Julia Holter sa na Slovensku objaví celkom nenápadne

Absolútny hudobný potenciál. Aj tak by sa dal stručne vystihnúť rozsah schopností americkej speváčky a hudobníčky Julie Holter, ktorá sa v tvorbe najradšej túla neprebádanými územiami.

02.04.2019 09:00
Julia Holter Foto:
Hudobníčka Julia Holter vystúpi v stredu 3. apríla v Bratislave.
debata

Jej talent uplatniť svojský intímny výraz naprieč žánrami ako pop, experimentálna či vážna hudba, nezostal nepovšimnutý ani u hudobnej kritiky, ktorá ju právom vynáša na piedestál súčasnej hudobnej scény. O to väčším prekvapením bolo, keď sa jej meno zrazu objavilo v aprílovom programe bratislavského klubu A4. A to celkom nenápadne. V stredu večer sa predstaví v pozícii hosťa novej skupiny losangeleského skladateľa a performera Tashiho Wadu.

„Akú úlohu majú básnici v týchto zúfalých časoch?“ znie otázka, ktorú v knihe Master of the Eclipse kladie pôvodom libanonská poetka Etel Adhan a ktorá svojou naliehavosťou narušila aj pokoj Julie Holter. Odpoveď sa snažila nájsť cestou, ktorá je pre ňu najprirodzenejšia. Kreatívny zmätok v čase amerických prezidentských volieb vyústil do hodín a hodín „obývačkových“ syntetizátorových improvizácií, ktorých výsledkom nebola len očisťujúca katarzná skúsenosť, ale aj nový album Aviary. Deväťdesiatminútová nahrávka z minulého roka viac ako klasickú štúdiovku pripomína konceptuálny opus, v ktorom sa miesi ničím neobmedzená hravosť, cit pre prácu s vokálmi či trvalá fascinácia spomienkami a odtieňmi, aké v hudbe vytvárajú.

„Je jasné, že Julia Holter si robí, čo chce. A je tiež jasné, čo nechce – nechce byť zviazaná konvenciami popmusic, dokonca ani jej menšinových okrajov. Dokonca sa zdá, že nechce byť ani pesničkárkou, a už vôbec nie tým mohutným ženským hlasom, s ktorými sa v posledných rokoch akoby pretrhlo vrece,“ napísal minulý rok hudobný dramaturg Rádia_FM Daniel Baláž o nahrávke, ktorú označil za Album týždňa. Zvuk Aviary definovali aj prizvaní hudobníci, okrem iných aj spomínaný Tashi Wada, ktorý v stredu vystúpi s Juliou Holter v A4 – priestore súčasnej kultúry v Bratislave.

Aj keď samotný album Aviary neodznie, hudobných prienikov s koncertným programom bude viac ako dosť. Tashiho Wadu a Juliu Holter totiž spája rovnaká averzia k tvorivej stagnácii. Ako uvádzajú organizátori podujatia, tešiť sa možno na minimalisticky jednoduchý, no zároveň silný až mystický zvuk doplnený o experimenty s rezonanciou, netradičnými ladeniami nástrojov či psychoakustickými efektmi. Kto si však bude chcieť vychutnať hudobníčku aj sólovo, bude mať čoskoro príležitosť. V rámci aktuálneho turné vystúpi napríklad 19. júna v Prahe či 20. júna v Linzi. Na Slovensku sa Julia Holter predstavila iba raz. V roku 2013 koncertovala v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #A4 – priestor súčasnej kultúry #Julia Holter