Hudobný klub nie je krčma. Kluby pre pandémiu volajú o pomoc

Majitelia 17 slovenských hudobných klubov založili novú asociáciu, ktorá by im mohla pomôcť prežiť následky pandémie nového koronavírusu. Na stretnutí v Novom Meste nad Váhom sa dohodli na založení Asociácie Hudobných Klubov Slovenska a pod týmto dočasným pracovným názvom chcú začať komunikovať s tromi partnermi, a to s ministerstvom kultúry, Fondom na podporu umenia (FPU) a SOZA.

11.05.2020 16:00
Asociacia-Hudobnych-Klubov-Slovenska-1024x567 Foto:
Pandémia koronavírusu vyvolala aj vznik novej Asociácie hudobných klubov. Na snímke zástupcovia zakladajúcich členov.
debata

V súčasnosti hľadajú formu, v akej bude asociácia fungovať a za svojich zástupcov si zvolili Tibora Zelenaya z Blue Note, Petra Hajšu z Piano Klubu, Miša Malichera z Nájomnej Jednotky 210, Martina Višňovského zo Stromoradia a Juraja Rybana z Randalu a MMC.

„Korona už neodvratne poznačila celú spoločnosť, ktorej súčasťou je aj kultúra. Hudobné kluby poskytujú kapelám aj fanúšikom neodmysliteľný background – priestor, techniku a personálne kapacity, bez ktorých by hudobná scéna nemohla plnohodnotne fungovať. Stretli sme sa s tým, aby sme našli riešenia, ako zachovať činnosť klubov aj po tejto kríze, pretože nás postihla ako prvých a pritom sa k našej činnosti budeme môcť vrátiť medzi poslednými. Na to, ako pomôcť nielen hudobným klubom, ale aj ľuďom naviazaným na ich fungovanie, ktorí vykonávajú slobodné a veľmi špecifické, pre hudobnú scénu potrebné a dôležité povolania, vieme ponúknuť konkrétne riešenia. Na úvod chceme začať spoločný dialóg s ministerstvom kultúry, Fondom na podporu umenia a SOZA,“ vyhlásili.

Upozorňujú, že po zatvorení klubov prišlo množstvo ľudí o príjem, medzi nimi sú okrem iných napríklad pódioví technici, zvukári, osvetľovači, grafici či fotografi. "Práca v hudobnom klube sa začína ráno a končí v neskorých nočných hodinách. Dôležité je si uvedomiť, že kluby nie sú krčmy, kaviarne ani reštaurácie, ako sa mnohí ľudia mylne domnievajú. Ponúkanie gastro služieb v hudobných kluboch je samostatnou, doplnkovou službou, ktorá nemá žiaden vplyv na úspešnosť hudobnej produkcie.

Hudobný klub je priestor s kvalitnou akustikou, ktorú docielite finančne náročnou stavebnou a inžinierskou úpravou, má vhodné pódium, nadštandardné elektrické siete a kvalitnú výkonnú zvukovú, osvetľovaciu, prípadne aj premietaciu techniku," vysvetlili a dodali, že organizovanie koncertov má takisto pozitívny ekonomický dopad na ďalšie segmenty a prináša nemalé príjmy pre iných podnikateľov v mestách ich konania, ktorí predávajú široké spektrum produktov a ponúkajú rozsiahle typy služieb.

Majoritná väčšina klubov je v prenajatých priestoroch a bez akéhokoľvek finančného krytia, pretože prežívali z mesiaca na mesiac a svoje fungovanie dotovali z doplnkových reštauračných alebo kaviarenských služieb, ktoré ostali tiež paralyzované.

„To je holý fakt. Bez pomoci, či už štátu alebo prenajímateľov, nebudeme schopní prežiť a väčšine klubov hrozí zánik, prípadne sa dostanú do existenčných problémov,“ vyhlásili. Neskôr preto nebudú môcť ani požiadať o akúkoľvek podporu, pretože nebudú spĺňať podmienky vzhľadom na možné dlhy na sociálnych a zdravotných odvodoch, prípadne pri daňových nedoplatkoch a podobne.

Majitelia klubov triezvo odhadujú, že ak sa im nepodarí zachovať aspoň v prevažnej miere terajší stav kultúrnych priestorov, tak v najbližšej dobe v rozmedzí 3 až 5 rokov nevzniknú pri predpokladanej recesii ekonomiky nové kluby, pretože budú na okraji záujmu podnikateľských aktivít. „Ubudne aj odborných profesií naviazaných na produkcie a takisto nevychováme nových odborných pracovníkov. Rovnako to zasiahne hudobníkov, ktorí nebudú mať kde celoročne koncertovať a nevychováme ani mladých hudobníkov, pretože garáže hudobné kluby nenahradia. Jedno súvisí s druhým,“ uviedli.

V súčasnej dobe sa preto pokúsia so spomínanými partnermi diskutovať najmä o vytvorení priestoru v grantovej schéme FPU aj na priamu adresnú podporu hudobných klubov alebo klubových produkčných projektov (klubové festivaly, tematické klubové koncerty a iné). Budú chcieť tiež zabezpečiť možnosť získania sponzorských prostriedkov úpravou zákona o sponzorstve tak, aby to bolo pre poskytovateľa atraktívne a nie odrádzajúce. Viaceré hudobné kluby totiž fungujú ako neziskovky a nemôžu potenciálnym partnerom ponúkať sponzorstvo, nakoľko si tieto výdavky nie je možné uplatniť do nákladov. Pritom v športovom odvetví je to bežná prax.

Samostatnou kapitolou je problematika kluby a SOZA, kde sa spoločne so zástupcami chcú zamyslieť nad spôsobom platenia poplatkov za autorské práva. „Sme presvedčení o tom, ak by sa zaviedol rozumný a reálne nastavený paušálny poplatok, tak sa ho nikto nebude snažiť obchádzať a v konečnom dôsledku bude jeho výber v absolútnom čísle,“ vyjadrili sa zástupcovia asociácie, ktorí sa zhodli, že najväčším problémom je pre nich platiť za prenájom.

„Veríme, že v tejto situácii ponúkne dobré riešenia vláda, nakoľko je to problém, ktorý sa dotýka všetkých nájomcov a prenajímateľov. Pomoc by však mohla byť aspoň čiastočne zahrnutá aj v prípadnom grantovom rámci FPU ako uznateľný náklad na produkčné projekty hudobných klubov,“ navrhli.

debata chyba