Trúbka Roya Hargrovea doznela. Tešila aj Slovensko

Kto si už raz vypočul Louisa Armstronga, Cheta Bakera či Milesa Davisa, celkom presne vie, aké citové zemetrasenie dokáže vyvolať džezová trúbka, ak ju uchopí ten správny pár rúk. Hudba veľkých džezových trubkárov však nie je len hudbou minulosti. Na ich tradíciu nadviazali aj mnohí súčasníci, z ktorých vynikal aj americký hudobník Roy Hargrove. Jeden z najtalentovanejších džezových muzikantov svojej generácie zomrel v piatok vo veku 49 rokov. Dôvodom jeho smrti bola údajne zástava srdca.

04.11.2018 16:49
Roy Hargrove Foto: ,
Roy Hargrove počas festivalu Bratislavské jazzové dni 2017.
debata

„Ako rázny asertívny sólista, ktorý svojimi tónmi miestami evokoval naleštenú oceľ, inokedy zase jemnú zlatistú žiaru, bol Hargrove galvanizujúcim článkom džezu posledných 30 rokov. Elegán s útlou postavou tešil ľudí svojou prefíkanou a ligotavou charizmou, či už vystupoval na neskorej jam session, alebo v najväčších koncertných sálach. Jeho schopnosť bravúry a zápalu pre hudbu išli ruka v ruke s jeho väzbou k lyrike, obzvlášť pri baladách na krídlovej trúbke,“ spomína si na muzikanta redaktor rádia NPR Nate Chinen.

Aj keď si Hargrove počas svojej kariéry pričuchol aj k žánrom ako hip-hop či R&B, vždy to vnímal skôr ako rozšírenie, nie odklon od tradičného džezu. A o tom, že to robil skutočne dobre, svedčia aj dve ceny Grammy. Jednu trofej si do vitrínky uložil v roku 1998 za album Habana s vlastnou afrokubánskou kapelou Roy Hargove's Crisol, druhú získal v roku 2002 za koncertnú nahrávku s Herbiem Hancockom a Michaelom Breckerom. V mene hesla vrana k vrane sadá na seba prirodzene pútal aj pozornosť ďalších zásadných hudobníkov. Za sebou mal spolupráce s džezovými muzikantmi ako napríklad Christian McBride, Joe Henderson, Marcus Miller, Shirley Horn, Oscar Peterson, Joshua Redman či Sonny Rollins.

Medzi džezmanov, ktorých si Hargrove nepochybne získal, patrí aj slovenský spevák Peter Lipa. Ten z neho počas minuloročných Bratislavských jazzových dní urobil aj jedného z headlinerov festivalu. Z veľkého úlovku vtedy Lipa ako programový riaditeľ najväčšieho džezového festivalu na Slovensku neskrýval radosť. „Hargrove bol vždy inštrumentalista par excellence – jeden z prvoligových svetových trubkárov,“ povedal vtedy na adresu hudobníka, ktorý sa na „džezákoch“ blysol so svojím kvintetom. Kým však vtedy Lipa neskrýval nadšenie, teraz neskrýva smútok.

„Bol dlho veľmi chorý a my sme to vedeli. Všetci usporiadatelia museli počítať s jeho zdravotným stavom, ktorý si aj v Bratislave vyžadoval špeciálnu starostlivosť. Chorobe nakoniec podľahol a je to veľká škoda, pretože išlo o naozaj dobrého trubkára. So svojou hudbou sa mu podarilo dosiahnuť veľa. Každého dobrého muzikanta a dobrého človeka je škoda. Je mi to veľmi ľúto. Jeho koncert na Bratislavských jazzových dňoch hodnotím ako výborný. Predviedol sa ako skutočný profesionál a aj napriek ťažkej chorobe odviedol perfektný výkon,“ uviedol Lipa.

Muzikanta, ktorý bol dlhodobo na dialýze a v minulosti trpel aj drogovou závislosťou, v piatok hospitalizovali pre komplikácie s funkciou obličiek. Napriek zdravotným problémom sa však aj naďalej tvrdohlavo venoval koncertovaniu. Len túto sobotu mal vystúpiť na prestížnom TD James Moody Jazz Festivale v New Jersey.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #džez #Peter Lipa #Roy Hargrove