Prinášame rebríček najobľúbenejších vianočných pesničiek. Je tam aj vaša skladba?

Každý má svoje obľúbené skladby, pre niekoho vianočnú náladu vytvorí Mariah Carey a jej nehynúca rolničkami cinkajúca skladba All I Want For Christmas. Niekto vypína rádio už pri jej prvých tónoch a slzu do oka mu vženie Do They Know It’s Christmas?, ktorá vznikla na pomoc obetiam hladomoru v Afrike.

21.12.2020 05:00
debata (6)

Aké sú celosvetové preferencie vianočných skladieb naprieč vekovými skupinami, rasami či pohlaviami? Spoločnosť Spotify zostavila rebríček 25 najviac hraných a sťahovaných vianočných pesničiek. Drvivá väčšina z nich sú klasické vianočné hity, no dostalo sa medzi nich aj zopár mladších ročníkov.

Prečítajte si a vypočujte prvú desiatku z 25 hitov.

1. Mariah Carey: All I Want For Christmas

Skladbu napísala Mariah Carey a Walter Afanasieff a speváčka ju nahrala v roku 1994. Od vydania bola počas sviatkov vždy na vrchole rebríčkov počúvanosti. Vlani k 25. výročiu skladby nakrútili ako prekvapenie pre Mariah špeciálny videoklip, v ktorom vystupuje okrem jej detí niekoľko desiatok známych umelcov, od Cyndi Lauper, Snoop Dogga, Johna Travoltu až po Kim Kardashian či Katy Perry.

Najobľúbenejšia vianočná skladba oslávila minulý rok 25. výročie a k nemu bol vytvorený špeciálny videoklip, v ktorom vystupujú desiatky známych umelcov.

2. Wham!: Last Christmas

Pesničku napísal George Michael a nahral ju spolu s Andrewom Ridgeleym v roku 1984, keď ešte tvorili formáciu Wham!. Kapela venovala honoráre za túto skladbu na zmiernenie hladomoru v Etiópii. Hoci text nie je práve najveselší, táto skladba neodmysliteľne patrí do vianočného éteru a naspievalo ju viac ako tisíc rôznych interpretov.

George Michael a Andrew Ridgeley ako Wham!

3. Ariana Grande: Santa Tell Me

Americká speváčka a herečka napísala pesničku spolu s hudobným skladateľom Savanom Kotechom a švédsko-perzským skladateľom a producentom Ilyom Salmanzadehom, známym ako ILYA. Prvý raz ju verejne prezentovala v roku 2014 na koncerte “A Very Grammy Christmas Special” v Los Angeles.

Druhá najmladšia účastníčka hitparády vianočných songov je americká speváčka Ariana Grande.

4. Michael Bublé: It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas

Na Spotify milujú kanadského speváka a herca Michaela Bublého, s jeho orchestrálnou retro náladou. Toto je jedna z troch pesničiek, ktoré sa umiestnili v rebríčku top 25 vianočných skladieb. Pochádza z vianočného albumu z roku 2011.

Kanadský spevák Michael Bublé má v rebríčku niekoľko hitov.

5. Justin Bieber: Mistletoe

Bývalá tínedžerská hviezda sa umiestnila v prvej desiatke rebríčka so svojou zamilovanou skladbou, v ktorej chce so svojou milou stáť a bozkávať sa pod imelom.

Justin Timberlake je najmladší interpret medzi hviezdami vianočných pesničiek.

6. Andy Williams: It’s the Most Wonderful Time of the Year

Hit z roku 1963, ktorý sa priebežne už roky objavuje vo vianočných rebríčkoch. Je to najkrajší čas roka, je to najšťastnejšie obdobie, spieva v pesničke a opisuje vianočnú atmosféru.

Vianočná klasika od Andyho Williamsa.

7. Brenda Lee: Rockin’ Around the Christmas Tree

Rockenrollová vianočná klasika, ktorá predznamenáva príchod najkrajších sviatkov roka už vyše 60 rokov. Prvý raz bola nahratá v roku 1958 a detská spevácka hviezda, s pseudonymom Brenda Lee, mala v čase jej nahrávania ešte iba 13 rokov. Energickú speváčku pochádzajúcu z chudobnej rodiny s nezameniteľným chrapľavým hlasom prezývali podľa jednej pesničky Little Miss Dynamite, pretože merala približne 145 cm. Dnes má 76 rokov a aj vďaka tejto vianočnej pesničke už nikdy netrela biedu. Iba z pesničky o pohojdávaní sa okolo vianočného stromčeka sa predali milióny kópií.

Legendárnu skladbu o pohojdávaní sa okolo vianočného stromčeka naspievala prvý raz mladučká Brenda Lee.

8. Bobby Helms: Jingle Bell Rock

Ďalšia skladba predznamenávajúca rockenrollovú éru, ktorá patrí do vianočnej klasickej knižnice. Má nespočetné množstvo verzií, ale prvý raz bola nahratá v roku 1957 a naspieval ju americký country spevák Bobby Helms. "Nechcel som ju naspievať, keď mi ju prvý raz priniesli, ale teraz som rád, že som to urobil,” povedal spevák o jednom z najväčších vianočných hitov, ktorého sláva trvá viac ako 60 rokov.

Jeden z najstarších zástupcov v rebríčku najobľúbenejších vianočných skladieb.

9. Band Aid: Do They Know It’s Christmas? (1984)

Dojímavú skladbu napísal britský hudobník a spevák Bob Geldof a Midge Ure, známy producent, hudobník a spevák skupiny Ultravox. Nahralo ju 25. novembra 1984 zoskupenie hudobníkov nazvané Band Aid, zložené z prevažne britských hudobníkov, aby vyzbierali peniaze na pomoc obetiam hladomoru v Afrike. Už počas prvého týždňa od jej vydania sa jej predalo viac ako milión kópií.

Prelomová skladba zoskupenia hudobníkov na pomoc obetiam hladomoru v Etiópii, nahraná v roku 1984.

10. Frank Sinatra a The B. Swanson Quartet: Let It Snow!

Vianočnú superklasiku napísali v júli 1945 textár Sammy Cahn a skladateľ Jule Styne v Hollywoode počas neznesiteľných letných horúčav, keď si želali, aby sa konečne ochladilo. Hoci slová nijakým spôsobom nespomínajú sviatky, pesnička sa stala symbolom zimy a Vianoc a do svojho repertoáru ju prebralo mnoho umelcov. Prvý raz sa stala hitom v roku 1946, keď ju nahral Vaughn Monroe. Frank Sinatra ju naspieval v roku 1950 a rovnako ako ďalšíe vianočné evergreeny ako Jingle Bells, Christmas Dreaming či Sant a Claus Is Comin' to Town sa zapísala do rebríčka nesmrteľných počinov.

Vianočná skladba, ktorú nevynechá žiadne rádio už desaťročia, vôbec nesúvisí s Vianocami.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Justin Bieber #Mariah Carey #Frank Sinatra #Ariana Grande #Wham! #vianočné pesničky #vianočné hity #Band Aid #Breanda Lee #Jingle Bell Rock