Andrejovi Šebanovi ukradli gitary a aparatúru v hodnote 35-tisíc eur

Známy hudobník hovorí, že zlodeji museli mať tip a išli naisto.

28.12.2020 12:33
Andrej Šeban, rok 2015, koncert Richard Muller... Foto:
Andrej Šeban
debata (2)

Hudobník Andrej Šeban, ktorému počas Štedrého večera vykradli nahrávacie štúdio, dnes vypovedal na polícii. Zatiaľ neznámi páchatelia odcudzili zo skúšobne viacero gitár aj aparatúru a zdá sa, že išli cielene.

„Nepamätám si za celý svoj život, že by nejakého muzikanta takto okradli. V kombinácii s Vianocami a s núdzovým stavom, je to asi unikát. Na druhej strane nejde o život, ale zmieriť sa s tým nie je ľahké, robím všetko preto, aby som tomu nepodľahol,“ priznáva Andrej Šeban.

Medzi ukradnutými vecami sú unikátne kusy, ktoré sa už nevyrábajú a nedajú sa zohnať, nehovoriac o tom, že v prístrojoch má programy, ktoré vytvoril sám. "Je to niekoľkoročná robota, kým to celé vyladíte tak, ako si predstavujete a nedá sa to zopakovať,“ vysvetlil.

Ukradnuté gitary neboli len „zbierkou na stene“, hudobník na nich aktívne hrával a získaval ich prakticky celý život, teraz je deväťdesiat percent z nich fuč. "Jedna z nich bola so mnou od mojich osemnástich rokov, teda skoro štyridsať rokov,“ približuje Andrej Šeban.

Dnes bol kvôli krádeži vypovedať na polícii, materiálna škoda sa podľa jeho odhadu vyšplhala na približne 35-tisíc eur. Na to, aby sa zlodeji ku gitarám a aparatúre dostali, potrebovali vraj štyri kľúče a iné skúšobne ostali nedotknuté. "Evidentne to nebola náhoda, museli mať presný tip,“ myslí si Andrej Šeban.

Na krádež reagovali fanúšikovia na sociálnych sieťach slovami podpory, tisícky ľudí Šebanov status zdieľajú aj s fotografiami ukradnutých vecí, aby ich pomohli vrátiť majiteľovi. „Andrej, vyhláste zbierku, zadajte číslo účtu. Sú tisíce ľudí, ktorí by prispeli, aby ste si mohli opäť kúpiť nástroje. Bol som na vašom koncerte, nikdy na ten prekrásny zážitok nezabudnem!,“ píše jeden zo Šebanových priaznivcov.

„Som veľmi milo prekvapený, ako ľudia so mnou súcitia, dostávam aj ponuky na požičanie nástrojov, v tejto situácii je to veľmi príjemné. Ďakujem za všetku podporu a verím, že sa to podarí vyriešiť,“ hovorí Andrej Šeban. Podporiť hudobníka môžu záujemcovia aj kúpou jeho CD u vydavateľa Slnko Records.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Andrej Šeban #gitary