Víťazom Eurovízie je Laurence z Holandska, Island protestoval v priamom prenose

Víťazom 64. ročníka medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia sa stal holandský spevák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila so skladbou na jedenástom mieste.

19.05.2019 07:31
debata (18)
Duncan Laurence z Holandska bozkáva cenu... Foto: SITA/AP, Sebastian Scheiner
Duncan Laurence Duncan Laurence z Holandska bozkáva cenu Eurovízie 2019, za ním moderátorka Lucy Ayoub.

Finále súťaže sa konalo v izraelskom Tel Avive. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 26 krajín, ako zvláštny hosť vystúpila americká speváčka Madonna. O výsledkoch súboja rozhodovali hlasy národných porotcov všetkých zúčastnených štátov, ku ktorým sa potom pripočítajú hlasy divákov. Zatiaľ najlepším českým výsledkom v súťaži je vlaňajšie šieste miesto speváka Mikoláša Jozefa.

Duncan Laurence z Holandska zvíťazil vo finále...
Spevák John Lundvik zastupujúci Švédsko patril...
+8Duncan Laurence z Holandska bozkáva cenu...

Skupina Lake Malawi získala vo finále celkom 157 bodov. V hlasovaní porotcov dostala 150 bodov, čo ju radilo na ôsme miesto. Od divákov však dostala iba sedem bodov, čo bol tretí najhorší výsledok. Celkovo tak česká kapela obsadila jedenástu priečku.

zväčšiť Víťazný spevák Duncan Laurence z Holandska po... Foto: SITA/AP, Sebastian Scheiner
Duncan Laurence Víťazný spevák Duncan Laurence z Holandska po súťaži Eurovízia 2019 v izraelskom Tel Avive.

Dvadsaťpäťročný Duncan Laurence, ktorý súťažil s piesňou, získal celkom 492 bodov, z toho 231 bodov od porotcov a 261 bodov od divákov. Holandsko tak dosiahlo v súťaži už piate víťazstvo a získalo právo hostiť budúci ročník. Na svoje piate víťazstvo krajiny čakala od roku 1975.

Na tomto ročníku Eurovízie sa zúčastnili zástupcovia celkom 41 krajín. Do finále postúpili dve desiatky súťažiacich z dvoch semifinále. Automatický postup mali navyše ako vždy zaistený zástupcovia piatich krajín, ktoré najviac prispievajú do rozpočtu usporiadateľskej organizácie, čo sú Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, a štát, kde sa súťaž organizuje, tentoraz Izrael.

Duncan Laurence z Holandska zvíťazil vo finále... Foto: SITA/AP, Sebastian Scheiner
Duncan Laurence z Holandska zvíťazil vo finále Eurovízie so skladbou Arcade. Duncan Laurence z Holandska zvíťazil vo finále Eurovízie so skladbou Arcade.

Izraelské usporiadateľstvo od samého počiatku budilo kontroverzie. Izraelská vláda pôvodne usilovala o to, aby sa súťaž konala v Jeruzaleme, nakoniec sa ale organizátori rozhodli pre Tel Aviv. Podľa kritikov chce Izrael celou akciou odviesť pozornosť od násilia v palestínskom Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Protesty sa napokon odohrali priamo medzi účinkujúcimi. Počas finálneho hlasovania v priamom prenose sa napríklad zástupcovia Islandu objavili na kamere s transparentmi vlajky podporujúcimi Palestínu, vyslúžili si piskot divákov v sále.

Prvý ročník eurovízneho súboja sa konal v máji 1956. Súťaž patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam populárnej hudby v Európe. Za najslávnejšieho víťaza je považovaná švédska skupina ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila hitom Waterloo.

Medzi ďalšie známe tváre, ktoré v Eurovízii uspeli, patrí Kanaďanka Céline Dion, ktorá v roku 1988 reprezentovala Švajčiarsko. Česká republika sa prvýkrát zúčastnila v roku 2007. Už v roku 1968 v súťaži, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, vystúpil Karel Gott, avšak ako zástupca Rakúska. Medzi slovenskými účastníkmi Eurovízie bola napríklad slovenská herečka a speváčka Katarína Hasprová či duo TWiiNS, pre vysoké náklady však už niekoľko rokov Slovensko na Eurovíziu nechodí.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #víťaz #Eurovízia #skladba #pesnička #Duncan Laurence