Pocta dvom legendám: Pre Bednárika a Svobodu budú spievať hviezdy

Veľkolepá hudobná show Od Lady Carneval k Draculovi sa objaví v troch slovenských mestách. Bude poctou hneď dvom osobnostiam.

01.10.2018 09:00
Koncert na počesť Jozefa Bednárika (vľavo) a... Foto:
Koncert na počesť Jozefa Bednárika (vľavo) a Karla Svobodu.
debata

Ide o fantastickú poctu dvom legendám a ikonám česko-slovenskej hudobnej a muzikálovej scény – hudobnému skladateľovi Karlovi Svobodovi a režisérovi Jozefovi Bednárikovi, ktorí významnou mierou ovplyvnili vývoj hudobnej a divadelnej scény na území Českej a Slovenskej republiky.

Účasť prisľúbili hviezdy slovenskej a českej hudobnej scény, ktoré sa zídu na jednom pódiu. Je medzi nimi napríklad Helena Vondráčková, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj Bača alebo Martin Chodúr, ktorý odkazuje: „Pripravil som pre návštevníkov koncertov aj malé prekvapenie, ktoré však zatiaľ neprezradím. S Jožkom Bednárikom som sa stretol pred rokmi v šou Let's Dance, keď bol v porote. Vždy som obdivoval, aký vie byť elegantný. Bol to neuveriteľne talentovaný človek, tiež veselý, takže mám naňho len tie najlepšie spomienky.“

„Páni Svoboda i Bednárik boli vo svojom fachu géniovia. S Karlom Svobodom som sa poznala od 60-tych rokov, kedy sme obaja začínali kariéru v divadle Rokoko. Napísal mi mnoho krásnych pesničiek,“ uviedla Helena Vondráčková, ktorá sa už teší na trojicu koncertov – v Žiline, Košiciach aj v Bratislave.

Spevák Martin Chodúr. Foto: Patrik Ratajský
Spevák Martin Chodúr. Spevák Martin Chodúr.

Časť výnosu z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi venuje organizátor Nadácii Kvapka Nádeje a Nadácii Jozefa Bednárika. „Veľmi nás potešila ochota českých a slovenských umelcov, ktorí súhlasili s účinkovaním na týchto benefičných koncertoch,“ tvrdí Štefan Bernát z Nadácie Kvapka nádeje.

Koncerty spoluorganizuje aj Nadácia Jozefa Bednárika, ktorá podporuje mladých umelcov, pripravuje rôzne umelecké podujatia a akcie. Výťažok z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi pôjde aj pre túto nadáciu a tak aj pre nové umelecké talenty. „Jožko Bednárik mi bol viac ako milý a vzácny priateľ, bol mi ako brat. Stratila som v ňom skvelého spoločníka na našich cestách za poznávaním, kultúrou a umením, ale aj za dobrým jedlom…“ tvrdí Gabriela Belopotocká, ktorá tiež stála za vznikom knihy o Jožkovi Bednárikovi z augusta 2014. Napísala ju Andrea Coddington pod názvom Jozef Bednárik.

Hostia koncertných vystúpení sa môžu tešiť na veľkoplošné videoprojekcie s dobovými zábermi aj komentármi súčasníkov oboch tvorcov. Hudobné čísla bude sprevádzať Štátny komorný orchester pod taktovkou Adriana Kokoša. Hudobné hity doplní svojim skvelým umením, tanečné zoskupenie CreDance. Nebudú chýbať svetelné efekty, scénický tanec, ani rozhovory s umelcami, zábery z príprav muzikálov, nahrávania hudby, ukážky z filmov, dokumentárne zábery z divadelných skúšok a oveľa viac. Režisérsky má koncerty pod palcom Karol Vosátko, program bude trvať takmer 3 hodiny a vstupenky vyjdú od 39€.

Koncerty sa uskutočnia:

  • 20.októbra 2018 v Žiline, Zimný štadión
  • 24. októbra 2018 v Košiciach, Steel Aréna
  • 7. novembra 2018 v Bratislave, Zimný štadión Ondreja Nepelu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Jozef Bednárik #umelci #pocta #Helena Vondráčková #Martin Chodúr #Karel Svoboda