V drevenom megafóne zaznie jedinečný prírodný koncert

Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vzniká v objatí stromov netradičná inštalácia. Špeciálny drevený megafón, ktorý vďaka svojmu tvaru znásobuje zvuky lesa a ľudia si tak môžu užiť nefalšovaný prírodný orchester. Táto atrakcia nemá v strednej ani v západnej Európe obdobu.

26.08.2019 14:00
megafón les Foto:
Na výstavbe dreveného megafónu sa usilovne pracuje.
debata

S nápadom vytvoriť megafón prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas lesa. „Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne,“ povedal jeden z autorov projektu František Baláž

Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu. Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu. „Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia. Môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí,“ hovorí mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.

Vizualizácia finálnej podoby dreveného megafónu. Foto: Hlas lesa
megafón les Vizualizácia finálnej podoby dreveného megafónu.

Autori mysleli aj na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku a šírku 2,5 metra. Verejnosť si novú prírodnú atrakciu bude môcť vychutnať už koncom augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slanské vrchy #megafón #paraboloid