Jánoškovci vystúpia s džezmenom Tonym Lakatosom

Virtuózna štvorica Janoska Ensemble, ktorá žala úspechy v Carnegie Hall aj v opere v Sydney, sa vracia do rodnej Bratislavy. Už v piatok 11. septembra v Starej tržnici v rámci festivalu City Sounds vystúpi s programom Classic meets Jazz.

04.09.2020 08:00
Janoskovci skuska Foto:
Skúška Janoska Ensemble s Tonym Lakatosom v Salóne Bösendorfer vo Viedni.
debata

Kvarteto, ktoré tvorí klavirista František Jánoška, jeho bratia huslisti Ondrej a Roman a ich švagor, kontrabasista Julius Darvas, si ako hosťa pozvalo jedného z najrešpekto­vanejších džezových saxofonistov sveta Tonyho Lakatosa.

Tony Lakatos, rodák z Budapešti, pochádza z hudobnej rodiny podobne ako Jánoškovci – jeho otec aj brat Roby boli vychýrení huslisti. Aj sám Tony začínal ako huslista, no v pätnástich presedlal na saxofón, v roku 1977 vyhral národnú džezovú súťaž a vyštudoval Konzervatórium Bélu Bartóka v Budapešti. Ako sólista účinkoval na mnohých džezových, rockových aj popových koncertoch a dodnes sa podieľal na 280 albumoch. Jánoškovci a Tony Lakatos sa v Bratislave vyberú na dobrodružnú cestu zákutiami amerického džezu, ale aj svetovej klasiky.

„Spojíme dva veľké hudobné svety a ukážeme, že Janoska Ensemble je doma aj v džeze,“ sľubuje klavirista František. Jeho brat Roman dodáva: „Zahráme napríklad virtuóznu improvizáciu Cole over Beethoven, džezové štandardy ako All the things you are, ale aj naše best of skladby ako Paganinoška, Rumba for Amadeus. Ako ďalší hosť príde zaspievať aj náš brat Arpád.“ Jánoškovci práve vo Viedni s Tonym dolaďujú program. „Bude to zasa niečo nové a špeciálne, Tony Lakatos a saxofón, to je aj pre nás výzva. Príďte,“ pozýva huslista Ondrej.

Veľký rozhovor s kvartetom Janoska Ensemble si prečítate v magazíne 10. septembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jánoška Ensemble