Francúzske hudobné lahôdky v Bratislave: Rozoznejú známy festival

Nielen slávny John Malkovich, ale aj ďalšie hviezdy v lete mieria do Bratislavy, aby tu vystúpili na festivale Viva Musica! Francúzsko, krajina lásky a gurmánov, bude zastúpené dvoma lahôdkami, do ktorých sa iste zamilujete.

01.06.2018 09:00
Jean Rondeau Viva Musica Foto:
Čembalista Jean Rondeau sa vracia na Slovensko.
debata

Ak ste pred dvoma rokmi nestihli mimoriadne úspešné vystúpenie sympatického mladého čembalistu Jeana Rondeaua v bratislavskom Dóme sv. Martina, už 15. júla máte šancu napraviť to. A kto Jeana videl v roku 2016, môže spoznať ďalší jeho výnimočný projekt – tentoraz v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole.

Pripomeňme, že Jean Rondeau sa snaží vrátiť popularitu čembalu – hudobnému nástroju, ktorý svoju zlatú éru zažíval v období baroka – až kým ho nevystriedal kladivkový klavír. Pre Bratislavu si teda Jean na leto prichystal projekt Jasmin Toccata, v ktorom sa stretáva európska baroková hudba s bohato zdobenou melodikou a rytmikou Orientu. Projekt vznikol v spolupráci so špičkovým lutnistom Thomasom Dunfordom a perkusionistom Keyvanom Chemiranim.

Hudobná kritika Jeana, ktorý študoval v Paríži a Londýne, často označuje za hudobný zázrak. Venoval sa nielen hre na čembale, ale aj na klavíri, dirigovaniu či džezovej hudbe a improvizácii. Získal viacero prestížnych ocenení – napríklad ako jeden z najoriginál­nejších umelcov v rámci EÚ, píše aj hudbu k filmom. Nezmeškajte teda jeho čembalový koncert – veď čembalo rady používali aj kapely Beatles, Rolling Stones či Queen!

Druhým francúzskym bonbónikom bude vystúpenie legendárneho parížskeho súboru Ensemble intercomporain. Nielenže pôjde o ich vôbec prvé vystúpenie na Slovensku, ale muzikanti na festival Viva Musica! prídu s úplne novým hudobno-vizuálnym projektom Dronocracy. Ten vzniká v spolupráci uznávaného autorského tímu Laurent Durupt (autor hudby, koncept), Hicham Berrada (scéna, video, svetelný dizajn) a Ferdinand Barbet (mise en scene). V Bratislave zaznie v exkluzívnej slovenskej premiére v podaní sólistov Ensemble intercomporain a hercov zo zoskupenia Collectif 17 v Slovenskom rozhlase 16. augusta. Svetová premiéra diela sa uskutoční 29. mája v Paríži.

Ensemble intercomporain – rezidentný súbor Parížskej filharmónie – založil v roku 1976 významný francúzsky skladateľ a dirigent Pierre Boulez a dnes patrí k elitným svetovým hudobným zoskupeniam v oblasti interpretácie súčasnej klasickej hudby a hudby 20. storočia. Ensemble intercontemporain má na svojom konte množstvo nahrávok a niekoľko prestížnych hudobných ocenení (vrátane Gramophone Award a Diapason d’Or), koncertuje po celom svete, iniciuje vznik nových diel, podporuje hudobné vzdelávanie v oblasti súčasnej hudby, organizuje kreatívne workshopy a majstrovské kurzy a pravidelne spolupracuje aj s umelcami z oblasti tanca, divadla, filmu či videa a vizuálneho umenia.

Zaujímavosťou je, že členom súboru sa ako jediný Slovák v jeho histórii nedávno stal mladý slovenský klarinetista Martin Adámek, ktorý na festivale Viva Musica! účinkoval v roku 2015 v rámci koncertu Viva Konzerva! pri príležitosti 95. výročia založenia Konzervatória v Bratislave. Ak teda máte slabosť pre Francúzsko a pre kvalitnú hudbu, program na dva letné večery je jasný.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Francúzsko #hudba #Viva Musica! #Jean Rondeau