O reprezentáciu Slovenska sa tentoraz postarajú hudobníci

Keď sa povie Isama Zing, Autumnist, Tittingur, Nvmeri, Thisnis či Möbius, bežnému slovenskému poslucháčovi asi sotva prídu ako prví na um predstavitelia domácej hudobnej scény. Kto je však pri týchto menách na pochybách, veľmi rýchlo by mal svoju nevedomosť napraviť. Práve oni totiž patria ku kapelám a k interpretom, ktorí budú v januári reprezentovať Slovensko na najprestížnejšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic v Holandsku. Mená celkom desiatich umelcov zo Slovenska zverejnili piatok v Prahe zástupcovia podujatia.

02.11.2018 18:10
Katarína Máliková Foto: ,
Na festival Eurosonic vybrali aj hudobníčku Katarínu Málikovú.
debata

Okrem spomínaných mien do Holandska vycestuje aj hudobníčka Katarína Máliková, dídžejka Matia alias B-Complex, ale aj kapely Nvmeri a Our Stories. Z pestrého výberu neskrýva radosť ani šéf Pohody Michal Kaščák, ktorý dlhodobo loboval o to, aby Slováci dostali na Eurosonicu väčší priestor. „Mám z toho veľkú radosť. Výber je naozaj odvážny. Zastúpenie má súčasná improvizovaná hudba, kvalitná elektronika, post rock, ale aj pop. Musím oceniť aj ľudí z Eurosonicu, pretože vyberali naozaj pozorne. Je cenné, že sa popri sebe stretnú klasickejšie aj experimentálne projekty. Ľudia by mali vedieť, aká rozmanitá je slovenská hudobná scéna. Verím, že mnohé mená niektorým ľuďom na Slovensku nič nehovoria, a to je dobre. Práve takéto kapely sa môžu vytiahnuť a pomôcť celej scéne,“ dodal k zoznamu „reprezentantov“ Kaščák.

Už v marci sa rozhodlo o tom, že festival Eurosonic počas budúceho ročníka zaostrí na región Česka a Slovenska. Slovenskí umelci sa doteraz v holandskom Groningene objavovali len sporadicky (v minulosti tam vystúpili napríklad Fallgrapp, Walter Schnitzelsson, The Ills či Tolstoys) a príležitosť, ktorá sa bežne nevyskytuje, sa rozhodli naplno využiť. Do konca augusta 2018 sa na stránke festivalu prihlásilo vyše 200 kapiel z oboch krajín, pričom až 133 bolo zo Slovenska. Problémom pri výbere však nebola kvantita, ale mimoriadna kvalita prihlásených umelcov. Namiesto sľúbených 16 miesteniek dostalo napokon šancu až 21 mien zo Slovenska a z Čiech. Západných susedov budú reprezentovať napríklad Thom Artway, Zabelov Group, Lazer Viking, Lenny či Floex + Tom Hodge.

Ako ešte v marci zdôraznil Michal Kaščák, slovenská hudba sa nebude len počúvať, bude sa o nej aj hovoriť. Súčasťou Eurosonicu sú totiž aj rôzne debaty, diskusie či aktivity v rámci celého mesta. „Každá kapela, ktorá tam hrá, sa automaticky dostáva do ETEP-u (European Talent Exchange Programme), ktorý podporuje jej účasť na scénach rôznych krajín. Festival Eurosonic má zároveň výborné načasovanie. Práve v januári totiž rozhodujúce európske festivaly bookujú tento typ kapiel. Sú tam zároveň aj agenti, vydavatelia či médiá, takže je silno pokrytý hudobnými profesionálmi z celej Európy,“ priblížil Kaščák. Slovenskú kultúru budú v meste reprezentovať aj diela známych domácich umelcov.

