Madonna oslavuje 60! Nesmiete starnúť, vek je hriech, hovorí

S jej menom sa roky spájajú škandály. Napriek tomu je legendárna Madonna stále na hudobnej scéne.

16.08.2018 07:00
Speváčka Madonna. Foto:
Speváčka Madonna.
debata (7)

Na prahu šesťdesiatky rozširuje svoju rodinu o ďalšie adoptované prírastky, píše knihy pre deti, zakladá nemocnice a školy v Afrike a dáva o sebe vedieť na sociálnych sieťach. Okrem toho kráľovná popu pracuje na štrnástom štúdiovom albume a pripravuje turné.

Nahliadnutie do instagramu pod hashtagom madonna predstaví speváčku vo všetkých jej polohách. Chvíľu máte pocit, že sa načisto zbláznila, že je ľahko infantilná, prudérna polovica vo vás sa pohorší, aby ste vzápätí so zvesenou sánkou počúvali na youtube jej príhovor pri preberaní ceny amerického hudobného magazínu Billboard Žena roka 2016. Kto, došľaka, vlastne tá Madonna je? Jedno je isté – speváčka sa počas celej svojej kariéry na nič nehrá. Na otázky televíznych moderátorov odpovedá pohotovo a vtipne. A nie vždy tak, ako sa očakáva.

Rok 1999: Speváčka Madonna počas vystúpenia na...
Rok 1991: Speváčka Madonna v spoločnosti...
+20Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to...

„Viem, že nie som najlepšou speváčkou a tanečnicou, ale to ma nezaujíma. Chcem provokovať," zaznelo svojho času z úst popovej divy, ktorá 16. augusta oslávi šesťdesiatku. S pribúdajúcimi rokmi bojuje na všetkých líniách – päť hodín denne cvičí pod dohľadom osobného trénera a vďaka trpezlivej práci okrášľovacích spolkov nevyzerá ako väčšina jej rovesníčok. Rovnako sa tak ani nespráva a milencov loví v oveľa mladších vodách.

„Mladí ľudia sú dobrodružnejší. Viete, ako vyzerajú muži v mojom veku? Zvyčajne sú nevrlí, tuční a plešatí,“ obhajuje sa Madonna v článku pre Daily Mail. V päťdesiatke jej robil spoločnosť 21-ročný Jesus Luz, neskôr 23-ročný francúzsky tanečník Brahim Zaibat. Jej najnovším úlovkom je portugalský model Kevin Sampaio (32), ktorý účinkoval v klipe k skladbe Bitch I'm Madonna, kde ho speváčka vášnivo bozkáva. Na margo svojho veku pri preberaní ceny Žena roka 2016 vyhlásila: „Nesmiete starnúť. Pretože vek je hriech. Budú vás kritizovať a hanobiť a určite vás nebudú hrať v rádiu.“

Dala prednosť tancu

Madonna Louise Veronica Ciccone sa narodila v Michigane, do rodiny prisťahovalcov z Talianska. Hlava rodiny bola nekompromisná – každé z ôsmich detí muselo hrať na hudobnom nástroji, najstaršej Madonne sa ušiel klavír. Na prísnu katolícku výchovu si speváčka spomína: „V puberte som bola veľmi veriaca. Ježiš Kristus bol mojou filmovou hviezdou, mojím idolom.“

zväčšiť Speváčka Madonna na zábere zo 16. júla 2018 -... Foto: SITA/AP, Thoko Chikondi
Malawi Madonna Speváčka Madonna na zábere zo 16. júla 2018 - mesiac pred dovŕšením šesťdesiatky.

Keď mala šesť, jej matka podľahla rakovine prsníka. Rodina sa presťahovala do Rochestru a v tomto meste Nonni, ako ju volal otec, skončila strednú školu. Papá Sylvio, inžinier v automobilke, sa znovu oženil a do rodiny pribudli ďalší súrodenci. Madonna získala štipendium na tanečnom odbore Michiganskej univerzity, kde tri semestre študovala balet. Jeden z jej učiteľov ju brával do gay klubov, kde pretancovali celé noci. Vtedy sa rozhodla, že chce byť tanečnicou a v roku 1978 vyrazila do New Yorku. Bol to zároveň aj útek od macochy, s ktorou sa neustále hádala, aj od súrodencov, ktorým robila opatrovateľku.

