BHS: Iskrí vitalitou a dynamikou

Tento žiarivý krásavec s vyšportovaným telom, roztatárenými tmavými kučerami, v džínsach a s nezapnutou košeľou má byť úspešný dirigent?

14.10.2018 09:00
debata

Nuž, bežné predstavy o majstrovi taktovky ako o zrelej osobnosti s notovými kľúčmi v očiach, hľadiacich prísnym pohľadom spoza okuliarov, štyridsaťšesťročný Nór rozhodne nespĺňa. Ba ani temperamentom nezodpovedá obrazu chladného severana.

Eivid Gullberg Jensen. Foto: BHS
Eivid Gullberg Jensen Eivid Gullberg Jensen.

Lenže zdanie klame. Eivid Gullberg Jensen je naozaj úspešný dirigent. Potvrdzuje to okrem iného aj nominácia na cenu Grammy, hoci napokon skraja tohto roka malý gramofónik nedostal. „Jeho meno je značkou znamenajúcou jemnú emocionalitu, cit pre vyváženosť a rytmus,“ tvrdia odborníci. Ďalší zas: „Nie je možné byť sklamaný koncertom, ktorý iskrí dôslednou vitalitou a dynamickým vedením.“

Zlomený a zle zrastený prst ľavej ruky a boľavý tenisový lakeť rozhodli o tom, že zanechal štúdium hry na husliach a zvolil si hudobnú teóriu a dirigovanie. Popritom však študoval aj matematiku. „Od dirigovania nie je až taká vzdialený, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Svet čísel a hudby má niekoľko spoločných znakov. Prísna organizácia pomáha napríklad pri uvažovaní nad partitúrami. Ale kým v matematike existuje na otázku len jedna odpoveď, v hudbe je to podstatne voľnejšie,“ vysvetľuje. Jeho dirigentskými vzormi boli Claudio Abado aj Valery Gergiev. „Nikdy som ich nenapodobňoval, v mnohom ma však inšpirovali,“ priznáva.

Po prvý raz sa postaví na dirigentský stupienok pred Slovenskú filharmóniu. Pod jeho taktovkou uvedie v rámci záverečného koncertu Čajkovského Husľový koncert D dur, v ktorého efektných a virtuóznych partiách sa blysne renomovaná japonská huslistka Akiko Suwanai. Definitívnou bodkou za 54. ročníkom BHS budú Rachmaninove Symfonické tance. Autobiografické dielo, ktoré sa stalo labuťou piesňou osudom dramaticky skúšaného skladateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2018 #Eivid Gullberg Jensen