Zomrel sovietsky Sinatra, Josif Kobzon

Vo veku 80 rokov zomrel ruský spevák a politik Josif Kobzon, jedna z hviezd Sovietskeho zväzu a známy stúpenec prezidenta Vladimira Putina.

30.08.2018 16:43
Josif Kobzon Foto:
Spevák Josif Kobzon na archívnej snímke.
debata (4)

Kobzonovi, ktorý si svojim znelým barytónom počas komunistického režimu vyslúžil prezývku sovietsky Sinatra, v roku 2005 diagnostikoval rakovinu.

Spevácku kariéru zahájil Kobzon ešte počas vojenskej služby a vo svojom repertoári mal viac ako 3000 piesní. Pod prezývkami hlas jednej éry alebo klasik sovietskej estrády bol známy predovšetkým svojimi patriotickými textami.

Hoci v časoch sovietskej éry patril Kobzon medzi najväčšie hviezdy scény, po rozpade ZSSR sa z neho stala kontroverzná postava nielen ruskej hudby, ale aj politickej scény. V druhej polovici 90. rokov sa dostal do ruského parlamentu a neskôr sa stal jedným z veľkých podporovateľov prezidenta Vladimira Putina. Priazeň k ruskému vodcovi a jeho zahraničnej politike vyniesla Kobzonovo meno na niekoľko sankčných listín. Kvôli podozrivým kontaktom mu vstup do USA opakovane nepovolili americké úrady a nežiaducou osobou sa stal po ruskej anexii Krymu aj na Ukrajine. Kvôli podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny mu vstup na svoje územie zakázala Európska únia.

V Rusku sa okrem speváckej kariéry zapísal do dejín aj tým, že sa v roku 2002 zúčastnil na vyjednávaní s čečenskými teroristami, ktorí niekoľko dní držali rukojemníkov v divadle v Moskve. Sám Kobzon podľa ruských médií vyviedol z divadla niekoľko ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Josif Kobzon