Bushidov album Sonny Black si v Nemecku maloletí nekúpia

Texty nemeckého rappera sú považované za kontroverné, pretože sa nevyhýba surovému popisu násilností, požívaniu drog či urážkam.

03.11.2019 10:00
bushido 1 Foto:
Rapper Bushido chce v budúcnosti menej nadávať a urážať.
debata

Album Sonny Black nemeckého rappera Bushida zostáva v Nemecku kvôli vulgaritám na čiernej listine, kúpiť si ho môžu len dospelí. Rozhodnutie súdu padlo v stredu 30. októbra.

Rapper je v Nemecku populárny a v minulosti naspieval napríklad skladbu Für immer jung (Navždy mladý).

Album Sonny Black vydal v roku 2014 a okamžite dobil rebríčky hitparád nielen v Nemecku, ale aj v Rakúsku a Švajčiarsku. Nemeckým úradom sa však texty nepáčili a album zaradili na index diel nevhodných pre deti a mládež. Album považujú za oslavou násilia, kriminálneho životného štýlu a urážku žien a homosexuálov.

Bushido sa proti obmedzeniu predaja ohradil žalobou a súd v meste Münster sa priklonil na rapperovu stranu. Úradom vytkol, že pred vydaním zákazu nevypočuli názory ostatných umelcov, ktorí sa na vzniku albumu podieľali.

Najvyšší správny súd v Lipsku však v stredu verdikt nižšej inštitúcie poopravil s tým, že album bol na čiernu listinu zaradený právom, pretože vykresľuje neobmedzené násilie a neúctivo sa vyjadruje o ženách a homosexuáloch.

Bushido po súde priznal, že nedúfal v zmenu úradného verdiktu, v budúcnosti sa však chce sústrediť na to, aby úradom dával menej dôvodov na podobné obmedzenia. "Chcem upozorniť na to, že neprechovávam nepriateľstvo k ženám ani homosexuálom,” do­dal.

Prípad pútal veľkú pozornosť verejnosti, sudca Thomas Heitz musel počas trojhodinového pojednávania citovať Bushidove texty, v ktorých sa vyjadruje o prostitútkach či kšeftovaní s drogami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rapper #album #vulgárny