Janoska Ensemble uvedú v Bratislave nový program

Slovenské zoskupenie Janoska Ensemble koncertujúce prevažne v zahraničí, sa vracia do Bratislavy. Štvorica virtuózov sa predstaví 11. septembra v Starej tržnici, na vystúpenie si pozvala rešpektovaného jazzového saxofonistu Tonyho Lakatosa.

25.08.2020 17:00
mm Foto:
Koncert Janoska Ensemble feat. Tony Lakatos prinesie festival City Sounds.
debata

Kvarteto, ktoré svet ohromilo originálnou fúziou klasickej hudby, jazzu a improvizácie, sa na spoločnom koncerte s T. Lakatosom vydajú na vzrušujúcu a dobrodružnú hudobnú cestu naprieč rozmanitými mikrovesmírmi amerického jazzového sveta.

Zoskupenie Janoska Ensemble založili v roku 2013 bratia Ondrej, Roman a František Jánoškovci spoločne so svojím švagrom Juliusom Darvasom. Ich hudba vychádza z klasickej hudby, ktorú svojsky kombinujú s ďalšími hudobnými žánrami ako jazz, pop, filmová hudba či world music. Formácia sa usídlila vo Viedni, odkiaľ pravidelne vyráža na koncerty do celého sveta. Debutové CD vydali pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva Deutsche Grammaphon, za ktoré získali zlatú platňu. Súbor spolupracoval s umelcami ako Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau či José Careras.

V marci 2019 vydali album Revolution, ktorý aktuálne predstavujú na koncertoch. Figurujú na ňom klasické diela Mozarta, Bacha i skladby ďalších veľkých mien vážnej hudby. Janoškovci pridali na album aj výber vlastných autorských kompozícií a nechýbajú na ňom prearanžované hity legendárnej kapely Beatles.

„Nechceme sa neskromne porovnávať s Beatles, snažíme sa dosiahnuť na poli klasickej hudby to, čo oni na poli pop music. The Beatles zrevolucionali­zovali pop music a my by sme radi priniesli revolúciu do klasickej hudby – chceme vzkriesiť ideu improvizácie v našej interpretácii klasických diel, niečo, čo bolo samozrejmosťou v ére baroka,“ vysvetlil Darvas.

Koncert Janoska Ensemble feat. Tony Lakatos prinesie festival City Sounds. Kapacita koncertu je obmedzená a vstup bude povolený iba s rúškom. Podujatie sa uskutoční v súlade s aktuálnymi vládnymi nariadeniami súvisiacimi s minimalizáciou šírenia nového koronavírusu. „Namiesto jedného koncertu s kapacitou tisíc hostí, sa v daný deň uskutočnia koncerty dva, oba pre päťsto fanúšikov,“ avizujú organizátori podujatia s tým, že prestávku medzi koncertmi využijú na dôkladnú dezinfekciu prostredia: „Dodržať všetky nariadenia je to najmenej, čo môžeme urobiť v záujme toho, aby kultúra na Slovensku mohla fungovať aj naďalej.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mozart #Bach #City Sounds #Jánoška Ensemble