Piesne z kolovrátku zaznejú na koncerte venovanom Fedorovi Frešovi

Vezmem srdce starým hodinám a uviniem ti pieseň z kolovrátku, spieva Collegium Musicum. Priezračne zvonivé a zasnené Piesne z kolovrátku uviedla už vtedy vychytená skupina koncertne len jediný raz. Keď predstavovala "čerstvý" dvojalbum Konvergencie na jednom z bratislavských internátov. Bolo to začiatkom sedemdesiatych rokov.

10.01.2020 14:00
24 collegium musicum  7960652 Foto:
Collegium Musicum v pôvodnej zostave (zľava) František Griglák, Marián Varga, Dušan Hájek a fedor Frešo.
debata

Cez priepasť desaťročí zaznejú naživo po druhý raz. Na koncerte, ktorý bude spomienkou na legendu slovenskej hudobnej scény Fedora Freša. Podmanivé melódie a romanticky smutné verše rozozvučia v nedeľu večer bratislavský Ateliér Babylon.

„Pred rokom, keď som bol na dovolenke v Paname, som sa prechádzal pri mori a spomínal na otca. Vtedy mi napadlo, že druhý ročník spomienkového podujatia by mal byť iný ako predchádzajúci. Chcel som otca predstaviť v inej podobe, tak som sa rozhodol, že namiesto inštrumentálnych skladieb zaostríme na spievané,“ hovorí Viktor Frešo. Vizuálny umelec, ktorý s mladším bratom Fedorom koncert pripravili.

Piesne z kolovrátku

„U nás sa platne skupín, v ktorých otec hrával, nepúšťali,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu. Až v puberte vraj Viktor Frešo objavil dvojalbum Konvergencie. „Považoval som ho za super majsterštik. Bola to štúdiová vec, ktorú bolo podľa jeho slov problém dať dokopy. A na tom albume boli aj Piesne z kolovrátku, takže voľba bola jasná,“ spomínal syn, ktorý sa preslávil na svetovej scéne výtvarného umenia.

Pod takmer osemnásťminútovú kompozíciu sa ako autori hudby podpísala celá kapela – Marián Varga, Fedor Frešo, František Griglák a Dušan Hájek. Text Kamila Peteraja naspieval Pavol Hammel. Na pódiu sa stretne už iba časť z tých, čo celý projekt vytvorili. Z pôvodnej zostavy – len Hammel a Griglák. Fedora Freša nahradí jeho syn, ktorý dostal rovnaké meno a prídomok mladší. Keďže vyštudoval kontrabas, basová gitara mu problémy nerobí. Ale pomôžu im aj ďalší, napríklad Igor Teo Skovay, Peter Prieložník, Marcel Palonder či Vladimír Šarišský.

„Občas som si zvykol z otca robiť srandu. Hovoril som mu, že je spevák a pop-ikona. Ale on to tak nevnímal, vzpieral sa mojim slovám. Tvrdil, že ako basgitarista je mužom v pozadí. Lenže on bol aj autorom alebo spoluautorom mnohých skladieb, producentom a občas aj spieval sólovo či ako vokalista,“ vysvetľuje Viktor Frešo. S bratom sa preto rozhodli, že pripravia výnimočný zberateľský kúsok. Nové cédečko s názvom Gastronomic Pleasure. Ide o výber skladieb, pod ktoré sa Fedor Frešo podpísal ako hráč a partner v skupinách The Soulmen, Prúdy, Collegium Musicum, Fermata a Modrý efekt v rokoch 1968 až 1981.

Pri takmer archeologickom bádaní objavil syn aj dve pesničky, ktoré otec zložil pre artrockovú kapelu Fermata. „Vôbec som ich nepoznal. Ale Eliška (vnučka Fedora Freša – pozn. red.) mi povedala, že ona ju pozná veľmi dobre. Vraj jej ju dedo často púšťal. A objavil som aj veľa ďalších fajnovostí, takže nové cédečko bude možno prekvapením aj pre iných,“ spomína na prípravy. Krstným otcom novinky, ktorá názvom odkazuje na jednu z piesní vytvorených Fedorom Frešom pre Fermatu, bude Pavol Hammel.

Laureátom Ceny Fedora Freša sa stáva…

Aby meno slávneho hudobníka a jeho umelecký odkaz žili ďalej, rozhodli sa synovia každoročne udeľovať Cenu Fedora Freša. Do trojlístka osobností slovenskej hudobnej scény, ktoré predstavujú inštrumentálno-umeleckú kvalitu, boli tento rok nominovaní Andrej Šeban, Marek Brezovský a Tomáš Berka. O laureátovi rozhodovala verejnosť hlasovaním na facebooku – tentoraz si cenu prevezme Andrej Šeban. Na spomienkovom koncerte nebude chýbať ani minuloročný laureát ocenenia, zakladateľ slovenského rocku Jozef Barry Barina.

„Som sideman a je to dané nástrojom, na ktorý hrám. Basgitaristi, až na výnimky, nie sú sólisti. Aj vo svojich vlastných kapelách hrávajú za tými, čo stoja vpredu,“ vravieval o sebe Fedor Frešo. Koncom júna uplynú dva roky odo dňa, keď nečakane skončil pozemskú púť. Tvorba a odkaz muža, ktorý spolupracoval s najtalentova­nejšími postavami slovenskej i českej hudobnej scény, žije ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Collegium Musicum. #Fedor Frešo