Mirovi Žbirkovi priniesol Double Album sošku Anděla

V pražskej koncertnej sále Forum Karlín v utorok večer vyhlasovali české hudobné Ceny Anděl. Na udeľovaní 28. výročných cien Českej hudobnej akadémie sa jedna soška ušla aj slovenskému spevákovi a hudobníkovi žijúcemu v Prahe Mirovi Žbirkovi. Trofej v kategórii sólový interpret získal za svoj dvojalbum s príznačným názvom Double Album.

05.03.2019 22:18 , aktualizované: 23:34
Miro Žbirka Foto: ,
Miro Žbirka získal Cenu Anděl za svoj štrnásty album s názvom Double Album.
debata

„Som z toho celý preč, naozaj som to nečakal. A ešte v tejto zostave je to neuveriteľné,“ odkázal hudobník v ďakovnej reči na svojich konkurentov Kapitána Dema a Thoma Artwaya. „Musím poďakovať tým, ktorí so mnou natočili Double Album aj ten album predtým, Rob Cass, Pete Brown a títo ľudia, a samozrejme všetci tí hudobníci, s ktorými bežne hrávam ako Ráchel Skleničková, ktorá je na albume tiež. Som veľmi prekvapený. Budem to ešte celé tráviť a naozaj veľmi pekne ďakujem,“ dodal.

Video

Double Album s jedným diskom v slovenčine a druhým po anglicky vyšiel minulý rok v októbri a vznikal opäť v slávnych londýnskych štúdiách Abbey Road. Svoj štrnásty album nahral Žbirka s hudobníkmi, ktorí hrávali s Paulom McCartneym, ale aj inými veličinami hudobného neba ako napríklad The Pretenders. Ako sa k hviezdnej zostave dostal, prezradil hudobník v rozhovore pre denník Pravda.

„V Abbey Road som nahrával už viackrát. Po albume Miro (2015), ktorý tam tiež vznikol, mi producent Rob Cass navrhol, aby sme pokračovali. A aby sa to niekam vyvíjalo, tak si tentoraz vymyslel, že dá dokopy McCartneyho kapelu. S Paulom McCartneym hrávali asi tri roky a Rob vedel, že takýto nápad ma určite nenahnevá a že ma veľmi poteší. Tým aj určil, akým smerom sa album bude uberať. Povedal mi, aby som dal dokopy piesne, ktoré by som s nimi chcel nahrať, s tým, že oni si to vypočujú a buď prídu, alebo neprídu. A potom sa to začalo. Začal som chodiť po byte, skladať nové skladby, počúvať svoje demá a tak ďalej. Až napokon som Robovi zatelefonoval, aby spolu s Petom Brownom prišli a spolu vyberieme skladby. Prileteli, počúvali sme veci, ktoré som pripravil, vybrali sme pesničky, ako by asi to cédečko malo vyzerať. Oni to zobrali so sebou a potom som chvíľu čakal, čo na to Robbie McIntosh a spol. Až som dostal odpoveď, že prídu. Až dovtedy to bola len teoretická záležitosť,“ priznal spevák pre Pravdu.

Miro Žbirka na udeľovaní cien aj vystúpil. Spoločne s Ráchel Skleničkovou predviedli komornú úpravu piesne Čistý svet.

Aj keď ide o speváka slovenského pôvodu, Žbirka kritériá podmieňujúce nomináciu splnil. Zisk Ceny Anděl mu umožnil štatút súťaže, v ktorom sa píše, že ocenenie môže byť udelené osobe, ktorá je buď občanom Českej republiky, alebo má na jej území trvalý pobyt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny Anděl #Miroslav Žbirka #Double Album