Jedna nula? Tata Bojs vydávajú desiaty album

Česká skupina Tata Bojs vydáva desiaty album a kapela ju nazvala príznačne: Jedna nula. Tata Bojs už zverejnili dva single Zvony a Kraftwerk in Saint Tropez.

17.11.2020 14:00
TATA BOJS Foto:
Skupina Tata Bojs sa chystá svoj desiaty album pokrstiť jarným turné.
debata

Na albume je jedenásť piesní. „Na názve sme sa zhodli až v samotnom závere dokončovania albumu. Mali sme veľa variantov, ale nakoniec nám Jedna nula pripadala najvhodnejšia, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prepája sa tu viac rovín významu. Reflektuje fakt, že ide o náš desiaty album, ale ešte dôležitejšia sa nám javí symbolika kontrastu, ktorá je na albume latentne prítomná v textoch i hudbe. Číslice nula a jedna idú síce v číselnom rade hneď po sebe, ale v podstate nula tu predstavuje nič a jedna niečo, čo je skrytý odkaz na niektoré úryvky textov, napríklad v piesňach Velký třesk, Vlasní brácha alebo Minoritní,“ vysvetľuje koncept albumu Milan Cais.

Do podobnej kategórie ako Minoritní možno zaradiť i singel Kraftwerk in Saint Tropez, tanečnú 220 Travoltů či mardošovskú textovú slovnú hračku Spolek holek. Na albume nechýba ani pilotný singel Zvony, ktorý v lete znel veľmi často z rozhlasového éteru. Samostatnou kapitolou je skladba Tajemství, v ktorej sa ako špeciálny hosť objavuje Emma Smetana.

„Tajemství je veľmi intímna pesnička, ktorá zo mňa vypadla ani neviem ako. Zaujímavé je, že od tej chvíle, čo som chalanom prvý raz pustil demo, neprešla už žiadnym aranžérskym zemetrasením, čo sa nám často nestáva. Od začiatku sa mi do toho miešala francúzština, ktorá tomu dodáva ešte viac tajomstva. Cítiť retro, veľa som pri tom myslel na Gainsbourgovské duetá s B. B. alebo Jane Birkin. Emma to všetko výborne pochopila,“ doplnil Cais.

Kapela pripravuje na začiatok budúceho roka turné, na ktorom nový album predstaví a pokrstí ho 31. marca v pražskom O2 Universum. Na jar budúceho roka vydá album aj na vinylovej LP platni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tata Bojs