvalita slovenskej hudby sa postupne zvyšuje.

Víťazmi sú všetci

Po minuloročnom, priam oscarovom faux pas, keď si odovzdávajúci počas galavečera pomýlili obálky s víťazom kategórie objav roka a debut roka, sa tentoraz všetko obišlo bez problémov. Cenu za objav si odniesla dídžejka pôsobiaca pod menom Changing Faces, soška za debut nakoniec putovala do rúk skupiny Tolstoys. Zasnený pop s vokálmi speváčky Ely Tolstovej, napriek mladému vekovému priemeru kapely, rozvíril vody hudobnej scény s albumom Botanika. Začiatkom roka kapela Tolstoys dokonca reprezentovala Slovensko aj na najprestížnejšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic.

Najočakávanejšou kategóriou je už pravidelne cena za album roka, o ktorej rozhodujú vo verejnom hlasovaní poslucháči. Tí tentoraz ocenili skupinu Fallgrapp, ktorá minulý rok vydala svoj druhý album V hmle. Fallgrapp sú na Radio_Head Awards rekordérmi. V rámci jedného ročníka dokázali s debutom Rieka (2014) premeniť na víťazstvo štyri z piatich nominácií. „Myslím si, že album nepriamo nadväzuje na debut, ale v zásade je odlišný. Inšpiratívne bolo pracovať s vrstvením vokálov spevákov, aj mojím vlastným, a tiež s viachlasmi. Už len to, že na albume neznejú len ženské, ale aj mužské hlasy, je pre Fallgrapp niečo nové a iné,“ povedal tesne po vydaní nahrávky hudobník a producent Juraj „Jureš“ Líška.

Skupina Nvmeri získala od kritikov cenu za... Foto: Katarína Acél-Gáliková
Nvmeri Skupina Nvmeri získala od kritikov cenu za album roka.

Akýsi protipohľad k hlasovaniu verejnosti tvorí porotcovská kategória album roka/cena kritikov, kde o svojich kvalitách dokázala presvedčiť kapela Nvmeri s albumom I Don't Think So. S piesňou Kde sa slzy berú k filmu Piata loď si zase sošku v kategórii singel roka odniesla speváčka Katarzia, ktorá si spoluprácu s režisérkou Ivetou Grófovou nesmierne pochvaľovala. „Iveta je mladá a mimoriadne šikovná žena schopná dotiahnuť svoje vízie do konca. Za to ju nesmierne obdivujem a zároveň ju vnímam ako rovnocenného partnera na spoluprácu,“ prezradila Katarzia minulý rok pre Pravdu. Ako dodala počas odovzdávania cien, víťazmi sú podľa nej všetci hudobníci.

Minulosť vs prítomnosť

„Je to niečo medzi Aurelom a Slávikom, s jediným rozdielom, že dnes to bude o hudbe,“ zaznelo z úst dramaturga Rádia_FM Daniela Baláža na archívnych záberoch, ktorými si Radio_Head Awards pripomínali desať rokov svojej existencie. Na začiatky si spomínala aj nová šéfdramaturgička rádia Jana Imrichová: „Približne pred desiatimi, resp. jedenástimi rokmi za mnou prišla Nika Svorenčíková, že by chcela odovzdávať hudobné ceny. Nesúhlasila som. Tvrdila som, že to bude jednorazová záležitosť, že o dva-tri roky už nebudeme mať komu čo odovzdať. Som veľmi rada, že som sa mýlila. Nika, som rada, že som ťa poslúchla. Ďakujem aj slovenským kapelám, že na sebe stále pracujú.“

Radio_Head Awards však neboli len o pohľade do minulosti, ale aj o reflektovaní prítomnosti. K súčasnej spoločenskej situácii sa vyjadril aj držiteľ ceny za prínos do hudby, riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák: „Pri prijímaní tejto ceny si pomôžem termínom jedného významného lingvistu, ktorým je geniálny Július Satinský: ,Cítim sa veľmi prapodivno úchvatne‘. Prapodivné je to, že dostávam cenu za niečo, kde sa cítim byť prijímateľom ja, takže náš vzťah je úplne neproporčný. Dostávam tiež cenu od médií, ktoré si ju zaslúžia oveľa viac, nielen za prínos do hudby, ale za prínos do spoločnosti.“

Ako Kaščák dodal, vďaka hudbe spoznal aj množstvo skvelých ľudí: „Aj vďaka nej sa darí vytvárať úžasný pocit komunity, vďaka hudbe sa stretávame od klubov až po veľké priestory. Bohužiaľ, dvaja ľudia zo Slovenska už na koncerty nikdy neprídu. Je to Ján Kuciak a Martina Kušnírová a ja sa im chcem poďakovať za ich odvahu.“

Odovzdávanie cien Radio_Head Awards prinieslo aj mnoho silných koncertných momentov ako napríklad spomienku na skupinu Noisecut či zosnulého Mariána Vargu. Koncerty však budú pokračovať aj v sobotu počas sprievodného festivalu v koncertných štúdiách Slovenského rozhlasu. Okrem iných sa na nich predstaví nový rezidenčný súbor Rádia Devín Quasars Ensemble či speváčka Katarína Máliková.

Hlavné kategórie

  • Album roka 2017: Fallgrapp – V hmle
  • Singel roka 2017: Katarzia – Kde sa slzy berú
  • Objav roka 2017: Changing Faces
  • Debut roka 2017: Tolstoys – Botanika

Porotcovské kategórie

  • Nahrávka roka 2017: Elektronická hudba: Bulp – Yrsa
  • Nahrávka roka 2017: Hard & Heavy: Čad – Bastard
  • Nahrávka roka 2017: Hip-Hop / Rap / R'n'B: Solid Move – Pohľady
  • Nahrávka roka 2017: World music / Folk: Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt – The point of view
  • Nahrávka roka 2017: Jazzová hudba: Bashavel – Hoorhay
  • Nahrávka roka 2017: Klasická hudba: Slovenská filharmónia, Zsolt Nagy – Peter Kolman
  • Nahrávka roka 2017: Experimentálna hudba: Miroslav Tóth – Kyberpunkomša
  • Album roka 2017 / Cena kritikov: Nvmeri – I Don't Think So

Špeciálne ocenenia

  • Ocenenie za prínos do hudby: Michal Kaščák
  • Ocenenie Nadácie Advance Investments: PRIE100R

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nvmeri #Radio_Head Awards #Michal Kaščák #Fallgrapp #Katarzia