Desať mien, ktoré vystúpia na festivale Eurosonic 2019

Isama Zing

Prvým slovenským zástupcom v programe festivalu sa stal Isama Zing (Jonatán Pastirčák). Jeho tvorba mala veľmi pozitívny ohlas aj na prvom ročníku festivalu Sharpe. V hudbe sa snaží o prepájanie rôznorodých žánrov súčasnej elektronickej hudby, ktoré reorganizuje do inteligentných tanečných celkov.

Autumnist

Projekt hudobníka Vladimíra Ďurajku prináša hypnotickú zmes súčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi. Päťčlenná kapela je známa svojimi pôsobivými živými koncertmi, kde vyčnieva najmä inštrumentálna sekcia či videoprojekcia. Za eponymný album získala kapela cenu v rámci Radio_Head Awards.

Katarína Máliková

Fascinácia horehronským folklórom ju zaviedla až k jeho temnejším, no o to lákavejším podobám. Jej debutový album Pustvopol patrí medzi najoriginálnejšie nahrávky na slovenskej scéne. Mladá hudobníčka prináša magickú kombináciu ľudovej hudby, elektroniky a klasiky, ktorou už očarila aj za hranicami.

Tittingur

Tittingur tvorí dvojica Dominik Suchý a Matúš Mordavský. Ide o duo usadené medzi Bratislavou a Kodaňou, ale aj medzi technom a elektronikou. Svoju hudbu označujú pojmom maximal techno, ako zvukový protipól k minimalu. V októbri vydali nový album Beings, ktorý predvedú aj na Eurosonicu.

Nvmeri

Kapela je miláčikom kritikov v rámci cien Radio Head_Awards. V tejto kategórii získala už dve sošky. Nvmeri miešajú gospelové vplyvy s groovy beatmi a bohatými aranžmánmi v rozpore s nečistotou a nepredvídateľnosťou progresívnych rockových kapiel 70. rokov. Úspech mal aj ich posledný album I don't think so.

B-Complex

Hudba producentky a dídžejky vystupujúcej pod menom B-Complex patrí k najúspešnejším slovenským vývozným artiklom. B-Complex alias Matia vydávala hudbu aj v prestížnom britskom vydavateľstve Hospital, v súčasnosti hrá v kluboch po celej Európe. Okrem toho sa však stíha venovať aj obhajobe práv menšín. V rámci TV Pravda má vlastnú reláciu Latte Matiato.

Our Stories

Kapela Our Stories je inštrumentálne trio zo Šale typické post-rockovými gitarovými melódiami, údernými bicími a hravými indie-rockovými basovými linkami. Špecifikom skupiny je to, že ju už od začiatku neformovali spoločné menovatele, ale práve odlišnosti hudobného vkusu každého z členov.

The Ills

Slovenská formácia oscilujúca medzi žánrami ako shoegaze či post-rock si už vyslúžila veľké uznanie aj mimo Slovenska. Sú jednou z mála slovenských skupín, ktoré už na Eurosonicu vystúpili. Ich vystúpenie zanechalo dojem aj v šéfovi festivalu. „Výborne zložené a zahraté. Majú všetko, čo treba – emócie aj štýl,“ vyhlásil na ich adresu.

Thisnis

Slovensko-maďarská zostava je inšpirovaná astrofyzikálnym konceptom teórie čiernej diery. Do voľne improvizovanej hudby vnáša metažánrový prvok, keď ďalšia nová skladba znamená ďalší nový štýl. Lídrom kapely je skladateľ Miro Tóth, ktorého dielo uviedlo na Pohode svetoznáme zoskupenie Kronos Quartet.

Möbius

Žilinská kapela Möbius sa hlási k hudobnému odkazu minimalizmu, čomu zodpovedá aj jej minimalistická inštrumentálna zostava gitara – bicie. Do maximálne razantných pomalých úderov bicích sa ozývajú mohutné gitarové riffy a spolu vytvárajú mrazivý zvuk. Jej vzorom sú napríklad Electric Wizard, Melvins alebo Earth.(kul, ts)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nvmeri #B-Complex #The Ills #Eurosonic #Katarína Máliková