BHS: Nie lacný efekt, ale úprimnosť

"Je to umelec s neuveriteľným zmyslom pre hudbu, so živelným uvažovaním a fenomenálne perfektnou technikou," píše o Alexandrovi Kniazevovi BBC Music Magazin.

12.10.2018 07:00
Alexander Kniazev Foto:
Alexander Kniazev.
debata

„Ruský violončelista je jeden z mála virtuózov, ktorým patria slová najvyššieho uznania, a jeden z najvýraznejších predstaviteľov klasickej hudby našich čias,“ pridáva denník The Western Mail.

V hudobných kruhoch o ňom hovoria ako o dôstojnom nasledovníkovi slávneho Mstislava Rostropoviča. Práve jeden z najlepších violončelistov 20. storočia po prvý raz uviedol na jeseň 1959 Šostakovičov Koncert pre violončelo a orchester č. 1 Es dur, s ktorým Alexander Kniazev vystúpi na BHS.

„Dirigentov neraz opisujú ako interpretov zameraných len na lacný efekt. Samozrejme v negatívnom zmysle slova. Povedal by som však, že podľa mňa nejde orchester ani hudba po senzáciách,“ hovorí Andris Poga. „Vždy sa úprimne snažím dosiahnuť čo najlepší hudobný výkon,“ pridáva lotyšský dirigent. Na Bratislavských hudobných slávnostiach vystúpi s Lotyšským národným orchestrom, ktorého je šéfdirigentom.

Vyštudoval hru na trúbku. Už menej známe je, že študoval aj filozofiu. „Či ma filozofia zmenila ako dirigenta? Neviem. A ako človeka? Rozhodne! Za tie štyri roky, čo som sa ponáral do dejín filozofie a filozofickej literatúry, prenikol som do všetkých foriem kultúry a psychológie,“ vysvetľuje Andris Poga. Nemá vraj žiadne hoby. Aj keď miluje svet filmu, nájde si na túto zábavku čas len počas dlhých letov.

„Bude to najveselší kus, aký som kedy vytvoril,“ napísal v liste rodičom z putovania Talianskom Felix Mendelssohn Bartholdy. Dielo inšpirované jarným talianskym slnkom, blankytným nebom a pospevovaním ľudí odpremiéroval sám ako dirigent s Londýnskou filharmóniou v meste na Temži. Jeho Štvrtou symfóniou s podtitulom Talianska koncert Lotyšského národného orchestra vyvrcholí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2018 #Alexander Kniazev