Vychádza publikácia Hudobné dejiny Bratislavy

Knižný trh čoskoro obohatí nová publikácia Hudobné dejiny Bratislavy, ktorá ponúka syntetizujúci pohľad na bohatý a mnohotvárny hudobný život mesta od najstarších prameňmi doložených čias až po rok 1918. Kniha je prvým zväzkom plánovanej dvojzväzkovej monografie hudobných dejín Bratislavy od stredoveku po súčasnosť.

02.01.2021 14:00
snm hudobne muzeum  1 Foto:
Zbierka hudobných nástrojov v Slovenskom národnom múzeu - Hudobnom múzeu patrí k najväčším v stredoeurópskom regióne.
debata

Podoby hudobného života mesta možno sledovať v časovej postupnosti a zároveň v rámci širokého spektra tematických okruhov, zahrnujúcich stredoveký liturgický spev i svetskú hudbu, hudbu v prostredí cirkevných inštitúcií, farských kostolov a chrámov reholí, hudbu počas korunovácií, pôsobenie šľachtických hudobných kapiel, hudobnej školy, nototlačiarske a hudobno-vydavateľské aktivity, hudobno-spolkovú činnosť, formy verejného hudobného života, hudbu v Mestskom divadle, hudobné nástrojárstvo a ďalšie témy.

Hudobná kultúra mesta sa čitateľovi odvíja prostredníctvom objasňovania úlohy a prínosu inštitúcií a ťažiskových hudobných osobností v kompozičnej, interpretačnej, organizátorskej, pedagogickej a ďalších oblastiach. Pozornosť je venovaná aj slávnym rodákom a ich miestu v hudobnej kultúre nasledujúcich generácií obyvateľov mesta. Rozsiahly text je sprevádzaný bohatou obrazovou dokumentáciou, viaceré z takmer 200 vyobrazení prameňov sú zverejnené po prvý raz, čím zvyšujú atraktivitu vydaného titulu.

Publikácia vznikla na základe intenzívneho pramenného bádania a predstavuje tak súhrn najaktuálnejších poznatkov o hudobnej minulosti Bratislavy v sledovanom období. Je dielom autorského kolektívu ôsmich hudobných historikov z univerzitných a akademických pracovísk, sú nimi Marta Hulková, Ladislav Kačic, Jana Laslavíková, Jana Lengová, Eva Szórádová, Sylvia Urdová a Eva Veselovská pod vedením Jany Kalinayovej-Bartovej. Vyšla v rámci vydavateľských aktivít občianskeho združenia Ars Musica. Hoci sa jedná o vedeckú publikáciu, môže upútať široký okruh čitateľov, ktorí sa zaujímajú o bohatú hudobnú minulosť hlavného mesta Slovenskej republiky.
debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #hudobné dejiny