Vyhlásili sedem držiteľov cien Hudobného fondu

Rada Hudobného fondu vyhlásila držiteľov cien Hudobného fondu 2020. Ceny každoročne udeľuje za významné diela a výkony, ako aj za dlhoročný prínos v oblasti hudby. Tohtoročnými laureátmi sú Adrián Demoč, Tomáš Šelc, Jana Bartová, Peter Solárik, Rudolf Patrnčiak, Róbert Novák a Ľubomír Belák.

05.09.2020 08:50
kalvír Foto: ,
Hudobný fond udelil ceny siedmim umelcom. Ilustračná snímka.
debata

Cenu Jána Levoslava Bellu získal Adrián Demoč za orchestrálne dielo Neha, cenu Frica Kafendu dostal Tomáš Šelc za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí.

Cenu Jozefa Kresánka získala Jana Bartová za hodnotné vedecké výsledky muzikologického výskumu v oblasti historiografie starších európskych a slovenských hudobných dejín, organológie a hudobnej ikonografie s osobitným zreteľom na výskumný projekt Hudba v Bratislave.

Cenu Ladislava Martoníka dostal Peter Solárik za kvalitné inštrumentálne výkony s prihliadnutím na propagáciu jazzu a pedagogickú činnosť.

Za výnimočný interpretačný a organizátorský prínos v oblasti folklórneho umenia na Slovensku i v zahraničí získal Rudolf Patrnčiak cenu Pavla Tonkoviča.

Cenu Karola Pádivého udelili Róbertovi Novákovi za osobný prínos pre rozvoj dychovej hudby na Slovensku, za množstvo úprav skladieb pre malé i veľké dychové hudby a za hudobno-pedagogickú činnosť.

Cena Gejzu Dusíka poputovala do rúk Ľubomíra Beláka za autorský a interpretačný vklad do slovenskej populárnej hudby.

Riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic uviedol, že verejné odovzdávanie cien Hudobného fondu, ktoré sa malo konať 8. septembra v Zichyho paláci v Bratislave, je vzhľadom na epidemiologickú situáciu zrušené.

„Ceny sa uhrádzajú z prostriedkov fondu určených na podpornú činnosť a nie sú dotované príspevkami, darmi, alebo dedičstvami osobností, po ktorých nesú názov, ani príjmami z nadácií alebo iných finančných zdrojov,“ uzavrel Jakabčic.
debata chyba
Viac na túto tému: #ceny hudobného fondu