Peter Lipa oslavuje, európska jazzová osobnosť má 75 rokov!

Za "kráľa slovenského jazzu" býva označovaný spevák a skladateľ Peter Lipa.

30.05.2018 07:00
Peter Lipa Foto: ,
Spevák Peter Lipa na archívnom zábere Pravda.sk.
debata (1)

Jeho umenie však dávno prekročilo hranice Slovenska, je uznávanou veličinou nielen v Česku, ale je bezpochyby jazzovou osobnosťou európskeho formátu a býva ozdobou jazzových festivalov. K aktivitám tohto umelca, ktorý sa narodil 30. mája 1943, patrí aj organizovanie a moderovanie preslávených Bratislavských jazzových dní.

Spievať začal rodák z Prešova v dvadsiatich ako amatér v študentských kapelách Struny a Istropolitana. Zároveň načúval a hľadal „svoju“ hudbu, ktorou sa definitívne ukázal byť spev amerických černochov a ich blues. Spevácke skúsenosti cibril v dlhom rade formácií (okrem iného Blues Five, Revival Jazz Band, Blues Band Ľuboša Andršt, Combo Petra Lipu) a často len sa sólovým klavírom (Peter Breiner).

Lipa vystupuje so svojím Bandom alebo s kapelou syna Petra, ktorý hrá na klávesy. Tiež spolupracuje na mnohých medzinárodných hudobných projektoch, napríklad s formáciami Visegrad Blues Band, EU4 a Traditional club.

Lipa, ktorý sa pohybuje medzi jazzom, funkom, rockom a latinskoamerickými rytmami, vydal viac ako dvadsiatku albumov. Jeho posledná nahrávka Návšteva po rokoch s textami Milana Lasicu vyšla v roku 2013.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #Peter Lipa #blues #jazz