Pacora Trio a Anton Davidyants sú hosťami dnešného koncertu One Day Jazz Festival A-Live

One Day Jazz Festival A-Live 2020 pokračuje už dnes, v piatok 12. júna 2020 o 20:00 ďalším zo série koncertov. Spája sa so zahraničnými krajinami a na internetovej platforme hľadá možnosti vytvárania hudobných fúzií a prezentácie slovenských hudobníkov doma i v zahraničí.

12.06.2020 17:00
Anton-Davidyants 4 Foto:
Anton Davidyants
debata

Pri významných hudobníkoch doby sa často používa spojenie „zázračné dieťa“. No skvelým a uznávaným hudobníkom sa môže stať aj človek, ktorý svoj talent objavil až v neskoršom veku. Takýmto príkladom je dnešný hosť One Day Jazz Festival A-Live, jeden z najvýznamnejších basgitaristov v Rusku – Anton Davidyants. V detskom veku sa síce venoval hre na klavír, ale ako pätnásťročný objavil basgitaru a odvtedy už na nič iné nemyslel. Vášeň pre tento hudobný nástroj ho mu zabezpečila jediné dostupné štipendium na Vysokej škole múzických umení len tri mesiace po prvom kontakte s nástrojom.

Počas krátkej doby mal za sebou Anton Davidyants spolupráce s takmer všetkými hudobníkmi zo svojej krajiny a zakrátko začal spolupracovať a cestovať aj s medzinárodnými umelcami ako Eric Marienthal, Saskia Laroo, Gregory Porter, Damien Schmitt, Virgil Donati, Alex Hutchings, Martin Miller, Gergo Borlai, Guthrie Govan, Nadishana a mnoho ďalších. S vlastnou kapelou Impact Fuze začal hrať v roku 2010. Jej členmi sú tiež ruský gitarový zázrak Feodor Dosumov a francúzsky bubeník Damien Schmitt.

Slovenskú sekciu bude na dnešnom koncerte One Day Jazz Festival A-Live zastupovať Pacora Trio. To od roku 2004 hrá v stálej zostave Stano Palúch (huslista, multiinštrumen­talista), Marcel Comendant (cimbalista) a Róbert Ragan (kontrabasista). Toto trio má na konte vystúpenia na koncertných i festivalových pódiách vo viacerých hudobných európskych metropolách. V roku 2015 bolo trio vybrané medzinárodnou odbornou porotou ako vôbec prvý zástupca Slovenska na hudobný veľtrh Womex 2015 v Budapešti, kde bol ich koncert prijatý ako jeden z najlepších v danom ročníku. Následne na základe svojho vystúpenia dostali pozvanie na známy Red Sea Jazz festival v Izraeli, kde vystúpili v roku 2016.

One Day Jazz Festival A-Live je online verziou festivalu v roku 2020. Vzhľadom na opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, realizoval sa formou online koncertov v dvojtýždňových intervaloch. V súčasnosti, s ohľadom na zmiernenie niektorých opatrení organizátori pripravujú možnosti aj pre otvorené podujatia pre verejnosť. Slovensko sa počas ôsmich koncertov spája do konca augusta s ôsmimi krajinami. Online stream bude k dispozícii hodinu pred začiatkom koncertu na stránke onedayjazz.sk. Dobrovoľnú vstupenku si môžete zakúpiť na stránke ticketportal.sk.

Záznam One Day Jazz Festival A-Live No.3: https://vimeo.com/423641640

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #džez #Martin Valihora #One Day Jazz #on-line