Zomrel priekopník rockabilly, americký spevák a skladateľ Billy Adams

Jeden z priekopníkov hudobného štýlu rockabilly, americký spevák, člen Siene slávy rockabilly Billy Adams, zomrel v sobotu 30. marca vo veku 79 rokov.

02.04.2019 12:02
Billy Adams Foto:
Na archívnej snímke z roku 2002 spevák Billy Adams.
debata

Je autorom piesne Rock, Pretty Mama – jednej zo základných piesní hudobného štýlu rockabilly, ktorý sa stal základom pre vznik mnohých ďalších žánrov populárnej hudby od 60. rokov minulého storočia. Vplyv rockabilly je zrejmý u Elvisa Presleyho, Buddyho Hollyho a členov kapely The Beatles, ale napríklad aj u Freddieho Mercuryho zo skupiny Queen v známom hite Crazy Little Thing Called Love.

Billy Adams sa narodil 6. marca 1940 v mestečku Redbush v americkom štáte Kentucky. Vyrastal v rodine baníka a mal 13 súrodencov. Otec budúceho predstaviteľa rockabilly pracoval v uhoľnej bani Van Lear, ktorá sa spomína aj v známej piesni Coal Miner Daughter od Lorrety Lynnovej. V skromných podmienkach sa Billy Adams zoznamoval s hudbou najmä prostredníctvom rozhlasovej relácie Grand Ole Opry, vysielanej každú sobotu večer na vlnách rádia WSM z mesta Nashville, štát Tennessee.

Jeho hudobné začiatky aj preto najviac ovplyvnili speváci a hudobníci štýlu country ako Bill Monroe, Jimmie Rodgers či Merle Travis. Pre zdravotné problémy Adamsovho otca, spôsobené prácou v bani, sa rodina presťahovala do kentuckého okresu Greenup County. Tam si ako 12-ročný požičal od suseda gitaru a už v roku 1952 hral v miestnom rozhlase.

V roku 1954 založil Billy Adams spolu s bratom Charlesom a Curtisom Mayom v kapelu Rock & Roll Boys. Zložil svoju slávnu pieseň Rock, Pretty Mama, pri písaní ktorej sa podľa vlastných slov inšpiroval počúvaním vlakov prechádzajúcich popri svojom dome. Kapela vydala túto skladbu v roku 1957 ako singel a následne rozbehla prvé koncertné turné.

Medzi jeho ďalšie skladby, ktoré nahral koncom 50. rokov, patria You Heard Me Knocking, True Love Will Come Your Way a You Gotta Have a Duck Tail. Začiatkom 60. rokov minulého storočia sa Billy Adams vytratil zo scény. Od roku 1965 a nasledujúcich viac ako 40 rokov sa venoval evanjelizácii, cestoval po USA a skladal gospelové a countryové piesne.

Na scénu sa vrátil v roku 2000, keď vydal album Legacy. Kolekciu rockabilly skladieb vydala spoločnosť Screen Door Records. V tom istom roku uviedli Adamsa do Siene slávy rockabilly. Následne začal účinkovať na festivaloch v Spojených štátoch i Británii. V roku 2002 vydalo hudobné vydavateľstvo Sanctuary Records retrospektívny album Adamsovej kariéry Rockin' Thru The Years.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #úmrtie #skladateľ #Billy Adams #rockabilly