Zásluhy The Roots presahujú hranice televíznej obrazovky

Známy americký komik a moderátor Jimmy Fallon sa bude musieť na chvíľu zaobísť bez svojich obľúbených hudobníkov. Americká formácia The Roots totiž z populárneho televízneho programu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon zamieri rovno na trenčianske letisko, kde sa v júli budúceho roka predstaví ako jeden z headlinerov festivalu Pohoda. Miestenku v programe najväčšieho slovenského festivalu pod holým nebom však nezískali The Roots ako televízny projekt, ale ako jedna z najzásadnejších a najvplyvnejších hiphopových formácií na hudobnej scéne.

12.12.2018 17:48
The Roots Questlove Foto: ,
Jeden zo zakladateľov skupiny The Roots, bubeník a producent Questlove.
debata

Keď mal slovenský raper Rytmus vystúpiť v júni tohto roku na podujatí One Day Jazz Fest v spoločnosti džezových hudobníkov, u svojich fanúšikov vzbudil minimálne očakávanie, ako netradičná kombinácia dopadne. Rap spojený s početným inštrumentálnym základom, ale aj elektronikou v podaní mladej skupiny Carpet Cabinet tento rok tiež otváral aj jeden z najstarších džezových festivalov na Slovensku – Bratislavské jazzové dni. Aj keď by sa mohlo zdať, že fúzia hiphopu a džezu na domácej pôde konečne dosiahla uznanie, v porovnaní s celosvetovou scénou ide stále len o prvé nesmelé krôčiky.

K prvým hiphopovým kapelám, ktoré sa už koncom 80. rokov nebáli vykročiť za hranice žánru a posunúť ho celkom novým smerom, bezpochyby patrí aj skupina The Roots. Tvrdý hlas ulice s ľahkosťou napojili na rôzne žánre afroamerickej tradície. No nielen to. Vo svete, kde je pánom hudby zvyčajne DJ za svojím mixpultom, sa odvážili k atypickému kroku – hrať ako kapela živých hudobníkov. Zakladajúcimi členmi hiphopového „bigbandu“ z Filadelfie sa v roku 1987 stali spolužiaci z umeleckej strednej školy – bubeník Ahmir „Questlove“ Thompson a raper Tariq „Black Thought“ Trotter. Za tri dekády postihla kapelu pomerne vysoká fluktuácia, Questlove aj Black Thought však tvoria gro skupiny do dnešných dní.

Kapela The Roots vznikla v čase, keď sa čoraz výraznejšie ozývali aj angažované hlasy skupín ako A Tribe Called Quest či De La Soul. Sama v 90. rokoch patrila k najostrejším komentátorom spoločenskej aj politickej situácie. Kým sa v roku 2008 neusadili u Jimmyho Fallona (ešte v relácii Late Night with Jimmy Fallon), nahrali okrem iných kritikmi ospevované albumy ako Illadelph Halflife (1996) či Things Fall Apart (1999). Ani potom však v nahrávaní a koncertovaní nezleniveli, mýlili sa aj tí, čo si mysleli, že na televíznej obrazovke zjemnia aj svoje názory.

Fallona v roku 2014 The Roots nasledovali aj do novej relácie stanice NBC The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Tam si o dva roky neskôr sadol do kresla aj súčasný prezident USA Donald Trump. Kým moderátor si vtedy vyslúžil kritiku za slávne „postrapatenie“ Trumpovho účesu, členovia The Roots potenciálneho šéfa Bieleho domu vítali piesňou so slovami „potom si postavil stenu, stenu vysokú 20 stôp, takže som nemohol nič vidieť“. Odkazovali tak na jeho plány postaviť medzi USA a Mexikom obrovský múr. Do relácie však pravidelne vstupujú dodnes, nielen ako sprievodná kapela, ale aj ako spolutvorcovia rôznych hudobných skečov so slávnymi osobnosťami.

Skupina The Roots, ktorá aktuálne pracuje na novom albume End Game, je zatiaľ druhým potvrdeným účinkujúcim festivalu Pohoda (11. – 13. júl 2019). Prvou interpretkou sa len nedávno stala švédska speváčka Lykke Li.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Jimmy Fallon #hip hop #džez #The Roots