Biely album nezosivel ani po 50 rokoch

Po farbami, inštrumentmi a hravosťou nabitom „seržantovi Pepperovi“ čakal na fanúšikov liverpoolskych chrobákov opäť veľký skok.

24.11.2018 12:00
Beatles Foto:
The Beatles dostali od kráľovnej Rad britského impéria.
debata (3)

Návrat k rokenrolu a individualite, minimalistický dizajn s jednoduchým nápisom The Beatles. Aj tým sa chváli slávna nahrávka, ktorej dnes nikto nepovie inak ako Biely album. Nedávno oslávila 50 rokov.

Deviaty štúdiový album po veľkom úspechu platne Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band pochopiteľne sprevádzali veľké očakávania. Po úlete v podobe fiktívnej meštiackej kapely sa však štvorica rozhodla nadobro vystúpiť z klubu "osamelých sŕdc“. Z komunity pestrofarebne odetých alter eg sa zrazu stala skupina silných individualít, z ktorých sa každá snažila presadiť svoju autorskú víziu. A výsledok? Pre skupinu bolo nahrávanie Bieleho albumu jedno z najťažších, navyše odštartovalo viaceré rozkoly. Fanúšikovia a kritici zase dostali nápadmi nasýtený dvojalbum, jednu z najlepších britských nahrávok vôbec.

White Album"  podpísaný Johnom... Foto: SITA/AP
White Album White Album" podpísaný Johnom Lennonom a Yoko Ono.

V „rodnom liste“ platne síce stojí britská domovina, za jej pôvodom však treba vycestovať do Indie. Väčšina skladieb vznikla začiatkom roka 1968, keď sa kapela vydala za Maharišim Mahéšom Jógím podučiť sa transcendentálnej meditácii. Album začali nahrávať na konci mája, pričom celý proces trval až do polovice októbra. Za svoje útočisko si opäť vybrali chýrne štúdio Abbey Road, za novými možnosťami sa však vybrali aj do štúdia Trident.

Mimoriadne plodné obdobie prinieslo 34 nových skladieb, z ktorých sa na albume ocitla rovná tridsiatka s hitmi ako Blackbird, Dear Prudence, Back in the U.S.S.R a mnohými ďalšími. Východný vplyv, svižný rokenrol, tvrdší rock, citlivý pesničkársky prístup, experimenty so zvukmi. Biely album priniesol rôznorodý zvuk, ktorý si však vo výsledku vôbec neodporoval, naopak, svedčil o tom, že z každého člena skupiny sa stal vyzretý autor s názorom. Bubeník Ringo Starr si však svojím vkladom až taký istý nebol a na čas tak skupinu opustil, v niektorých prípadoch ho teda musel zastúpiť Paul McCartney.

Na náročné nahrávanie si spomína aj producent George Martin: „Po prvý raz som sa musel rozdeliť na tri časti. Nahrávali sme naraz vo viacerých štúdiách, takže sa stalo, že som mal Johna v jednom štúdiu, Paula v druhom a George a Ringo prebiehali medzi nimi.“ Bežne bola v štúdiu prítomná aj Yoko Ono, čo mnohí považovali za prehrešok proti nepísanému pravidlu: žiadne priateľky pri nahrávaní. Napätie rástlo a The Bealtes po Žltej ponorke prežívali vlastnú „ponorku“. Práve v tomto období mnohí vidia predzvesť ich rozpadu v roku 1970.

Len v Spojených štátoch sa predalo viac ako 9,5 milióna kópií albumu. Rovnako ikonickým ako jeho obsah sa však stal aj vizuál od umelca Richarda Hamiltona, ktorý tvoril biely podklad a názov kapely. Prvé výtlačky mali aj unikátne sériové číslo a dnes sú pre zberateľov nesmierne cenné. Pri príležitosti 50. výročia vydania nahrávky vyšla aj jej špeciálna reedícia. Do modernejšieho šatu piesne obliekol syn Georgea Martina Giles.

3-krát Biely album

  • Je to prvý album, ktorý vydali pod značkou Apple. Ešte predtým tam vyšiel singel Hey Jude.
  • Album zneužil sektársky vodca Charles Manson, ktorý ho dezinterpretoval v prospech svojej pokrivenej ideológie.
  • Na nahrávke spolupracoval aj Eric Clapton, George Harrison mu venoval pieseň Savoy Truffle.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Biely album