Rozdali prvé pandemické Grammy

Americké hudobné ceny Grammy majú za sebou prvý covidový ročník. Odovzdali ich v noci na pondelok (nášho času) v americkom Los Angeles. Keby britský televízny producent Ben Winston dopredu tušil, čo príde, keď pred viac ako rokom kývol na ponuku produkovať veľkú hudobnú šou, asi by to nezopakoval. V roku 2020 slávnostne po štyridsiatich rokoch skončil s produkovaním Grammy Ken Ehrlich a svet veľkých ceremónií sa o niekoľko týždňov úplne zrútil.

15.03.2021 06:34 , aktualizované: 17:43
63rd Annual Grammy Awards - Show Foto: ,
Beyonce si prevzala cenu Grammy za najlepšiu R&B performance za jej Black Parade.
debata
Billie Eilish - everything i wanted

Nový producent si ale šikovne poradil. Hudobné vystúpenia sa odohrávali na piatich menších pódiách v exteriéri pri losangeleskom Convention Centre, kde prebiehal ceremoniál. Živé vstupy boli kombinované s videodokrútkami, niektoré celebrity boli na mieste, mnohé príhovory však prebiehali cez komunikačné platformy, wifi pripojenie občas potrápilo. Nič nezvyčajné. Čo sa týka samotných ocenení, pandemický ročník valcovali ženy a padlo niekoľko rekordov.

Speváčka Dua Lipa si odniesla domov cenu Grammy...
Hudobník a producent Kaytranada so svojimi...
+4Raperka Megan Thee Stallion získala počas...

Beyoncé je rekordérka

Savage
Jeden z nich sa podaril dosiahnuť speváčke a skladateľke Beyoncé. Tento rok získala štyri ceny Grammy, vrátane najlepšieho videoklipu za Brown Skin Girl, ale celkovo dosiahla rekordný počet Grammy – 28. Tým sa stala ženou s najväčším počtom gramofónov. Rovnaký počet má producent Quincy Jones a zosnulý dirigent klasickej hudby Georg Solti ich získal 31. Beyoncé sa podieľala aj na piesni Savage, ktorá jej a reperke Megan Thee Stallion priniesla víťazstvo v kategórii najlepšia repová skladba.
Beyoncé - Black Parade

Ďalší rekord padol v kategórii album roka, talentovaná Taylor Swiftová ho ako jediná žena získala tri roky po sebe. Tento rok má gramofónik za album Folklore z minulého leta. V kategórii najlepšia nahrávka roka zvíťazila opäť mladučká Billie Eilish, rovnako ako vlani. Vyhrala so skladbou Everything I Wanted, ktorú napísala so svojím bratom Finneasom O'Connellom. Meghan Thee Stallion si odniesla ocenenie objav roka, a to ako prvá reperka od roku 1999. Najlepším pop vokálnym albumom je Future Nostalgia od 25-ročnej britskej speváčky Dua Lipa.

Speváčka Taylor Swift s cenou Grammy za jej... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
63rd Annual Grammy Awards - Press Room Speváčka Taylor Swift s cenou Grammy za jej album Folklore.

Grammy za pieseň roka má speváčka Gabriella Sarmiento Wilson známa ako H.E.R so skladbou I Can not Breathe (Nemôžem dýchať). Boli to posledné slová Georgea Floyda, ktorý sa vlani udusil po zásahu polície. Pesnička šíri myšlienku ukončenia rasizmu, je zároveň známym sloganom hnutia Black Lives Matters (Na černošských životoch záleží), ktoré bojuje proti policajnej brutalite a rasovej diskriminácii v USA a vo svete.

Raperka Megan Thee Stallion získala počas... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
63rd Annual Grammy Awards - Press Room Raperka Megan Thee Stallion získala počas večera tri sošky Grammy.

Grammy získal okrem iného spevák a reper Kanye West za Jesus Is King, ktorá zvíťazila v kategórii najlepší gospelový album. Pozoruhodné bolo aj ocenenie devätročnej Blue Ivy Carterovej, dcéry Beyoncé, ktorá má na konci maminho klipu Brown Skin Girl vyhradených 11 sekúnd.

