Návrat Spice Girls. Bez Victorie

V deväťdesiatych rokoch poznal päticu speváčok Victoriu Beckhamovú, Melanie Brownovú, Emmu Buntonovú, Melanie Chisholmovú a Geri Halliwellovú takmer každý.

24.11.2018 16:00
Spice Girls Foto: ,
Členky britskej skupiny Spice Girls zľava, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Horner a Emma Bunton počas živého vysielania v rádiu Global. Britská popová skupina Spice Girls oznámila, že v roku 2019 absolvuje turné, prvé za uplynulé desaťročie.
debata

Skupina vznikla v roku 1994 a svetový úspech zaznamenal už ich prvý singel Wannabe. Skupina sa definitívne rozpadla v roku 2000, dva roky po tom, čo Geri vyrazila na sólovú dráhu. Comeback ohlasovali speváčky už v roku 2016, ale bez úspechu, budúcoročný návrat kapela naplánovala na jún.

Júnový comeback by mal byť v réžii Simona Fullera, ktorý za celým projektom stojí. Skupina odohrá medzi 1. a 15. júnom šesť vystúpení na britských štadiónoch v mestách Manchester, Coventry, Sunderland, Edinburgh, Bristol a Londýn. Svoj návrat na pódiá speváčky oznámili prostredníctvom vtipného videa na instagrame.

Melanie Brownová (Scary Spice), Emma Buntonová (Baby Spice), Geri Hornerová (Ginger Spice) a Melanie Chisholmová (Sporty Spice) však turné absolvujú bez Victorie Beckhamovej (Posh Spice). Manželka futbalistu Davida Beckhama, ktorá vybudovala svoju módnu značku, je vraj príliš pracovne vyťažená. Okrem toho prednedávnom počas jedného zo svojich rozhovorov pre britské médiá oznámila, že sa musí popri nabitom pracovnom rozvrhu a množstve prehliadok a prezentácií svojej značky starať aj o svoju rodinu. Victoriu zjavne nepresvedčil ani tučný honorár, ktoré členky kapely za turné určite zinkasujú.

V statuse, ktorý Victoria zverejnila na svojom instagrame, napriek svojej neúčasti zaželala dievčatám veľa šťastia a poďakovala sa za spoločne strávené chvíle. „Byť v Spice Girls bola pre mňa mimoriadne dôležitá súčasť života. Želám im počas turné veľa lásky a zábavy. Viem, že budú mať úžasnú show a naši fantastickí fanúšikovia prežijú úžasné chvíle.“

Oznámenie kapely s nadšením prijala aj ich fanúšička – speváčka Adele. Aj ona sa na svojom instagramovom konte priznala k veľkému obdivu skupiny, ktorá žiarila v 90. rokoch. Zverejnila svoju fotku z detstva – pod plagátmi dievčenskej skupiny s popisom: „Som pripravená“. „Spajsky“ sa na pódiá vracajú ako zrelé ženy, matky spolu dvanástich detí. Victoria má štyri so svojím manželom Davidom Beckhamom – synov Brooklyna, Romea a Cruza a dcéru Harper. Emma má dvoch synov Tate a Beau s partnerom Jade Jonesom, Geri je mamou dcéry Bluebell, ktorú má s bývalým partnerom Sacha Gervasim, otcom syna Montague je už jej manžel Christian Horner. Mel C má dcéru Scarlett so svojím bývalým Thomasom, zatiaľ čo Mel B má tri dcéry – Phoenix s bývalým manželom Jimmy Gulzarom, Angel s americkým hercom Eddie Murphym a Madison s „odcudzeným“ manželom Stephenom Belafonte.

Rozprávková jazda

Spice Girls vznikli v roku 1994 v Londýne. Zakladateľmi skupiny sú hľadači talentov Bob Herbert a jeho syn Chris z firmy Heart Management. Tí sa rozhodli vytvoriť dievčenskú skupinu, ktorá by dokázala konkurovať vtedy populárnym boybandom ako Take That či East 17. Na ich inzerát v prestížnom týždenníku o zábavnom priemysle The Stage sa prihlásilo až štyristo žien, z ktorých po kastingu a týždňoch zvažovania vzišla pätica speváčok. Tie sa zatvorili do nahrávacieho štúdia a tanečnej sály a usilovne pracovali. Nebola to však konečná zostava. Po dvoch mesiacoch tréningu nakoniec speváčku Michelle Stephensonovú nahradila Emma Buntonová: V tom čase kapela dostala názov Spice Girls, ktorý vymyslela Geri Halliwellová.

Spice Girls vydali tri štúdiové albumy – Spice (1996), Spiceworld (1997) a Forever (2000), ako aj výberovú kompiláciu Greatest Hits (2007). K ich najznámejším skladbám patria Wannabe, Say You'll Be There, 2 Become 1, Mama, Goodbye či Viva Forever. Debutový singel Wannabe, ktorého sa predalo šesť miliónov kusov, urobil z dovtedy neznámych dievčat doslova za noc globálne hviezdy a formácia dodnes patrí so zárobkom vyše 75 miliónov dolárov ročne medzi najúspešnejšie skupiny všetkých čias.

Po dvoch rokoch rýchlej slávy a bohatstva sa štipľavá rozprávka začala blížiť ku koncu. Spice Girls najskôr pre nezhody s ostatnými členkami opustila Geri Halliwellová. Zvyšná štvorica potom ešte dva roky vystupovala a ponúkla aj tretí, dodnes posledný album Forever (2000). Uzatvára ho skladba Goodbye, labutia pieseň skupiny, ktorá definitívne potvrdila, že úspešná jazda je na konci. Všetkých päť členiek sa vrátilo na scénu opäť v roku 2007. Vydali kompiláciu Greatest Hits (2007). Rekapitulácia dovtedajšej diskografie Spice Girls bola zároveň pozvánkou na svetové turné The Return Of The Spice Girls, na ktoré vyrazili v decembri 2007. Prvý londýnsky koncert sa vypredal za rekordných 38 sekúnd a celé turné sa postupne rozšírilo z pôvodných 11 koncertov na 47. Po absolvovaní americkej časti však členky skupiny oznámili, že turné pre rodinné a pracovné záväzky predčasne končia. Plánované koncerty v Južnej Amerike, Afrike a Japonsku sa tak nezrealizovali.

Spice Girls sa na pódiá vracajú po siedmich rokoch, naposledy spolu vystúpili na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Londýne v roku 2012. Predskokanom skupiny bude anglická speváčka Jess Glynnová. Melanie Brownová prezradila, že po britskom turné plánujú aj svetové turné, pričom na niekoľkých vystúpeniach by sa podľa nej mohla zúčastniť aj Beckhamová. Predaj lístkov na koncert odštartoval 10. novembra, najlacnejšie vstupenky je štartujú na cene 66 libier.

Turné vo Veľkej Británii

  • 1. jún – Štadión Etihad, Manchester
  • 3. jún – Štadión Ricoh, Coventry
  • 6. jún – Štadión „of Light“, Sunderland
  • 8. jún – Štadión BT Murrayfield, Edinburgh
  • 10. jún – Štadión Ashton Gate, Bristol
  • 15. jún – Štadión Wembley, Londýn

Úspešné skladby Spice Girls

  • Wannabe (1996)
  • Who Do You Think You Are (1996)
  • 2 Become 1 (1996)
  • Say You'll Be There (1996)
  • Viva Forever (1997)
  • Spice Up Your Life (1997)
  • Stop (1997)
  • Too Much (1997)
  • Goodbye (2000)
  • Holler (2000)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Geri Halliwell #Spice Girls #Melanie Brown #Victori Beckham