Prvý rebelant rokenrolu Mick Jagger inšpiruje už 75 rokov

Zmluva s diablom. Práve to je podľa mnohých jediným možným vysvetlením neutíchajúcej životnej energie kapely The Rolling Stones a jej lídra Micka Jaggera, ktorý ako jeden z prvých hudobníkov vdýchol život heslu sex, drogy a rokenrol. Britský rockový spevák a skladateľ sa 26. júla dožíva 75 rokov.

08.07.2018 09:00
Mick Jagger Foto: ,
Mick Jagger počas koncertu v Marseille, v júni 2018.
debata (1)

Rodičia ho nenávideli, mládež zbožňovala. Mick Jagger sa spolu s The Rolling Stones stal v čase bigbítovej explózie začiatkom 60. rokov presným opakom ich „slušňáckych“ krajanov The Beatles. Na budovaní povesti si dal skutočne záležať. Či už to boli sexuálne, či drogové eskapády, špecifický pódiový prejav, alebo problémy s autoritami, to všetko napokon prispelo k zrodu rockovej ikony a jedného z najvplyvnejších frontmanov súčasnosti. V detstve bol však povestný rebelant vzorným žiakom vyberaných škôl.

Malý Michael Philip Jagger mal pôvodne kráčať v šľapajach svojho otca, učiteľa z anglického mestečka Dartford. Prijali ho na miestne gymnázium, náhoda však chcela, aby v roku 1961 stretol na miestnej vlakovej stanici bývalého spolužiaka zo základnej školy – Keitha Richardsa. Jagger so sebou niesol dva albumy – Rockin’ at the Hops od Chucka Berryho a The Best of Muddyho Watersa – a Richards v ňom okamžite spoznal spriaznenú dušu. V tom čase ešte netušili, že ich spoločná láska k bluesu nakoniec povedie k vzniku legendy.

Kapela The Rolling Stones počas európskeho...
Kapela Rolling Stones na pódiu.
+5Členovia Rolling Stones – (zľava) Ronnie Wood,...

Spoločne s Richardsom a Brianom Jonesom, ďalším zakladajúcim členom kapely, sa Jagger odsťahoval do Londýna, kde navštevoval ekonomickú univerzitu. Až tam sa definitívne rozhodol, či sa naplno ponorí do vôd šoubiznisu, alebo finančníctva. Repertoár novozaložených The Rolling Stones spočiatku tvorili prevažne cover verzie ich obľúbencov, rýchlo však zistili, že prerazia len s vlastnými piesňami. Tandem Jagger + Richards zložil prvé hity (I Can't Get No) Satisfaction či Paint It Black, no ako rástla celosvetová sláva, na sile naberali aj drogové excesy a konflikty v kapele. V roku 1969, len mesiac po odchode zo skupiny, spáchal samovraždu Brian Jones, o konci „stoneov“ však Jagger nechcel ani počuť.

Aj vďaka jeho povestnej pódiovej šou, unikátnemu tanečnému štýlu a hlasovému prejavu sa kapela stala jedným z najžiadanejších artiklov hudobnej scény, Jagger však svojim zásluhám začal prikladať príliš veľkú váhu. V 80. rokoch, keď po prvý raz okúsil dráhu sólového umelca, sa podľa Richardsa stal neznesiteľným. Gitarista však neskôr svoje tvrdenia zmiernil s tým, že je to snob, ale aj tak ho má rád. Jagger počas života vystriedal množstvo žien (dokopy má osem detí), jeho skutočným „partnerom“ však bol práve Keith Richards. Aj vďaka ich silnému putu funguje kapela doteraz a jej koncert si tento týždeň mohli užiť aj diváci v Prahe.
Kapela Rolling Stones na pódiu. Foto: SITA/AP, Jane Barlow
Rolling Stones Kapela Rolling Stones na pódiu.

3-krát Mick Jagger

  • Logo kapely (pery s vyplazeným jazykom) je inšpirované ústami Micka Jaggera.
  • Jagger mal aj niekoľko dôverných vzťahov s mužmi, podľa neho sú všetci ľudia bisexuáli.
  • Je aj príležitostným hercom a fanúšikom kriketu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mick Jagger #Rolling Stones #rokenrol