Keith Flint z The Prodigy - výstredný burič, ktorý sa pretancoval k mikrofónu

Priekopníci, ktorí dostali elektronickú hudbu z undergroundu k masám a v 90. rokoch patrili k najúspešnejším hudobným formáciám Veľkej Británie. To je skupina The Prodigy. Jej tvárou a hlasom bol Keith Flint. Spevák formácie, ktorú preslávili hity ako No Good (Start the Dance), Breathe či Firestarter zomrel vo veku 49 rokov. Našli ho mŕtveho v jeho dome v pondelok ráno. Podľa člena kapely Liama Howletta spáchal spevák samovraždu.

04.03.2019 18:26
Prodigy Keith Flint Foto: ,
Frontman skupiny The Prodigy na archívnej snímke z roku 1997, keď zažíval najväčšiu slávu.
debata

„V hlbokom šoku a smútku potvrdzujeme smrť nášho brata a najlepšieho priateľa Keitha Flinta. Skutočného priekopníka, inovátora a legendy. Bude nám navždy chýbať,“ uviedla skupina vo vyhlásení. V apríli mali The Prodigy absolvovať vystúpenia na festivaloch v Kolumbii aj rakúskom Mayrhofene, na máj mali naplánované turné po Spojených štátoch amerických. Ako bude skupina ďalej fungovať, zatiaľ nie je známe.

Nebezpeční a vzrušujúci

„Boli sme nebezpeční a vzrušujúci. Ale dnes neexistuje nikto, kto chce byť nebezpečný. A preto sú ľudia nasilu kŕmení komerciou, generickými nahrávkami, ktoré sú jednoducho bezpečné, bezpečné, bezpečné,“ sťažoval sa Flint v roku 2015 v rozhovore pre britský denník The Guardian na to, že všetko sa komercializuje a nezávislým vydavateľom chýbajú strhujúce nápady. „Sme skutoční ľudia, aj naša hudba či imidž a všetko, čo obklopuje našu skupinu, je vždy skutočné. Nie je to niečo, čo by sme robili pre efekt,“ hovoril Flint v roku 2005 v rozhovore pre Pravdu. Vtedy sa skupina prvýkrát predstavila na Slovensku na festivale Pohoda. Jej koncert, ktorý sprevádzali prietrž mračien a blesky, patrí k najpamätnejším vystúpeniam festivalu. Kapela sa naň vrátila v roku 2016. Niekoľko koncertov mali The Prodigy aj v Bratislave.

Skupina The Prodigy vznikla v roku 1990 a vychádzala z raveovej scény. Založil ju klávesista a skladateľ Liam Howlett a okrem neho ju tvorili MC a vokalista Maxim, Keith Flint, vtedy ešte ako tanečník, a tiež tanečník a klávesista Leeroy Thornhill, ktorý skupinu opustil v roku 2000. V začiatkoch s kapelou krátko pôsobila aj tanečníčka Sharky.

Debutový singel Charly vydali The Prodigy v roku 1991 a dostali sa s ním na tretie miesto singlovej hitparády. V decembri im prvá priečka pre ich druhý singel Evberybody in The Place ušla iba kvôli tomu, že zomrel Freddie Mercury a kapela Queen pri tej príležitosti znovu vydala skladbu Bohemian Rhapsody. Mercuryho smrť však akoby znamenala koniec jednej éry a začiatok ďalšej.

Žezlo prebrali po Sex Pistols

„Prodigy boli najúspešnejším z britských tanečno/rockových počinov, ktoré sa objavili v 90. rokoch, ich buričský, postpunkový tanečný zvuk z nich zrejme spravil nástupcov Sex Pistols,“ píše v Encyklopédii populárnej hudby 20. storočia britský hudobný kritik Phil Hardy. Silné lámané beaty, basové linky a slučky slávili u poslucháčov úspech. Debutový album Experience vydali The Prodigy v roku 1992. Platňu, na ktorej bol aj hit Out of Space, vychválila kritika a dostala sa na 12. miesto v britskej albumovej hitparáde. Naozajstným zlomom v kariére The Prodigy bol však až ďalší album Music for the Jilted Generation (1994). Nahrávka s hitmi ako Voodoo People, Poison či No Good (Start the Dance) dosiahla na vrchol albumového rebríčka v Británii a získala aj nomináciu na Mercury Prize.

Keď The Prodigy v roku 1997 vydávali album The Fat of The Land, takisto nominovaný na Mercury Prize, boli už celosvetovým fenoménom. Kým predchádzajúce nahrávky sa predávali v státisícových nákladoch, z albumu, ktorého vydanie predchádzali singlové hity Firestarter a Breathe a obsahoval aj skladbu Smack My Bitch Up, sa predalo počas prvého týždňa od vydania milión kópií a celkovo desať miliónov. „Najskôr musí vzniknúť scéna, ktorú vytvoria mladí. Z tej scény vzíde hudba a skupiny, ktoré ju budú reprezentovať. A potom sa z toho stane mainstream,“ hovoril Flint v roku 2005 v rozhovore pre Pravdu. Na scénu, ktorú reprezentujú The Prodigy, patria napríklad Fat Boy Slim či The Chemical Brothers.

Album The Fat of The Land bol prvým, na ktorý Flint autorsky prispel. Predtým pôsobil v skupine ako tanečník, od polovice 90. rokov sa vďaka skladbám ako Firestarter či Breathe stal aj jej hlasom a najvýraznejšou tvárou. S rôzne farbenými vlasmi tvarovanými do čír po bokoch hlavy, s náušnicami v ušiach i nose, reťazou okolo krku a šialeným pohľadom mátal deti vo vtedy populárnych televíznych videohitparádach. Videoklip k piesni Firestarter, prvej singlovej jednotke skupiny, dokonca BBC zakázala. Boli vraj obavy, aby sa kvôli nej nerozmohlo podpaľačstvo a rodičia sa televízii tiež sťažovali, že deti sa opiercingovaného Flinta boja.

Požičali si aj od Schelingera

Podobný osud mala skladba Smack My Bitch Up, ktorú niektoré rádiá vysielali len vo verzii bez kontroverzného textu, a obmedzenia neobišli ani video zobrazujúce užívanie drog či násilie na ženách. Kontroverzie však, samozrejme, fungovali aj ako výborná reklama pre The Prodigy, jej členovia tvrdili, že ich fanúšikovia sú dostatočne inteligentní a napríklad po piesni Firestarter nezačali nič hromadne podpaľovať. Efekt však pieseň mala – k tanečnej hudbe pritiahla vtedy aj fanúšikov iných žánrov, ktorí sa jej dovtedy vyhýbali. Povestnými sa navyše stali tiež koncertné šou The Prodigy, ktorí s treťou platňou dobyli Ameriku.

Flint mal aj sólové projekty, okrem hudby sa venoval tiež motorkám a istý čas vlastnil aj pub. Jeho sólové projekty však nemali ani zďaleka taký úspech ako pôsobenie v kapele The Prodigy. Tá vydala sedem štúdiových albumov, šesť z nich dobylo britský albumový rebríček. Ten posledný, No Turists vyšiel iba nedávno – vlani v novembri a do piesne s názvom Light Up The Sky kapela použila ako sampel aj motív z piesne Jiřího Schelingera Mám rád lidi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #The Prodigy #Keit Flint #Firestarter