Do New yorku prišla s 35 dolármi vo vrecku. Spočiatku vystupovala ako tanečnica a speváčka, privyrábala si fotením aktov. Nie príliš vydarené snímky sa objavili na stránkach Penthousu aj Playboya „V kluboch som hrávala na bicích a písala hudbu pre iné speváčky. Trvalo mi dlho, kým som kapelníka presvedčila, že aj ja môžem spievať," spomína Madonna, ktorá nič nenechala na náhodu. Kazetu so svojimi piesňami nosila vždy pri sebe a počas jednej návštevy tanečného klubu ju dala DJ-ovi. Ten dve piesne hneď na druhý deň v klube s úspechom zahral. Singel Everybody sa stal klubovým hitom v roku 1982, nasledovali Physical Attraction a Holiday.

Speváčka Madonna sa predvádza na červenom... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Madonna Speváčka Madonna sa predvádza na červenom koberci pred Metropolitným múzeom.

V roku 1983 nahrala speváčka debutový album s názvom Madonna. O rok neskôr sa druhý album Like a Virgin stal najpredávanejším v histórii. Sláva speváčky stúpala raketovou rýchlosťou. So šiestym albumom Like a Prayer (1989) Madonna spustila vlnu škandálov. Videoklip k rovnomennej pesničke s Ježišom tmavej pleti a horiacimi krížmi šokoval celý svet. Chladným nenechal ani Vatikán a firma Pepsi, ktorá mala sponzorovať koncertné turné, od zmluvy odstúpila.

Jubilejný, desiaty album plný tanečnej hudby z roku 2005 nesie názov Confessions on a Dance Floor. Album dostal cenu Grammy v kategórii pre najlepší elektronický a tanečný album. Na jeho úspech nadviazal o tri roky neskôr štúdiový album Hard Candy. Spolupracovali na ňom Justin Timberlake a producentské eso Timbland. Ostatným, trinástym albumom Madonny je nahrávka Rebel Heart z roku 2015. „Čoskoro sa vydám na cesty. Musím dať dokopy moju šou. V roku 2017 som bola matkou futbalistu v Portugalsku. V roku 2018 sa vrátim na scénu. Vrátim sa kvôli vám,“ vyhlásila na instagrame.

Provokácia ako stratégia

Kariéru speváčky neodmysliteľne sprevádza erotika. A provokáciu povýšila na svoju marketingovú zbraň. Piatym albumom s názvom Erotica zodvihla vlnu sexuálnej revolúcie. V odvážnych klipoch naznačovala masturbáciu a sadomasochistické praktiky. Šokovala aj počas MTV Awards 2003, kde sa na pódiu bozkávala s Britney Spears a Christinou Aquillera.

Rok 1990: Madonna a slávny korzet od Jeana... Foto: SITA/AP, SANDY HILL
Rok 1990: Madonna a slávny korzet od Jeana Paula Gaultiera na turné Blond Ambition. Rok 1990: Madonna a slávny korzet od Jeana Paula Gaultiera na turné Blond Ambition.

Keď v roku 2003 vydala album American Life, vo videoklipe sa objavil dvojník Georgea Busha. Klip plný vojnových scén bol niekoľkokrát zostrihaný, no napokon bol celkom stiahnutý ešte pred premiérou. A hoci už nekoncertuje tak ako počas najväčšej slávy, provokuje ďalej. Na instagrame z času na čas zverejní fotku, na akú by si jej rovesníčky určite netrúfli. Nerobí okolky a pod svoju selfie, na ktorej si nahé telo zakrýva luxusnou kabelkou, napíše: „Stále nad ňou slintám.“

