Zomrela 103-ročná britská speváčka Vera Lynnová. Spievala vojakom počas Druhej svetovej vojny

Vo veku 103 rokov zomrela britská speváčka vera Lynnová, ktorá počas 2. svetovej vojny svojimi piesňami o domove a mieri získala veľkú obľubu medzi vojakmi. Dlhodobo sa venovala charite.

18.06.2020 16:00
vera lynn Foto:
Britskej speváčke Vere Lynnovej v roku 1975 udelili Rád britského impéria.
debata

Agentura DPA napísala, že nedávno jednu z piesní Lynnovej vo svojom prejeve k národu pripomenula kráľovná Alžběta II. Keď Britov vyzývala k vytrvalosti počas pandémie covidu-19, panovníčka povedala: „We will meet again“ (Zasa sa stretneme). Šlo o narážku na zrejme najväčší hit Lynnovej We'll Meet Again z roku 1939.

Vera Lynnová spieva vojakom svoj najväčší hit.

Lynnová si obrovskú popularitu vybudovala za druhej svetovej vojny, keď cestovala povzbuzovať britských vojakov. Vypravila sa za nimi do Egypta, Indie alebo do Barmy. „Keď som bol v Barme, mala na mňa obrovský vplyv a bola pre mňa dôležitá po celý môj život,“ uviedol na twitteri storočný veterán britskej armády Thomas Moore, známy ako kapitán Tom. Toho oslavujú ako národného hrdinu za to, že sa mu tento rok na jar podarilo v charitatívnej akcii vybrať 33 milionov libier na systém britského verejného zdravotníctva NHS.

Lynnová si vyslúžila prezývku The Forces Sweetheart (miláčik vojska). Mala i vlastnú reláciu na rozhlasovej stanici BBC, v ktorej odovzdávala odkazy vojakom na vojnových frontoch a spievala im pesničky na želanie. Agentúra AP napísala, že Lynnová vojakom svojím vecným správaním pripomínala ich blízkych, ktorých nechali doma. „Bola som niekto, s kým sa mohli stotožniť,“ povedala o sebe v minulosti.„Bola som obyčajné dievča,“ dodala speváčka, ktorá bola dcérou inštalatéra.

Jej piesne sa stali jedným zo symbolov protinacistického odporu a po vojne sa v Británii žartom hovorilo, že Nemcov neporazil Churchill, ale Vera Lynnová ich uspievala k smrti.

V septembri 2009, dlho po ukončení kariéry, sa album Lynnovej nazvaný We’ll Meet Again — The Very Best of Vera Lynn dostal na prvú pozíciu v hitparáde, kde porazil dokonca slávnou kapelu The Beatles. V 92 rokoch sa tak Lynnová stala najstarším umelcom, ktorý sa dostal do čela britskej hitparády.

„Vera Lynnová svojím osobným kúzlom a magickým hlasom našu krajinu povzbudzovala na duchu v dobách, ktoré patrili k najťažším,“ uviedol britský premiér Boris Johnson.

debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna