Plácido Domingo podporí slovenského virtuóza, dnes vystúpi aj zázračný klavirista Lang Lang

Zatiaľ čo popová hudba má svoju súťaž SuperStar, tak klasickí hudobníci a speváci môžu svoj mimoriadny talent ukázať v originálnom programe Virtuózi V4+. Ide o jedinečný formát, ktorý chce predstaviť krásu klasickej hudby čo najširšiemu publiku.

12.12.2020 07:00
Maestro Domingo foto Bence Hegedus Foto:
Maestro Plácido Domingo
debata

Pôvodná myšlienka pochádza z Maďarska, kde sa súťaž virtuózov konala úspešne päť sezón. Autorka a producentka šou Virtuosos Mariann Peller prišla s nápadom na šou, keď si uvedomila, ako málo mladých ľudí počúva vážnu hudbu a ešte menej ju študuje. "Videla som v orchestroch a v publiku často len šedivé hlavy. Chcela som, aby sme z klasickej hudby urobili niečo trendy,” vysvetlila.

Tento rok sa šou pod umeleckým patronátom maestra Plácida Dominga rozšírila na ďalšie štyri krajiny. Názov V4+ naznačuje, že účastníci sú z krajín visegrádskej štvorky a Srbska. Každá krajina – Maďarsko, Slovensko, Česko, Poľsko aj Srbsko nominovala svoje mladé talenty, ktoré hodnotila odborná porota. Do medzinárodnej poroty Slovensko nominovalo Petra Valentoviča, dirigenta a dvorného klaviristu slovenskej opernej divy Edity Gruberovej.

Dvanásťročný Teo Gertler už vystupoval aj v... Foto: Virtuózi V4+
Teo Gertler Dvanásťročný Teo Gertler už vystupoval aj v Carnegie Hall.

Ďalšími členmi poroty budú v rôznych kategóriách medzinárodné hudobné osobnosti – Plácido Domingo, umelecká riaditeľka Medzinárodného hudobného festivalu Český Krumlov Gabriela Boháčová, maďarská operná speváčka Erika Miklósa, britsko-ruský skladateľ a vnuk Sergeja Prokofieva Gabriel Prokofiev, rusko-izraelský huslista Maxim Vengerov a mnohí iní.

Šou má obdobné pravidlá ako SuperStar, no na rozdiel od nej má až piatich víťazov, jedného z každej krajiny. Tých vyberá panel odborníkov a publikum. Zo Slovenska sa do súťažnej šou Virtuózi V4+ prebojovali 4 súťažiaci.

Vášňou 13-ročnej flautistky Ajny Marosz je... Foto: HEGEDUS BENCE
Ajna Marosz, Virtuózi Vášňou 13-ročnej flautistky Ajny Marosz je baroková hudba.

V prvom semifinálovom kole (ktoré odvysielala Dvojka 28. novembra a moderovali ho Thomas Gottschalk a poľská herečka Ida Nowakowska) sa medzi desiatimi súťažiacimi predstavil 12-ročný huslista Teo Gertler z Bratislavy a trinásťročná Ajna Marosz z Podhoria, ktorá hrá na zobcovej flaute. Ajna je žiačkou pedagóga Pavela Štillera na Základnej umeleckej škole Ladislava Árvaya v Žiline. Jej vášňou je baroková hudba, rada maľuje prírodu a chce sa stať profesionálnou hudobníčkou. V budúcnosti by sa rada naučila hrať na barokový hudobný nástroj viola de gamba.

Mladá flautistka sa po súťaži priznala, že držala palce svojmu súperovi Teovi Gertlerovi, ktorý je jedným z najúspešnejších detských huslistov dnešnej doby. Malý slovenský Paganini sa však napokon nedostal do veľkého finále Virtuózi V4+. Predsedom poroty bol Gabriel Prokofiev.

Alžbeta Reháková, študentka Konzervatória v... Foto: Bence Hegedus
Alžbeta Reháková, Virtuózi Alžbeta Reháková, študentka Konzervatória v Bratislave, porotu zaujala svojím neuveriteľne dozretým hlasom, hereckým prejavom a stále dobrou náladou

Minulú sobotu v druhom semifinále medzi ďalšími desiatimi účastníkmi diváci spoznali aj mladé operné speváčky Alžbetu Rehákovú (18) z Trenčína a Vanesu Čiernu (19) z Oslian, pričom predsedom poroty bol slávny ruský huslista a dirigent Maxim Vengerov.

Operná speváčka Vanesa Čierna (19) z Oslian. Foto: Virtuózi V4+
Vanesa Čierna, Virtuózi Operná speváčka Vanesa Čierna (19) z Oslian.

Alžbeta a Vanesa sú zároveň dobré kamarátky. Obe dievčatá sa do medzinárodnej súťaže dostali zo slovenského castingu, kde ich označovali za najlepšie speváčky zo všetkých castingových kôl visegrádskej štvorky aj Srbska. Do finále sa prebojovala Alžbeta Reháková, študentka Konzervatória v Bratislave, ktorá porotu zaujala svojím neuveriteľne dozretým hlasom, hereckým prejavom a stále dobrou náladou. Jej hlasová pedagogička je Dagmar Podkamenská Bezačinská. Betka na slovenskom castingu zaspievala aj slovenskú ľudovku, ktorou okamžite očarila všetkých členov poroty.

Každá z piatich zúčastnených krajín si vyberá zo svojich štyroch súťažiacich víťaza, ktorý získa 15 000 eur, možnosť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a dokonca aj získať štipendium v jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií. Víťazovi sa tak otvorí možnosť vysnívanej kariéry v klasickej hudbe. Kým sa 19. decembra vo veľkom finále dozvieme meno slovenského víťaza, čaká nás dnes večer na Dvojke o 20.10 h príjemné medzikolo.

Výnimočnou hudobnou hviezdou večera bude... Foto: Bence Hegedus
Lang Lang Výnimočnou hudobnou hviezdou večera bude celosvetovo známy čínsky klavirista Lang Lang, ktorý posúva vážnu hudbu do 21. storočia. On sám sa preslávil ako zázračné dieťa, preto považuje projekty pre talentované deti ako sú Virtuózi za veľmi dôležité.

Pôjde o tzv. masterclass plné emócií, dobrých rád a úžasnej hudby. Výnimočnou hudobnou hviezdou večera bude celosvetovo známy čínsky klavirista Lang Lang, ktorý posúva vážnu hudbu do 21. storočia. On sám sa preslávil ako zázračné dieťa, preto považuje projekty pre talentované deti ako sú Virtuózi za veľmi dôležité. Programom budú komentárom sprevádzať Juraj Čurný a dirigent a klavirista Peter Valentovič, ktorý bol aj zástupcom Slovenska v porote a prezradí pár pikošiek zo zákulisia šou.

debata chyba
Viac na túto tému: #klasická hudba #Lang Lang #Plácido Domingo #virtuózi #Teo Gertler