Zomrela kráľovná soulu Aretha Franklin

Kráľovná soulu Aretha Franklin zomrela vo veku 76 rokov. Bola prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

16.08.2018 16:10 , aktualizované: 16:46
Speváčka Aretha Franklin na zábere z augusta... Foto: ,
Speváčka Aretha Franklin na zábere z augusta 2017.
debata (4)

Medzi najväčšie hity speváčky patrili skladby ako Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) – dueto so zosnulým britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.

Príčinou smrti bola rakovina pankreasu v pokročilom štádiu, informovala agentúra AP. Podľa vyhlásenia rodiny sprostredkovaného agentúre AP jej hovorkyňou Gwendolyn Quinnovou zomrela speváčka vo svojom dome v Detroite ráno o 09.50 h miestneho času. „V jednom z najtemnejších okamihov nášho života nemôžeme nájsť vhodné slová na to, aby sme vyjadrili bolesť v našom srdci. Stratili sme hlavu a oporu našej rodiny,“ uvádza sa vo vyhlásení rodiny zosnulej.

Záber z roku 1987: Speváci James Brown a Aretha...
Záber z roku 2011: SPeváčka Aretha Franklin...
+15Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin...

Aretha Franklin pochádzala z rodiny baptistického kazateľa, ktorého prezývali miliónový hlas. Patril k najznámejším kazateľov a podľa Knihy rockových hviezd bral až 4-tisíc dolárov za kázeň. Tie vydával aj na gramoplatniach. Práve vďaka otcovi (mama zomrela, keď mala speváčka 10 rokov) si Aretha Franklin našla cestu ku gospelovej hudbe už ako veľmi malá. „Milovala som chodenie do kostola. Užívala som si, že môžem byť súčasťou zboru a robiť veci v kostole a okolo neho. Ale ako mladé dievča, som si určite vychutnávala to, že môžem sledovať a počúvať svojho otca,“ povedala pred rokmi v jednom zo zriedkavých rozhovrov pre portál npr.org.

Záber z roku 1972: Speváčka Aretha Franklin s... Foto: SITA/AP, Dave Pickoff
Záber z roku 1972: Speváčka Aretha Franklin s cenou Grammy za skladbu Bridge Over Troubled Waters. Záber z roku 1972: Speváčka Aretha Franklin s cenou Grammy za skladbu Bridge Over Troubled Waters.

„Myslím si, že Aretha spievala tak, ako jej ocko kázal – s rovnakým odhodlaním, s rovnakým zápalom,“ povedal nedávno pre portál Clickondetroit.com bubeník Hindal Butts, ktorý s Arethou Franklin spolupracoval v jej začiatkoch, keď jej všetci radili, čo všetko by mala zmeniť. Ona však nemienila nasledovať nikoho vzor. Aj vďaka tomu sa stala kráľovnou soulu.

Aretha Franklin, viacnásobná držiteľka ceny Grammy, ktorej kariéra trvala šesť desaťročí, bola v uplynulých dňoch obklopená svojimi najbližšími. Rodina speváčky, ktorá sa v poslednom čase zdržiavala už len vo svojom dome v Detroite, požiadala nedávno verejnosť o „modlitby a rešpektovanie súkromia“.

Franklinovej, prezývanej „kráľovná soulu“, diagnostikovali v roku 2010 rakovinu. Posledný raz vystupovala vlani v novembri pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku.

Záber z roku 1988: SPeváčka Aretha Franklin na... Foto: SITA/AP, Robert Kozloff
Záber z roku 1988: SPeváčka Aretha Franklin na zábere z koncertu s Georgeom Michaelom počas jeho turné Faith World Tour. Záber z roku 1988: SPeváčka Aretha Franklin na zábere z koncertu s Georgeom Michaelom počas jeho turné Faith World Tour.

Franklin počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody – najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Najväčšie hity speváčky:

  • I Never Loved A Man (The Way I Love You)
  • Respect
  • Baby I Love You
  • (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
  • Think
  • The House That Jack Built
  • Day Dreaming
  • Until You Come Back To Me (That's What I'm Gonna Do)
  • Freeway Of Love
  • Who's Zoomin' Who
  • I Knew You Were Waiting (For Me) – naspieval s ňou zosnulý spevák George Michael.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Aretha Franklin #kráľovná soulu