James Bond zavíta do SND. V podobe filmových piesní

Filmová hudba a titulné piesne k filmom o Jamesovi Bondovi zaznejú na scéne Slovenského národného divadla (SND). Naša prvá divadelná scéna na tento netradičný hudobný zážitok pozýva v posledné augustové dni.

06.08.2019 14:00
Celeste Buckingham Foto: ,
Titulné piesne k filmom o Jamesovi Bondovi zaspieva aj speváčka Celeste Buckingham.
debata (4)

V sále opery a baletu nového bratislavského sídla SND si ich publikum vypočuje v piatok 30. augusta a v sobotu 31. augusta vždy od 19.00 h v podaní spevákov Celeste Buckingham a Martina Madeja. Účinkovať bude aj orchester Opery SND a hosťujúci umelci pod taktovkou Martina Leginusa. Vizuálne bude dominantou scény orchester, ktorý je inak zvyčajne v opere skrytý. Agentúru SITA o tom informovalo národné divadlo.

Ako pripomína národné divadlo v avíze na inscenované koncerty z bondoviek, filmová hudba je neoddeliteľnou súčasťou hudobného umenia a medzi jej tvorcami sa nachádza veľké množstvo svetoznámych skladateľov, ako sú Dmitrij Šostakovič, Sergej Prokofiev, Erich Wolfgang Korngold, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, John Williams a mnohí ďalší. Naša prvá operná scéna už v minulosti koncertne uviedla tvorbu Johna Williamsa. „Riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr nadväzuje na tento úspešný projekt a návštevníkom Opery SND prináša letný hudobný darček v podobe koncertu filmovej hudby z tvorby oscarového skladateľa Johna Barryho. K spolupráci prizval mladých slovenských spevákov Celeste Buckingham a Martina Madeja, ako aj dirigenta Opery SND Martina Leginusa,“ avizuje SND. Režisérom koncertov je Pavol Smolík a piesne zaznejú v inštrumentácii Adriána Harvana.

Na koncerte zaznie 15 z 24 úvodných piesní z bondoviek, ktoré v origináli naspievali legendy hudby ako Louis Armstrong, Tom Jones, Tina Turner, Paul McCartney, Nancy Sinatra, Adele, Sam Smith alebo Shirley Bassey. Piesne Writing's On The Wall a Skyfall získali cenu Americkej filmovej akadémie Oscar. Dojemná pieseň We Have all the Time in the World je poslednou, ktorú Louis Armstrong nahral pred smrťou a sám John Barry považoval túto skladbu za to najlepšie, čo kedy napísal. Zaujímavé je, že slávnu pieseň Golden Eye vo vynikajúcej interpretácii Tiny Turner napísali Bono a The Edge z kapely U2. Hit Thunderball spieva Tom Jones už neuveriteľných 54 rokov v originálnej tónine, pripomína SND a dodáva, že zaznejú aj ďalšie populárne „bondovské“ melódie.

Anglický hudobný skladateľ a dirigent John Barry Prendergast (1933 – 2011) získal päť sošiek Oscara za hudbu k filmom Volanie divočiny, Lev v zime, Spomienky na Afriku, Tanec s vlkmi a za titulnú pieseň Born free z filmu Volanie divočiny. Najväčšiu slávu mu však priniesla kompozícia filmovej hudby k jedenástim bondovkám. V bondovke Dych života natočenej v roku 1987 zavedie agenta Jej veličenstva Jamesa Bonda až do Bratislavy. „Britskí filmári nedostali povolenie nakrúcať v Bratislave, preto všetky bratislavské scény nakrútili vo Viedni. Dnes však prichádza James Bond do autentickej Bratislavy v podobe filmovej hudby a titulných piesní k filmom o Jamesovi Bondovi,“ dodáva SND.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Celeste Buckingham #bondovka #James Bond #orchester