Filharmónia pozýva na on-line koncert s popredným cimbalistom

Popredný cimbalista Mykhaylo Zakhariya bude hlavným protagonistom on-line komorného koncertu, na ktorý pozýva svojich priaznivcov Slovenská filharmónia (SF) v utorok (9. marca 2021).

09.03.2021 16:00
debata

Záznam z Koncertnej siene SF odvysiela na webstránke Stream.filhar­monia.sk o 19. h. Informovala o tom Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert prinesie diela rozmanitých hudobných žánrov. Cimbalista Zakhariya, ktorý sa okrem klasickej hudby venuje aj folklóru, world music, džezu a populárnej hudbe, sa predstaví v sólových i komorných skladbách.

Zaznejú diela nemeckého lutnového virtuóza 18. storočia Silviusa Leopolda Weissa (v úprave K. Ehwallnera), významného maďarského skladateľa 20. a 21. storočia Györgya Kurtága či Rapsódia č. 2 ukrajinského autora Bohdana Kotiuka, napísaná v romantickom štýle s využitím novátorských techník hry na cimbale.

„Jednočasťový cimbalový koncert Slnečné kolo (zaznie v úprave pre cimbal a klavír) ďalšieho ukrajinského skladateľa Igora Haidenka vznikol ako povinná skladba pre Medzinárodnú cimbalovú súťaž v Charkove, 2004,“ dodala Tolstova.

Pestrú programovú mozaiku dopĺňajú diela rumunsko-francúzskeho huslistu Florina Niculescu, venujúceho sa aj džezu a world music, rumunského cimbalistu Gianiho Lincana, ale aj slovenského multižánrového huslistu, skladateľa a aranžéra Stanislava Palúcha.

„Klaviristka Dana Zakhariya, okrem iného, dlhoročne pôsobí v úspešnom duu s manželom. Umelci Ján Rigo (kontrabas) a Marco Pillo (gitara) pravidelne účinkujú doma i v zahraničí na koncertoch rôznych žánrov,“ priblížila Tolstova mená ďalších účinkujúcich hudobníkov.

Mykhaylo Zakhariya sa narodil v Moldavsku (niekdajšia súčasť Sovietskeho zväzu), potom žil na Ukrajine, no neskôr študoval aj na Slovensku, kde sa napokon oženil a usadil.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Slovenská filharmónia #cimbal #Mykhaylo Zakhariya