Najlepšie hudobné video: Beyoncé, Blue Ivy, SAINt JHN, WizKid - BROWN SKIN GIRL

Korupcia a nejasnosti

Nielen téma rasizmu otriasala oceneniami Grammy. Dôveryhodnosť ocenení Grammy a americkej hudobnej akadémie je už dlhšie naštrbená. The Recording Academy združuje cca 13-tisíc hudobníkov, producentov, odborníkov v oblasti záznamových médií. Vlani, pred odovzdávaním Grammy 2020 odvolali šéfku akadémie Deborah Duganovú iba po niekoľkých mesiacoch vo funkcii. Nominácie na Grammy a rozhodovanie tajných komisií v rámci akadémie spochybňujú aj umelci.

Tento rok napríklad úplne obišli kanadského speváka, skladateľa a producenta Weeknd. Ten má za sebou mimoriadne úspešný rok, jeho album After Hours však úplne vynechali z nominácií. A to aj napriek tomu, že skladba Blinding Light dosiahla historický rekord – počas celého roka bola každý týždeň v prvej desiatke The Hot 100 rebríčka Billboard.

„Grammy zostávajú skorumpované,“ napísal na sociálnych sieťach v novembri, po oznámení nominácií. „Dlhujete mne, mojim fanúšikom aj priemyslu transparentnosť,“ odkázal akademikom. Minulý týždeň sa Weeknd vo vyhlásení pre New York Times vyjadril: „Kvôli tajným komisiám už môjmu vydavateľstvu nedovolím, aby prihlasovali moju hudbu na Grammy.“ Aspoň kým nezmenia systém.

Justin Bieber bol v novembri po zverejnení nominácií prekvapený, prečo jeho album nominovali v štyroch popových kategóriách (napríklad najlepší popový vokálny album alebo pop sólové vystúpenie), keď jeho album Changes je jasným R&B počinom a aj preto sa tento rok rozhodol podujatia nezúčastniť. Očakávalo sa, že na Grammy zaspieva aj Beyoncé, tá to však odmietla. Ceny si ale prebrala.

Grammy patrí medzi najvýznamnejšie hudobné ocenenie na svete. O nomináciách a udeľovaní cien rozhoduje na 13 000 členov americkej hudobnej akadémie. Ocenenie sa udeľuje zhruba v 80 kategóriách.

Prehľad víťaziek a víťazov vo vybraných kategóriách

  • Album roka: Taylor Swift – Folklore
  • Nahrávka roka: Billie Eilish – Everything I Wanted
  • Pieseň roka: H.E.R – I Can't Breathe
  • Nováčik roka: Megan Thee Stallion
  • Najlepší popový sólový výkon: Harry Styles – Watermelon Sugar
  • Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Lady Gaga a Ariana Grande – Rain on Me
  • Najlepší tradičný popový vokálny album: James Taylor – American Standard
  • Najlepší popový vokálny album: Dua Lipa – Future Nostalgia
  • Najlepšia tanečná nahrávka: Kaytranada featuring Kali Uchis – 10%
  • Najlepší tanečný/elektro­nický album: Kaytranada – Bubba
  • Najlepší rockový výkon: Fiona Apple – Shameika
  • Najlepší metalový výkon: Body Count – Bum-Rush
  • Najlepšia rocková pieseň: Brittany Howard – Stay High
  • Najlepší rockový album: The Strokes – The New Abnormal
  • Najlepší alternatívny hudobný album: Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters
  • Najlepší r'n'b výkon: Beyoncé – Black Parade
  • Najlepší tradičný r'n'b výkon: Ledisi – Anything for You
  • Najlepšia r'n'b pieseň: Robert Glasper featuring H.E.R. & Meshell Ndegeocello – Better Than I Imagined
  • Najlepší progresívny r'n'b album: Thundercat – It Is What It Is
  • Najlepší r'n'b album: John Legend – Bigger Love
  • Najlepší rapový výkon: Megan Thee Stallion featuring Beyoncé – Savage
  • Najlepší melodický rapový výkon: Anderson .Paak – Lockdown
  • Najlepšia rapová skladba: Megan Thee Stallion featuring Beyoncé – Savage
  • Najlepší rapový album: Nas – King's Disease

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #hudba #Taylor Swift #Grammy #víťazi #Dua Lipa #Billie Eilish #Meghan Thee Stallion