Dom Johnnyho Casha sa stal kultúrnou pamiatkou

Rodný dom countryového pesničkára Johnnyho Casha (1932-2003) v arkansaskej obci Dyess sa stal kultúrnou pamiatkou. Hudobník tam vyrastal v prostých pomeroch a v tomto poľnohospodárskom prostredí žil do ukončenia školskej dochádzky.

08.05.2018 08:40
Johnny Cash Foto:
Johnny Cash bol hviezdou country scény od 50. rokov viac ako 60 rokov, prakticky až do konca svojho života.
debata

Cash aj jeho životopisci označili roky strávené v Dyess a na farme číslo 266 ako kľúčové pre jeho neskoršiu hudobnú kariéru, uviedla agentúra na ochranu kultúrneho dedičstva v štáte Arkansas (AHPP).

Johnny Cash je považovaný za jedného z najvplyvnejších amerických hudobníkov 20. storočia. Od svojich ranných gospelových nahrávok a najmä od 50. rokov utváral podobu žánru a ovplyvnil aj mnohých rockových muzikantov vrátane Boba Dylana, alebo Bona z U2. Vo svojich textoch hovorí o bolesti, nádeji, zlobe a vášni. Podarilo sa mu vystihnúť pocity jednej americkej generácie. Počas svojej kariéry Cash vydal viac ako stovku hitových singlov.

V Dyess sa jeho rodičia so svojimi celkom siedmimi deťmi usídlili v čase, keď mal samotný Johnny tri roky. Čerpali tam výhody z programu Nový údel prezidenta Franklina Roosevelta po svetovej hospodárskej kríze v 30. rokoch. Rodina žila v drevenom dome s piatimi izbami a na priľahlom osemhektarovém pozemku pestovala okrem iného bavlnu. Johnny Cash tak strávil týchto 15 rokov veľa času na poli. Hudba mu pomohla znášať tvrdé podmienky a už od svojich 12 rokov skladal vlastné piesne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Cash #kultúrna pamiatka #rodný dom