Česko žiada priamo pre kultúru v Pláne obnovy 318 miliónov eur

Pôvodný nižší rozpočet navýšili. Vedeli dokázať, že sú schopní ich minúť.

10.02.2021 10:20
National Theatre, Czech: Narodni divadlo, in... Foto:
Národné divadlo v Prahe.
debata

Rezort kultúry v českom návrhu Plánu obnovy žiada 8,233 miliardy českých korún (takmer 318 miliónov eur). Ako pre Pravdu povedala hovorkyňa Ministerstva kultúry Českej republiky Michaela Lagronová, pôvodne bola suma omnoho nižšia, ale navýšili ju.

„Ide o to, akým spôsobom si nadefinujete plán. My sme ho asi mali nadefinovaný pomerne slušne, pretože namiesto toho, aby sa v našom segmente škrtalo, naopak, sa tam pridávalo. Pretože sme vedeli dokázať, že sme schopní tie peniaze utratiť,“ povedala hovorkyňa.

Ako pripomenula, plán zatiaľ nie je schválený, v najbližších mesiacoch sa ukáže, či vláda plán v tomto rozsahu schváli. Plán predkladá ministerstvo priemyslu, ktoré je jeho garantom.

Hlavným cieľom českého plánu je pomôcť kultúre po covidovom období a rozvíjať kultúrne a kreatívne odvetvia (KKO). „To je dnes v Európe veľká téma, v postkomunis­tických krajinách ale až tak nie. V Čechách sa tie debaty začali iba pred rokom. Myslím si, že väčšina ľudí v ČR nevie, čo to je kultúrny a kreatívny priemysel. Nie je to kultúra v úzkom zmysle, sú to rôzne projekty vrátane dizajnu, remesiel, vývoja digitálnych hier a podobne,“ uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, aby sa mohli rozvíjať KKO, je nevyhnutné investovať do transformácie a modernizácie aj samotného ministerstva. „V tejto chvíli tam nie sú ľudia, ktorí by to mali robiť.“

To je jedna zo štyroch oblastí, ktoré tvoria základ Plánu obnovy pre oblasť kultúry. Ďalšou je rozvoj KKO a regionálnej kultúry vrátane rozvoja regionálnych divadiel, rozvoj kreatívnych centier v jednotlivých krajoch a podobne.

Čo sa týka digitalizácie, ČR ďaleko nepokročila. Ministerstvo kultúry napríklad nemá ani wi-fi. Takže digitalizácia vo všeobecnosti je celkom smutná téma
Michaela Lagronová, hovorkyňa ministerstva kultúry ČR

České MK ďalej chce presadiť modernizáciu a digitalizáciu kultúrneho a kreatívneho sektora, kultúrnych inštitúcií, rozvíjať investičné projekty pre divadlá a internacionalizáciu kultúrneho a kreatívneho sektora. „Čo sa týka digitalizácie, Česká republika ďaleko nepokročila. Ministerstvo kultúry v ČR napríklad nemá ani wi-fi. Takže digitalizácia vo všeobecnosti je celkom smutná téma,“ povedala Lagronová.

Ako doplnila, za Českú republiku predkladá rozvojový plán vláde na schválenie Ministerstvo priemyslu a obchodu. „Definitívny plán musíme stihnúť Európskej komisii (EK) predložiť do konca apríla. Celkovo ide zhruba o 180 miliárd Kč pre všetky segmenty, nielen pre kultúru. Uvidíme, či z toho EK niečo vyškrtá, potom to ešte musí schvaľovať Európska rada. Následne môže dôjsť k čerpaniu peňazí, ktoré si každý bude čerpať zo svojich rozpočtov, EK sa potom budú tieto prostriedky vyúčtovávať a ona ich spätne uhradí,“ uviedla Lagronová.

Plán obnovy za rezort kultúry ČR

Celková navrhovaná suma: 8,233 mld. Kč (takmer 318 mil. eur), rozdelená do štyroch oblastí:

  1. Rozvoj regionálnej kultúry a kultúrnych a kreatívnych odvetví (KKO) (4,5 mld. Kč)
  2. Modernizácia a digitalizácia kultúrneho a kreatívneho sektora (1,5 mld. Kč) – digitalizácia v KKS (500 mil. Kč); technologická modernizácia kultúrnych inštitúcií (500 mil. Kč); investičné projekty pre divadlá (300 mil. Kč); internacionalizácia KKS (200 mil. Kč)
  3. Reformy/transfor­mácie MK ČR (433 mil. Kč)
  4. KKO (1,8 mld. Kč) – príspevok do rozpočtu Štátneho fondu kinematografie v pokrízových rokoch 2021 – 2023 a jeho transformácia na Fond audiovízie (750 mil. Kč); kreatívne vouchery (610 mil. Kč); financovanie predprojektovej a projektovej prípravy kultúrnych a kreatívnych centier (150 mil. Kč); zvyšovanie odbornosti a sieťovanie v KKS (250 mil.Kč); mapovanie KKO (20 mil. Kč); vznik komunikačnej platformy v oblasti KKO (20 mil. Kč)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český Plán obnovy pre kultúru