Škandály Madonne neublížili. Naopak, prilákali k nej nových fanúšikov. Dnes patrí k najbohatším ľuďom v šoubiznise. Podľa Guinnessovej knihy rekordov je doteraz najúspešnejšou sólovou speváčkou na svete. „Môžete byť pekná, roztomilá a sexi. Ale nie veľmi šikovná. A nemôžete mať názor, ktorý neladí so súčasným stavom. Môžete sa stať objektom mužov a môžete sa neslušne obliekať, ale nesmiete byť promiskuitná. A nemôžete, opakujem, nemôžete, so svetom zdieľať vlastné sexuálne fantázie,“ povedala Madonna, pri preberaní ceny Billboard v roku 2016.

S filmom si nedá pokoj

S hercom Seanom Pennom sa zoznámili v roku 1984 pri nakrúcaní klipu Material Girl. Po osemmesačnej známosti sa v deň Madonniných dvadsiatych siedmych narodenín zobrali. Svadbu na pláži v Malibu sa fotografi snažili nafotiť z vrtuľníka, no nahnevaný ženích napísal do piesku „Fuck off“. Hviezdne manželstvo plné škandálov a násilia sa po štyroch rokoch rozpadlo. Ešte predtým stihli so Seanom nakrútiť nie príliš úspešný film Shanghai Surprise. Aj ďalšie filmy, v ktorých figurovalo meno speváčky, mala kritika v zuboch. Svojou otvorenosťou spôsobil rozruch hudobno-dokumentárny film s Madonnou v posteli z roku 1991.

Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to... Foto: Profimedia
Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to dievča? z roku 1987. Speváčka Madonna na snímke z filmu Kto je to dievča? z roku 1987.

Správa, že speváčka bude hrať v pripravovanom muzikáli Evita (1996) Evu Perónovú, manželku argentínskeho diktátora, vzbudila takisto protichodné ohlasy. Argentínčania protestovali proti jej obsadeniu, na stenách budov sa objavovali nápisy: „Nenechajte šľapku hrať našu sväticu!“ Zdalo sa, že muzikál bude poslednou bodkou za Madonninou filmovou kariérou. Snímka však zožala úspech a speváčka si za svoj výkon odniesla Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Aj keď väčšina jej filmov boli prepadáky, ďalej pokúšala šťastie. Hoci jej herecké výkony boli kritizované, soundtracky, ktoré k nim naspievala, sa stali vždy obrovskými hitmi.

Americká speváčka si ani dnes s filmom nedá pokoj. Chystá sa režírovať životopisný film Taking Flight o baleríne Michaele DePrince, sirote zo Sierry Leone, ktorá sa vypracovala na svetoznámu tanečnicu.

Materská mánia

V deväťdesiatych rokoch mala speváčka románik so svojím osobným trénerom Carlosom Leonom, z ktorého sa v roku 1996 narodila dcéra Lourdes Maria Ciccone Leon. Lourdes dostala meno na počesť Madonninej matky, ktorá chcela navštíviť Lurdy vo Francúzsku. Zomrela však skôr, ako sa jej to podarilo. Druhým manželom Madonny sa stal režisér Guy Ritchie. Po svadbe v Škótsku v roku 2000 sa im narodil syn Rocco John Ritchie. Manželstvo sa rozpadlo po ôsmich rokoch.

Speváčka Madonna a všetky jej deti - biologické... Foto: INSTAGRAM
Speváčka Madonna a všetky jej deti Speváčka Madonna a všetky jej deti - biologické aj adoptované. Lourdes, Rocco Ritchie, David Banda, Mercy James, Esther a Stella.

Dnes má najstaršia Lourdes dvadsaťdva rokov a Rocco osemnásť. Zatiaľ čo dcéra provokuje len zovňajškom a neoholeným podpazuším ako jej matka, Rocca pred časom zadržala polícia s marihuanou. Mladý muž si nedáva servítku pred ústa, ani čo sa týka matky. Pod jeden z Madoniných príspevkov na instagrame napísal: „Som tak rád, že už tam nebývam.“

Madonna nemá len vlastné deti – v roku 2006 si adoptovala Davida Bandu z Malawi, ktorý má dvanásť rokov, a o tri roky neskôr rovnako starú dcéru Chifundo Mercy. Minulý rok rodinu rozšírila o dnes päťročné dvojčatá Esther a Stellu, takisto z Malawi. Malawi jej prirástlo k srdcu, a tak v tejto oblasti prispela na výstavbu detskej nemocnice, ktorá nesie v názve meno jej 12-ročnej dcéry Mercy James.

