Za piesňami S Hudbou Vesmírnou sú často silné momenty

Pohoda, ktorá z ich tvorby ide, je podľa slov mladých hudobníkov len vrcholom ľadovca.

08.07.2019 07:00
Hudba vesmírna, zem spieva Foto:
Trojica mladých umelcov zo zoskupenia S hudbou vesmírnou: Zľava: Daniel "Sorizzo" Kis, Dominika Morávková (rod. Zeleníková) a Marek Koleno.
debata

Za pesničkami skupiny S Hudbou Vesmírnou stoja podľa slov jej členov predovšetkým silné momenty. „Nápady nechodia len tak náhodou, ako by sa mohlo zdať. Ku mne osobne prichádzajú väčšinou v spojení s niečím nie zrovna pozitívnym a 70 percent ich príde ani neviete, kedy. A ani sa nedá presne povedať, čo vás vlastne inšpirovalo, v mojom prípade za nimi často stojí nejaký veľký výkyv, či už emočný alebo nejaký iný, napríklad, že sa presťahujete alebo sa rozídete s frajerkou,“ ozrejmil v rozhovore Daniel Kis známy aj ako Sorizzo. „Tá pohodička, ktorá z našich piesní ide, je skutočne len vrchol ľadovca,“ zhodli sa so spolukapelníkom Marekom Kolenom.

Náročné a silné chvíľky podľa nich sprevádzajú doslova celú ich tvorbu. „Keď si tak pospomínam na naše songy, tak Šírime mladosť, to bola úplne prvá pesnička, tam bol obrovský zlom už ten, že sme založili skupinu a že sme vlastne začali. Pri Je nám teplo, to málokto vie, ale realita je taká, že vtedy som sa rozišiel s frajerkou a nevedel som, čo bude, len sa vo mne všetko tak miesilo a zrazu vznikla skladba. Nový svet prišiel, keď Dominika čakala bábo, Ešte ďalej ako sa dá vznikla zas vo veľmi ťažkom období, keď sme si už mysleli, že sa rozpadneme, bolo to náročné, Dominika mala veľmi málo času, my sme chceli tvoriť, tak sme na tom celom rozpoložení hľadali niečo dobré, skúšali sme a vyšlo to…“ vymenoval Sorizzo. „Stále sme to my sme vytvorili zas v Aténach, tam sa tiež spojilo viac vecí, Dominika musela vycestovať, tak sme si povedali, že pôjdeme tiež a niečo tam natočíme. Veľa vecí je spontánnych, ovplyvní vás napríklad, že vám je teplo, ale to je práve tá špička ľadovca, pod ktorou sa ešte všeličo deje. A potom sa to všetko premiesi a vysublimuje do pesničky, z ktorej sa tešíte, lebo je to nejaká výpoveď,“ poznamenal Koleno. „Netreba si to ale predstavovať, že sa vždy musí udiať niečo fatálne, len tie pocity a zážitky tak plávajú okolo nás a miesia sa vo vzduchu a jedného dňa to skrátka príde. Ste v sprche a zrazu príde nápad!“ zasmial sa Sorizzo.

debata chyba
Viac na túto tému: #S hudbou vesmírnou