Školu zvádzania predvedie jej majster – sir Tom Jones

Nájsť medzi spevákmi zdatného šoumena nie je dnes žiaden problém, ukázať však spomedzi šoumenov na kvalitného speváka, na to treba skutočný kumšt.

22.01.2019 09:15
Tom Jones Foto: ,
Koncert Toma Jonesa sa uskutoční v Bratislave 20. júna.
debata

Britský spevák Tom Jones nikdy nemal problém upútať pozornosť divákov, uznanie a obdivuhodný medzinárodný úspech by však nikdy nedosiahol len vďaka mediálnej pozlátke spečatenej povesťou sex symbolu a milovníka žien. Dnes sa v jeho očiach strieda na pódiu šarm a elegancia džentlmena v zrelom veku a aj keď povestnú divokosť pripomínajú už len nezbedné pohľady do publika, je to práve jeho silný hlas a úprimná výpoveď, ktoré v ľuďoch stále dokážu vyvolať zimomriavky. O ich skupinové vyvolanie sa pokúsi aj na Slovensku, kam sa vracia po štyroch rokoch. Prierez svojej viac ako 50-ročnej tvorby ponúkne 20. júna v bratislavskej NTC Aréne.

Kým svet v 60. rokoch prežíval spolu s kapelami ako The Beatles či The Rolling Stones rokenrolový ošiaľ, Tom Jones sa rozhodol nadviazať na tradíciu ich predchodcov. Žiaden chlapčenský imidž, dlhé vlasy, žiadna kapela – iba ak tak sprievodná. Jones bol – a doteraz je – solitér. Nikdy sa neprofiloval ako nováčik, ale ako skúsený muž, ktorý si ľudí omotá okolo prsta. Pre Jonesov podmanivý hlas a prejav mala slabosť najmä ženská časť publika a treba priznať, že spevák si otvorenú priazeň užíval plnými dúškami. Minulosť sukničkára hýriaceho na nekonečných večierkoch dnes slávny Walesan nezapiera, ľudí však oveľa radšej pozýva do celkom iného sveta. Ako sám v poslednom čase vyhlasuje, rád sa vracia ku koreňom, kde sa jeho sebavedomie nezakladalo na sláve či popularite, ale najmä na jeho dare – speve.

Keď bol v roku 2010 Tom Jones hosťom rozhlasovej relácie na britskej stanici BBC, rozpamätal si na jeden príbeh z detstva. V jeho spomienkach nemal ani desať rokov a stál v kuchyni, ktorú práve upratovala jeho mama. Žiadal ju, aby ho uviedla, no ona vravela, že nemá čas, nech začne jednoducho spievať. Jones sa však nedal odbiť a po dlhom nariekaní mu matka nakoniec vyhovela. „Dámy a páni, privítajte Tommyho Woodwarda,“ povedala a on následne skočil na dlážku a začal spievať. Jones (ako sa neskôr premenoval) nemal talent na šport, ako dyslektikovi mu to nikdy nešlo ani v škole. Vedel však spievať, a to mu dodalo potrebné sebavedomie. Zlom prišiel, keď sa rozhodol skúsiť šťastie a presťahovať sa do Londýna.

Zásadný vplyv na nádejného speváka mal jeho manažér Gordon Mills, ktorý preňho v roku 1965 zložil aj prvý hit It's Not Unusual. V rovnakom roku prišli aj filmové skladby What's New Pussycat pre rovnomennú komédiu s Woodym Allenom či titulná pieseň k bondovke Thunderball. Jones bol na vrchole slávy a jeho ženský fanklub sa rozhodol, že mu priazeň na koncertoch prejaví svojou spodnou bielizňou. „Bral som to pozitívne a vravel som si, že aspoň po mne nehádžu fľaše. Ale stalo sa to trochu žartom. Dievčatá sa, hoci aj počas nejakej balady, predrali do prvých radov. Snažíte sa vytvoriť náladu a zrazu priamo na vás pristane spodná bielizeň,“ povedal Jones pre Guardian.

V polovici 60. rokov sa spevák zoznámil aj so svojím dlhoročným priateľom a obdivovateľom Elvisom Presleym. Ten sa o rodákovi z Walesu neraz vyjadril ako o jednom z najlepších performerov a spevákov, akých kedy počul. Pred svojimi koncertmi si dokonca Presley zahrieval hlas skladbou Delilah, ktorá je v našich končinách známa aj vďaka cover verzii Kartla Gotta Čas růží. Presleyho smrť v roku 1977 ho veľmi poznačila. V roku 2015 mu na albume Long Lost Suitcase venoval dojemnú skladbu Elvis Presley Blues.

Sláva Toma Jonesa však bola vrtkavá a od konca 70. rokov sa jeho piesne objavovali v hitparádach čoraz menej. Spevák bol však vytrvalý a nerezignoval, akoby vedel, že veľký comeback ešte len príde. A naozaj. Jeho najúspešnejší album Reload vydal v roku 1999 a okrem coververzií sa na ňom objavil aj slávny hit Sexbomb. Ten nebude môcť chýbať ani na jeho bratislavskom koncerte. Keď Jones príde do Bratislavy, od osemdesiatky ho bude deliť už len rok. Aj keď svoje šediny a vrásky už priznáva, do speváckeho dôchodku ako jeho kolegovia Elton John či Paul Simon sa rozhodne nechystá. „Neexistuje nič iné, čo by som mohol robiť. Spievanie je pre mňa ako dýchanie. Nikdy som nepoznal život bez neho,“ priznal pred rokmi pre BBC. Ako dodal, desí sa momentu, keď ho k tomu zdravotný stav prinúti, no zatiaľ sa, podľa svojich slov, stále cíti pri sile.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Tom Jones