Pozrite si klip kapely Heľenine oči k piesni Guru Jára

Pesnička o samozvanom českom liečiteľovi a majstrovi tantry, ktorý pre svoje nekorektné a násilné praktiky napokon skončil vo väzení na Filipínach, vznikla priamo v Českej republike, kde Guru Jára svojho času pôsobil.

07.08.2018 07:00
debata

„Na tému skladby ma naviedli kamaráti v Prahe. Keď spomenuli, že pred istým časom Českom prebehla kauza Guru Járu, fascinovalo ma, že niečo také môže existovať a dokonca u našich bratov v Českej republike. Keby sme to videli vo filme, tak si povieme, že je to sci-fi, a pritom sa niečo také deje pár kilometrov od nás. Zdalo sa mi natoľko nepochopiteľné, že niekto taký môže existovať a že je tu aj skupina ľudí, ktorá mu uverí a podporuje ho. Chcel som to preto priblížiť aj slovenskému poslucháčovi a najmä poslucháčkam ako výstrahu tretieho stupňa,“ povedal líder kapely Martin Mihalčín.

Videoklip nakrútili v mieste diania skutočného príbehu, v Česku, pod taktovkou režiséra Tomáša Krejčího a s kamarátkou kapely, kameramankou Ninou Ščamborovou. „S námetom na klip prišli práve oni dvaja. Opisuje príbeh chlapa, Guru Járu, ktorému sa všetko vráti – rovnako ako v reálnom živote. Mne sa páčilo poňať celý klip v štýle retro hororu Armáda temnôt. Fanúšikovia filmu to možno odčítajú. Hlavne dúfame, že postavy typu Guru Jára si nechajú v Česku, prípadne na Filipínach, a nezavítajú k nám. A keď tak, len prostredníctvom humoru v skladbách a klipoch,“ vyjadril sa spevák, ktorý si vo videoklipe zároveň zahral hlavnú postavu.

Kapele sa krátko po vydaní albumu Vajco (2017), ktorého súčasťou je aj pesnička Guru Jára, ozvalo aj niekoľko ľudí z Česka, že u nich existuje súťaž o najlepšiu pesničku o tomto násilníkovi. „Zaplavili nás ohlasy i od ľudí, ktorým je táto téma dobre známa a sledovali dianie okolo tohto ‚zjavu‘ a odporučili nám zapojiť sa do tejto súťaže. Zvažujem, že sa prihlásime,“ prezradil Mihalčín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Heľenine oči #Guru Jára