Už dnes uvidíte superfinále Virtuózov s Plácidom Domingom: Vyhrá flautistka alebo operná speváčka?

Absolútni víťazi superfinále hudobnej šou krajín visegrádskej štvorky a Srbska Virtuózi V4+ budú známi ešte pred Vianocami. Už dnes odvysiela RTVS na Dvojke o 20.10 záznam superfinále. Kto nesledoval doterajšie kolá súťaže talentovaných mladých muzikantov a spevákov, má teraz šancu vidieť najlepších z najlepších.

19.12.2020 06:00
Ajna Marosz, Virtuózi Foto:
Vášňou 13-ročnej flautistky Ajny Marosz je baroková hudba.
debata

Účinkujúcich bude desať: za Maďarsko vystúpia huslistka Abouzahra Amira a klaviristka Ildikó Rozsonits, za Poľsko harfistka Zarina Zaradna a akordeonista Dawid Siwiecki, za Česko akordeonista Martin Sulz a huslista Eduard Kollert, Srbsko zastúpia gitarista Vuk Vukajlovič a saxofonistka Kristina Vasič, ktorá má len osem rokov a je najmladšou súťažiacou. Slovensko budú reprezentovať operná speváčka Alžbeta Reháková a flautistka Ajna Marosz. Práve Ajna patrí spolu so Srbom Vukom Vukajlovičom a Poľkou Zarinou Zaradnou k veľkým favoritom divákov.

Porota je medzinárodná a tvoria ju: maďarská sopranistka Erika Miklósa, poľská mezzosopranistka Alicja Węgorzewska, umelecká riaditeľka Medzinárodného hudobného festivalu Český Krumlov Gabriela Boháčová, srbská klaviristka Silvana Grujic a slovenský klavirista a dirigent Peter Valentovič, ktorý spolu s Jurajom Čurným komentuje slovenské vysielanie Virtuózov na Dvojke. Superporotcom je maestro Plácido Domingo.

Členom medzinárodnej poroty je aj klavirista a... Foto: Virtuózi V4+ HEGEDUS BENCE
Virtuosos V4 Jury-1 porota virtuózi Členom medzinárodnej poroty je aj klavirista a dirigent Peter Valentovič (prvý zľava). Porote predsedá maestro Plácido Domingo.

Súťaž sa vysiela vo všetkých piatich európskych krajinách, ktoré sa zapojili do nového projektu obľúbenej maďarskej talentovej šou Virtuózi. Každá krajina zorganizovala celoštátne kastingy, kde vybrali desať postupujúcich.

Slovensko do medzinárodných kôl poslalo Ajnu Marosz (13), ktorá hrá na zobcovej flaute, dve kamarátky operné speváčky Vanesu Čiernu (19) a Alžbetu Rehákovú (18) a huslistu Tea Gertlera (12). Po dvoch súťažných kolách a jednom majstrovskom kurze o víťazstvo v superfinále zabojujú speváčka Betka a flautistka Ajna.

Hudba ako spoločná reč

Speváčka Alžbeta Reháková z Kostolnej-Záriečia pri Trenčíne je študentkou operného spevu na bratislavskom štátnom konzervatóriu. Na bratislavskom kastingu zaspievala aj slovenskú ľudovú pieseň, ktorá nadchla zahraničných porotcov. Slovenskú spevácku školu považujú za jednu z najlepších v strednej Európe. Potvrdzuje to aj fakt, že na slovenskom kastingu sa zúčastnilo až osem spevákov, kým v ostatných krajinách sa neprihlásili žiadni.

Alžbeta Reháková, študentka Konzervatória v... Foto: Bence Hegedus
Alžbeta Reháková, Virtuózi Alžbeta Reháková, študentka Konzervatória v Bratislave, porotu zaujala svojím neuveriteľne dozretým hlasom, hereckým prejavom a stále dobrou náladou

Alžbeta o sebe prezradila, že väčšinu času sa venuje hudbe rôznych žánrov. Hrá tiež na husliach, aj so svojou sestrou, ktorá je huslistka. Rada číta, cestuje, pestuje horskú turistiku, venuje sa svojmu psovi, zaujíma sa o kultúru, históriu a slovenský folklór.

Hovorí: „Som veľmi rada, že som sa dostala do súťaže Virtuózi. Spoznala som veľa zaujímavých talentovaných ľudí, vznikli tu nové priateľstvá. Rozprávali sme síce odlišnými jazykmi, no hudba bola pre nás spoločnou rečou. Úžasné bolo, že k môjmu prejavu sa vyjadrovali svetové hudobné osobnosti. Boli pre mňa inšpiráciou. Vážim si každú radu, kritiku, pochvalu či povzbudenie, ktoré sa mi od nich dostalo. Teší ma, že v týchto ťažkých časoch ľuďom prinášame radosť z hudby a umelecký zážitok. Superfinále je pre mňa veľkou výzvou, vydám zo seba maximum, pretože veľa ľudí ma podporuje a verí mi.“

Za svoju najväčšiu oporu a vzor označila profesorku Dagmar Podkamenskú Bezačinskú, ktorá ju motivuje k najlepším výkonom. V minulosti už získala 1. miesto za spev v celoštátnej súťaži študentov konzervatórií a 1. miesto na Medzinárodnej súťaži Imricha Godina Iuventus Canti.

Ajnina čarovná flauta

Mladšia superfinalistka Ajna Marosz pochádza z Podhoria. Je žiačkou Základnej umeleckej školy Ladislava Árvaya v Žiline, kde ju hru na zobcovú flautu vyučuje Pavel Stiller.

Na bratislavskom kastingu hrala Ajna na replike historickej zobcovej flauty, ktorú získala na prestížnej holandskej súťaži Open recorder days Amsterdam 2019 ako hlavnú cenu za prvé miesto. Do súťaže Virtuózi sa prihlásila so skladbou menej známeho barokového skladateľa Signore Detriho. Slovenskú porotu očarila hudobnou zrelosťou, skromným vystupovaním a láskou k barokovej hudbe.

Ajna miluje zobcovú flautu. Chcela by ukázať, že to nie je hudobný nástroj pre malé detičky, ako si mnohí myslia. Možno preto, že málo ľudí na hudobnej scéne vystupuje s týmto nástrojom, ktorý berú ako začiatok a potom pokračujú v hre na iných, zdanlivo zaujímavejších dychových nástrojoch. Ajniným súperom, ktorý však na rozdiel od nej do superfinále nepostúpil, bol už známy Teo Gertler. Ten už vystupoval aj v Carnegie Hall a na iných prestížnych pódiách sveta. Keď porota rozhodla v jej prospech, Ajna tomu nechcela veriť.

„Táto súťaž určite ovplyvní moju budúcnosť a kariéru, otvorí mi veľmi veľa príležitostí, ktoré by sa mi inak nenaskytli. Dúfam, že sa mi podarí spopularizovať vážnu hudbu a zobcovú flautu v očiach mladých ľudí. Superfinále virtuózov bude veľmi napínavé, pretože sa tam rozhoduje už o celkovom víťazovi každej krajiny. Bude to vyvrcholenie celej súťaže a v porote bude sedieť maestro Plácido Domingo!“

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #klasická hudba #Plácido Domingo #virtuózi