Adoptovaný syn David ju inšpiroval k ďalšiemu plánu – zriadiť v Malawi futbalovú akadémiu, ktorá by tejto krajine mala pomôcť k účasti na svetovom šampionáte. Práve kvôli nemu sa začiatkom roka americká speváčka presťahovala z New Yorku do kaštieľa neďaleko Lisabonu. Dopomohla tak k splneniu sna svojho syna, ktorý túži hrať v mládežníckom tíme Benfica.

Módna ikona

Madonna od začiatku vedela, že k úspechu v šoubiznise nestačí len talent. A že treba aj dobre vyzerať alebo minimálne svojím zovňajškom zaujať. Na hudobnú scénu prišla ako zlé dievča z ulice, so strapatým účesom, veľkými okrúhlymi náušnicami, náramkami a mašľami. V roku 1984 s originalitou jej vlastnou použila ruženec a kríž ako bižutériu. Kopírovali ju milióny pubertálnych fanúšičiek a v módnych obchodoch vznikali špeciálne oddelenia s bižutériou á la Madonna.

Speváčka Madonna v kreácii Louis Vuitton na MET... Foto: SITA/AP, Peter Kramer
Speváčka Madonna v kreácii Louis Vuitton na MET Gala v roku 2009. Speváčka Madonna v kreácii Louis Vuitton na MET Gala v roku 2009.

Svoj výzor mení častejšie ako partnerov. Raz bola tmavovláska, inokedy blondínka, vlasy si skracovala, predlžovala a pritom striedala kostýmy, ktoré viac odhaľovali, než zahaľovali. Počas turné Blond Ambition provokovala kostýmami z dielne módneho tvorcu Jeana-Paula Gaultiera, predovšetkým korzetom s ultrašpicatou podprsenkou. V roku 2001 prišla zase s westernovým lookom, ku ktorému neodmysliteľne patrili kovbojské klobúky a „zablatené“ džínsy.

Aj rola módnej ikony však Madonnu unavila. Tvár kolekcie módnej návrhárky Donatelly Versace tvrdí: „Už nechcem, aby ma ženy napodobňovali. Chcem, aby mysleli ako ja, obliekali sa ako Britney Spearsová a všetko bude v poriadku.“

Speváčka Madonna na obale deluxe verzie nového...

VIZITKA:

Meno a priezvisko: Madonna Louise Veronica Ciccone
Dátum narodenia: 16. augusta 1958
Miesto narodenia: Bay City, Michigan, USA
Znamenie: Lev
Otec: Sylvio Tony Ciccone
Matka: Madonna Louise Fortin
Súrodenci: sestry Melanie, Paula a Jennifer, bratia Martin, Christopher, Anthony a Mario
Manželia: Sean Penn (1985 – 1989), Guy Ritchie (2000 – 2008)
Deti: Lourdes Leon (22), Rocco Ritchie (18), adoptované: David Banda (12), Mercy James (12), dvojičky Esther a Stella (5)

Desať najväčších hitov Madonny

  1. Like a Virgin (1984)
  2. Vogue (1990)
  3. Crazy For You (1985)
  4. Take A Bow (1995)
  5. Justify My Love (1991)
  6. Like A Prayer (1989)
  7. Papa Don't Preach (1986)
  8. Live To Tell (1986)
  9. Music (2000)
  10. Open Your Heart (1987)

    Zdroj: Billboard

Výber videí speváčky Madonny

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #film #škandál #Madonna #jubileum #provokácia #hity #ikona #šesťdesiat #jubileá hviezd